Τα αδέλφια Μούχλια θέλουν και μπορούν να γράψουν ιστορία στον ΠΑΟΚ!

Τάνια Δήμου19 Σεπτεμβρίου 2024

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά... τρεις φανέλες του ΠΑΟΚ θα γράφουν φέτος το επίθετο «Μούχλιας», με τους αδελφούς Βασίλη, Δημήτρη και Σταύρο Μούχλια να συνυπάρχουν για πρώτη φορά και οι τρεις στην ίδια ομάδα. Μία συνύπαρξη που από μόνη της αποτελεί μοναδική είδηση.

Οι «αδελφοί Ντάλτον» όπως τους έχει βαφτίσει ο Μενέλαος Κοκκινάκης είναι αποφασισμένοι να γράψουν τη δική τους ιστορία στον ΠΑΟΚ και να αφήσουν τη σφραγίδα τους στο άθλημα.

Με πρώτο και καλύτερο τον Δημήτρη Μούχλια που μετά από 5 χρόνια στο εξωτερικό, φέτος επιστρέφει στην Ελλάδα για να αποδείξει στις μεγάλες ομάδες της Volleyleague ότι μπορούν να εμπιστευτούν Έλληνα αθλητή για τη νευραλγική θέση του διαγώνιου.

Αναμφίβολα η μετακίνηση του διεθνή Δημήτρη Μούχλια από την γερμανική Ντούρεν στον ΠΑΟΚ ήταν η μεταγραφική είδηση του καλοκαιριού με τους «ασπρόμαυρους» να επενδύουν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σε Έλληνα αθλητή για τη θέση αυτή.

Ως κερασάκι στην τούρτα ήρθε και η απόκτηση του διεθνή ακραίου με την Εθνική εφήβων Σταύρου Μούχλια που σε ηλικία 16 ετών θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης.


Ο ρόλος της οικογένειας ….

Καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη των μεταγραφών έπαιξε η καλή σχέση που έχει η διοίκηση του ΠΑΟΚ με τον πατέρα και προπονητή των παιδιών Νίκο Μούχλια, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος που μετέδωσε το «μικρόβιο» και την αγάπη του για το άθλημα του βόλεϊ στους γιους του παρά το γεγονός ότι η σύζυγος του Θεοδώρα Θεοδωρίδου ήταν αθλήτρια του κλασικού αθλητισμού.

Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα τους και οι τρεις γιοι, Βασίλης, Δημήτρης και Σταύρος ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα στο άθλημα από τον Έβρο Σουφλίου με τον Βασίλη Μούχλια να μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη το 2014 για λογαριασμό του Ηρακλή για να ακολουθήσουν οι μεταγραφές σε Άρη (2015-2016) και Ελπίδα Αμπελοκήπων (2016-2017). Το 2017 ο Βασίλης Μούχλιας θα επιστρέψει στον Ηρακλή εκεί που την επόμενη σεζόν θα συνυπάρξει αγωνιστικά με τον Δημήτρη. Αυτή θα είναι και η πρώτη φορά που τα δύο αδέλφια θα αγωνιστούν για πρώτη φορά μαζί , με τον Βασίλη να μετακομίζει την επόμενη χρονιά στον Παναθηναϊκό και τον Δημήτρη να φεύγει με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης. Τη σεζόν 2019-2020 ο Βασίλης Μούχλιας θα αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό και αμέσως μετά στον Μίλωνα.

Το χρονικό .....της μεταγραφής των αδελφών Μούχλια

Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 2022 όταν ο ΠΑΟΚ έντυσε στα «ασπρόμαυρα» τον μεγαλύτερο της οικογένειας Βασίλη Μούχλια (28 ετών, ακραίος), ο οποίος συνεχίζει στην ομάδα της Θεσσαλονίκης για τρίτη σερί σεζόν, έχοντας κατακτήσει σε αυτά τα δύο χρόνια ένα κύπελλο Ελλάδας και ένα Σούπερ Καπ.

