Τα δεδομένα για το clasico της Θεσσαλονίκης και τι μας έχει διδάξει η ιστορία

Δημήτρης Κανελλάκης14 Σεπτεμβρίου 2023

Η επιστροφή στην αγωνιστική δράση για τους συλλόγους είναι, ούτως ή άλλως, ενδιαφέρουσα. Ειδικά για εμάς εδώ στη Θεσσαλονίκη, λόγω του ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη, που μας δίνει επιπλέον λόγους ώστε να περιμένουμε την επανέναρξη της Super League.

Νομίζω ότι όλοι αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να παρουσιαστούν οι δύο ομάδες στο clasico της Θεσσαλονίκης, πόσο διαφορετικές θα είναι σε σχέση με πριν από δύο εβδομάδες.

Ο ΠΑΟΚ, που τα είχε πάει περίφημα όλο το καλοκαίρι, στραβοπάτησε στο τελευταίο ματς πριν την διακοπή. Ο Άρης, που ήταν απογοητευτικός σε Ευρώπη και τα δύο πρώτα ματς για το πρωτάθλημα, άλλαξε προπονητή και νίκησε τον Αστέρα Τρίπολης.

Όσα προηγήθηκαν ενδέχεται να παίξουν κάποιον ρόλο στο ντέρμπι της Τούμπας. Δεν αποκλείεται, όμως, και να μην παίξουν κανέναν απολύτως. Εξάλλου, η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι δεν είναι κριτήριο για το πώς θα εξελιχθεί ένα ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δύο ομάδες. Αν η μία είναι σε καλή κατάσταση και η άλλη σε προβληματική.

Υπάρχουν ένα σωρό παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι αυτό το ντέρμπι χαρακτηρίζεται από τέτοια ρευστότητα που δεν αφήνει περιθώρια για... σίγουρες προβλέψεις.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια δεδομένα, θεωρητικά έστω, τα οποία δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Ο ΠΑΟΚ είναι πιο δεμένη ομάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία επ' αυτού. Είναι ομάδα με τον ίδιο προπονητή για πολλά χρόνια. Διαθέτει έναν κορμό. Δεν αλλάζει κάθε χρόνο πάρα πολλούς παίκτες, ούτε σε μεγάλο βαθμό την αγωνιστική λογική του.

Από την άλλη πλευρά, ο Άρης ταλαιπωρείται από τις αστοχίες του καλοκαιριού. Αλλαξε πάρα πολλούς παίκτες, οι περισσότερες από τις επιλογές δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες. Άλλαξε προπονητή με το... καλημέρα. Αν και αυτός που ήρθε ξέρει το περιβάλλον και δεν χρειάζεται χρόνο για να καταλάβει πού βρίσκεται.

Πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά; Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Αυτά τα ματς, είτε στην Τούμπα παίζονται είτε στο «Κλεάνθης Βικελίδης», τα θέλουν πολύ και οι δύο ομάδες. Και μπαίνουν πάντα αποφασισμένες να κάνουν τα πάντα για να τα κερδίσουν.

Το ίδιο θα γίνει και την Κυριακή. Δεν έχω καμία αμφιβολία. Απλά περιμένω να δω ποιος θα εμφανιστεί πιο έτοιμος, ποιος θα είναι τακτικά καλύτερα προετοιμασμένος και πιο αποτελεσματικός, ποια από τις δύο ομάδες θα διαθέτει περισσότερους παίκτες σε κατάσταση για να δώσουν το κάτι παραπάνω και να κάνουν τη διαφορά...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.