Ακολούθησε την άνοιξη η συμφωνία με τον Δημήτρη Μούχλια με τις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές να έχουν ξεκινήσει πριν από πολύ καιρό. Μάλιστα το όνομα του Έλληνα διεθνή διαγώνιου έπεσε ξανά στο τραπέζι και τον Ιανουάριο που μας πέρασε όταν ο Δικέφαλος ψάχνονταν να αντικαταστήσει τον Μπραμ Βαν Ντε Ντρις, αλλά δεν κατέστη τότε δυνατό. Τελικά η επιμονή του ΠΑΟΚ αλλά και η παρουσία του Γιόσκο Μιλενκόσκι και του συνεργάτη του Βαλάντη Μαμάη στον πάγκο της ομάδας των ασπρόμαυρων έπαιξε σημαντικό ρόλο στο κλείσιμο της μεταγραφής με τον Σκοπιανό τεχνικό να χαίρει της εμπιστοσύνης του πατέρα και προπονητή των παιδιών Νίκο Μούχλια.

Η συμφωνία μάλιστα επιτεύχθηκε στην πόλη της Ορεστιάδας μετά και τον αγώνα του τοπικού Άθλου με τον ΠΑΟΚ. Για τον διαγώνιο της Εθνικής μας ομάδας η φετινή χρονιά θα είναι πρόκληση καθώς θα έχει ρόλο βασικού και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην επίθεση για τον Δικέφαλο. Αυτός ήταν εξάλλου και ο κύριος λόγος που ο Δημήτρης Μούχλιας , ενώ είχε προτάσεις και από το εξωτερικό επέλεξε να πει το ναι στον ΠΑΟΚ.


Βασίλης Μούχλιας: «Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να παίζεις με τα αδέλφια σου»

Για το πως αισθάνεται που φέτος στην ομάδα θα έχει συμπαίκτες τα αδέλφια του Δημήτρη και Σταύρο, ο Βασίλης Μούχλιας δήλωσε: «Αρχικά να πω ότι ήταν πολύ περίεργο, γιατί δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσαμε να συνυπάρξουμε και οι τρεις στην ίδια ομάδα. Πραγματικά είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να είσαι στην ίδια ομάδα με τα αδέλφια σου. Με τον Δημήτρη ήμασταν και στον Ηρακλή συμπαίκτες αλλά φέτος θα έχουμε μαζί μας και τον μικρό της οικογένειας τον Σταύρο».

Φυσικά ως πιο παλιός δέχτηκε πληθώρα ερωτήσεων από τα αδέλφια του με τον Έλληνα ακραίο να μας αποκαλύπτει: «Με ρώτησαν για όλα πριν έρθουν! Για το πως είναι τα πράγματα εδώ, για τους ανθρώπους του συλλόγου, τις προπονήσεις , για το γήπεδο μέχρι και για τα αποδυτήρια. Πλέον έχουν πάρει μια γεύση αλλά θα τους βοηθήσω και εγώ όσο μπορώ για να προσαρμοστούν πιο γρήγορα».

Όσο για το ποιος είναι το πιο μεγάλο πειραχτήρι ο Βασίλης είχε να πει: «Θα έλεγα πως ήμουν εγώ, αλλά ο μικρός εξελίσσεται σε μεγάλο πειραχτήρι. Τον έχει τρελάνει τον Δημήτρη».


Δημήτρης Μούχλιας : «Είπα το ναι γιατί ο ΠΑΟΚ μου έδειξε πως με πιστεύει»

Αν και είχε αρκετές προτάσεις να συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό ο Δημήτρης Μούχλιας πίστεψε στο πρότζεκτ που του παρουσίασε ο ΠΑΟΚ και αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Το γιατί μας το εξήγησε ο ίδιος: «Χαίρομαι πολύ που τη φετινή σεζόν θα παίζω στον ΠΑΟΚ. Με τον σύλλογο οι συζητήσεις ξεκίνησαν εδώ και αρκετά χρόνια και από εκεί κατάλαβα πως με εμπιστεύονται , με πιστεύουν και με θέλουν πολύ στην ομάδα. Έτσι αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα. Για μένα δεν είναι πρόκληση να παίζω στην Ελλάδα. Πρόκληση είναι να παίξω σε μια μεγάλη ομάδα και να παίξω καλά. Δεν συνηθίζεται στη θέση μου οι μεγάλες ομάδες να επιλέγουν Έλληνες αθλητές. Παραδοσιακά αυτές οι ομάδες επιλέγουν ξένους διαγώνιους. Για μένα λοιπόν είναι πρόκληση να παίξω όσο καλύτερα γίνεται και κάθε μέρα να βελτιώνομαι».

Για το πως κυλάει η συνεργασία του με τον Ολλανδό πασαδόρο Βέσελ Κέμνικ και αν υπάρχει χημεία μεταξύ τους ο διεθνής ΄Έλληνας διαγώνιος τόνισε: «Τον Κέμνικ τον ήξερα από πριν. Όχι προσωπικά αλλά από την παρουσία του στην Εθνική ομάδα της χώρας του. Τον είχα δει και σε αρκετά βίντεο. Είναι πολύ καλός πασαδόρος που παίζει χρόνια βασικός σε μια πολύ δυνατή εθνική ομάδα. Παίζει σε πολύ υψηλό επίπεδο και πιστεύω ότι θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Είναι καλός χαρακτήρας όπως και τα υπόλοιπα παιδιά εδώ στον ΠΑΟΚ και είναι πολύ σημαντικό που από την αρχή υπάρχει καλό κλίμα στην ομάδα».

«Έβλεπα τους τελικούς του ΠΑΟΚ -Ολυμπιακός και ανατρίχιασα»

Για το γεγονός ότι ήρθε σε μια ομάδα στην οποία υπάρχει πίεση για τίτλους ο Δημήτρης Μούχλιας είχε να πει: «Το ξέρω ότι ήρθα σε μια ομάδα με υψηλές απαιτήσεις και πίεση. Για μένα είναι ένα όνειρο να κατακτήσω τίτλους με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Θυμάμαι το 2015-2016 έβλεπα τους τελικούς του ΠΑΟΚ -Ολυμπιακός από την τηλεόραση που το γήπεδο ήταν γεμάτο και ανατρίχιασα. Και τώρα εγώ βρίσκομαι εδώ στο ίδιο γήπεδο. Είναι τιμή μου που μια τέτοια ομάδα με εμπιστεύεται. Σίγουρα υπάρχει πίεση αλλά εμένα αυτό δεν με φοβίζει. Αντίθετα μου δίνει κίνητρο και στόχο. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία γίνεσαι καλύτερος».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποιος διαγώνιος που θαυμάζει και θεωρεί ότι έχει κοινά στοιχεία ο Δημήτρης Μούχλιας είχε να πει: «Θα έλεγα πως ο αγαπημένος μου είναι ο Πολωνός διαγώνιος Mariusz Wlazły που σταμάτησε πέρυσι αλλά ο και εν ενεργεία διαγώνιος της Ολλανδίας Nimir Aziz. Έχουν περίπου τον ίδιο σωματότυπο με μένα. Για τον εαυτό μου θα έλεγα πως είμαι γρήγορος μπορώ να διορθώσω κάποιες μπάλες αλλά επειδή δεν έχω πολύ όγκο πρέπει να δουλέψω ακόμα περισσότερο στην τεχνική μου. Θεωρώ ότι έχω κάνει καλή δουλειά και σε αυτό το κομμάτι».

«Στη Χαβάη ωρίμασα»

Για την 4ετία στη Χαβάη και αν τον βοήθησε αυτή η περίοδος ο νέος διαγώνιος του ΠΑΟΚ δήλωσε: «Με βοήθησε κυρίως να ωριμάσω. Όταν φεύγεις στα 18 σου και πας τόσο μακριά αναγκάζεσαι να βγεις από τον κύκλο σου και να ανταπεξέλθεις μόνο σου στις όποιες δυσκολίες. Πήρα το πτυχίο στην επιστήμη της κινησιολογίας και της αποκατάστασης αλλά αυτή τη στιγμή θα αφοσιωθώ στην ομάδα και στο βόλεϊ και στο μέλλον βλέπουμε πως θα αξιοποιήσω τις σπουδές μου».

Λένε ότι ο αδελφός σου ο Σταύρος είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης. Ισχύει; «Δεν θέλω να πάρουν τα μυαλά του αέρα αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν ισχύει. Συγκριτικά με μένα και τον Βασίλη έχει καλύτερες προδιαγραφές και έχει ξεκινήσει από πιο μικρός. Ωστόσο πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει και να εξελίσσεται μέχρι να φτάσει στο ανδρικό επίπεδο. Έχουμε δει στο παρελθόν και άλλα παιδιά που είχαν ανάλογα προσόντα αλλά έμειναν στάσιμοι».

Τέλος για το αν έχουν κοινά χαρακτηριστικά ο Δημήτρης ήταν απόλυτος: «Όχι. Είμαστε τρεις τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες».


Σταύρος Μούχλιας: «Θα αρπάξω όσες ευκαιρίες μου δοθούν»

Ο Σταύρος Μούχλιας είναι ο «Βενιαμίν» της οικογένειας, αν και αρκετά μεγαλόσωμος για την ηλικία του. Από φέτος ο νεαρός ακραίος θα αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ φοιτώντας παράλληλα στο Ελληνικό Κολλέγιο καθώς ακόμα είναι μαθητής Λυκείου. Η συνέχιση των σπουδών του σ΄ ένα εξαιρετικό σχολείο της Θεσσαλονίκης έπαιξε καθοριστικό ρόλο με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας Αχιλλέα Τζίκα να θέλει να ευχαριστήσει δημόσια το μέλος της διοίκησης του Ελληνικού Κολλεγίου κ.Γιώργο Πατή Φουντά για τη συμβολή του.

Για το γεγονός ότι φέτος θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε ομάδα της Volleyleague ο 16χρονος ταλαντούχος αθλητής δήλωσε έτοιμος να αρπάξει τις ευκαιρίες που θα του δοθούν από τον προπονητή του ΠΑΟΚ Γιόσκο Μιλενκόσκι:

«Είμαι πραγματικά πολύ ενθουσιασμένος που φέτος θα παίζω στον ΠΑΟΚ. Θα προσπαθήσω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να σταθώ σε αυτό το επίπεδο. Είναι τιμή για μένα να βρίσκομαι σ ένα γήπεδο που έχουν παίξει σπουδαίοι αθλητές, τους οποίους όπως είπε και ο αδελφός μου τους βλέπαμε από την τηλεόραση.

Σε ερώτηση για το αν καλύτερος στην επίθεση ή στην υποδοχή ο Σταύρος Μούχλιας τόνισε: «Είμαι καλύτερος στην επίθεση αλλά στόχος μου είναι να βελτιωθώ και στην υποδοχή. Φέτος θα δουλέψω πολύ στο κομμάτι της υποδοχής. Αυτός είναι ο στόχος μου».

Όσο για το αν πιστεύει ότι ο Γιόσκο Μιλενκόσκι είναι ένας προπονητής που θα τον βοηθήσει αν εξελιχθεί ο ταλαντούχος ακραίος συμπλήρωσε: «Είναι ένας προπονητή με μεγάλη ιστορία. Έχει παίξει και έχει προπονήσει μεγάλες ομάδες και αθλητές και θα με βοηθήσει να εξελιχθώ. Αυτό πιστεύω θα φανεί σε λίγους μήνες».

Σε ερώτηση για το αν έτοιμος να ανταποκριθεί εάν χρειαστεί να μπει αλλαγή σε κάποιο δύσκολο σε κάποιο παιχνίδι ο νεαρός Μούχλιας εμφανίστηκε έτοιμος: «Ναι. Είμαι έτοιμος να αρπάξω την ευκαιρία».

«Ναι είμαι ο Κωνσταντέλιας του βόλεϊ»

Για το αν είναι ο Κωνσταντέλιας ή Κουλιεράκης του βόλεϊ ο Σταύρος Μούχλιας είπε: «Ναι πιστεύω ότι είμαι. Σίγουρα όλοι αυτοί οι νεαροί ποδοσφαιριστές ήταν ταλέντα από μόνοι τους , αλλά δεν αρκέστηκαν σε αυτό. Δούλεψαν , εξελίχτηκαν και αυτό σκοπεύω να κάνω και εγώ».

Όσο για τη συμφωνία που υπάρχει από τώρα με Ιταλικό σύλλογο για όταν θα τελειώσει το σχολείο ο νεαρός τόνισε: «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος γι αυτό, πραγματικά ανυπομονώ γι’ αυτή την ευκαιρία αλλά αυτό είναι κάτι που θα γίνει όταν θα τελειώσω το σχολείο. Αυτή τη στιγμή είμαι στον ΠΑΟΚ και θα προσπαθήσω να βοηθήσω την ομάδα και να εξελιχθώ. Θέλω να βελτιωθώ σε όλα τα στοιχεία και να εκμεταλλευτώ όσες ευκαιρίες μου δοθούν».

Για το αν θα ήθελε η φετινή του παρθενική παρουσία σε μεγάλο σύλλογο να συνδυαστεί με έναν τίτλο ο Σταύρος Μούχλιας τόνισε: «Δεν έχω κατακτήσει κάποιο τίτλο και θα ήταν χαρά μου φέτος στην πρώτη μου παρουσία στην ομάδα να κατακτήσω και εγώ τον πρώτο μου τίτλο».

Παρά το νεαρό της ηλικίας του ο Σταύρος Μούχλιας κέρδισε από την αρχή τους πάντες με τον ίδιο να δηλώνει πως στην αρχή ήταν λίγο ντροπαλός αλλά στην πορεία ένιωσε σαν να ήταν από παλιά στην ομάδα

«Διστακτικός δεν ήμουν που ήρθα στον ΠΑΟΚ αλλά σίγουρα τις πρώτες ημέρες ήμουν πιο μαζεμένος. Τα παιδιά όλα όμως με έκαναν να αισθανθώ σαν να ήμουν ένα χρόνο στην ομάδα. Σίγουρα με βοήθησαν τα αδέλφια μου πολύ σε αυτό , αλλά και όλα τα παιδιά και κυρίως ο Κοκκινάκης και ο Τακουρίδης.

Τέλος για το πως πιστεύει ότι θα τα πάει ο αδελφός του Δημήτρης , ο Σταύρος Μούχλιας εμφανίστηκε σίγουρος: «Πιστεύω ότι θα τα πάει πολύ καλά. Θα κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά . Θα ανταπεξέλθει στις προσδοκίες που έχει ο ΠΑΟΚ απ’ αυτόν και θα αποδείξει στις ελληνικές ομάδες ότι πρέπει να εμπιστεύονται τους Έλληνες παίκτες».

Ποιος είναι ο Δημήτρης Μούχλιας

Γεννημένος στις 17/05/2001, ο Δημήτρης Μούχλιας αγωνίζεται ως διαγώνιος και έχει ύψος 200cm. Έκανε τα πρώτα του βήματα στο βόλεϊ από τον Έβρο Σουφλίου τη σεζόν 2014-15.Η σεζόν 2016-17 τον βρήκε με την φανέλα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, αποκομίζοντας σε νεαρή ηλικία πολύτιμες εμπειρίες.

Παράλληλα, ήταν διεθνής στις Εθνικές Ομάδες Κ17 και Κ19. Η σεζόν 2018-19 τον βρήκε στην Θεσσαλονίκη, για λογαριασμό του Ηρακλή Πετοσφαίριση 2015, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις δικές του παραστάσεις. Την αγωνιστική σεζόν 2019-20 ακολούθησε το... αμερικανικό όνειρο, και όντας σπουδαστής του Πανεπιστημίου της Χαβάης, συμμετείχε στο NCAA, έως τη σεζόν 2022-23. Στην τετραετία αυτή κατέκτησε δύο φορές το κολεγιακό πρωτάθλημα (2020-21 και 2021-22), όντας μάλιστα ο κορυφαίος σκόρερ τη σεζόν 2021-22. Όσον αφορά τις ατομικές διακρίσεις, τη σεζόν 2022-23 αναδείχθηκε ο καλύτερος διαγώνιος και κορυφαίος σκόρερ του κολεγιακού πρωταθλήματος. Παράλληλα, τη σεζόν 2021-22 αγωνίστηκε με την Εθνική Ελλάδος ανδρών στους Μεσογειακούς Αγώνες, και τη σεζόν 2022-23 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όντας ο βασικός διαγώνιος της Εθνικής, πραγματοποιώντας μάλιστα και εξαιρετικές εμφανίσεις. Την περσινή σεζόν (2023-24) αγωνίστηκε στην γερμανική Ντούρεν, ενώ πρόσφατα ήταν από τους κορυφαίους της Εθνικής ανδρών στα προκριματικά για το Euro του 2026.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.