Τα 14 «μυστικά» των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Παναγιώτα Χαλκιά25 Ιουλίου 2024

Το Παρίσι υποδέχεται για τρίτη φορά στην ιστορία του τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πόλη του φωτός άνοιξε την αγκαλιά της για να υποδεχθεί τους αθλητές και τις αθλήτριες που έχουν θέσει ως στόχο το πρώτο σκαλί του βάθρου.

Μόχθησαν για να βρεθούν στα γήπεδα του Παρισιού και ονειρεύονται ένα χρυσό μετάλλιο. Οι κάτοικοι και οι λάτρεις του αθλητισμού έχουν προμηθευτεί τα εισιτήρια τους και όσοι δεν το έκαναν, θα πεισθούν και θα το κάνουν και ετοιμάζουν το πιο ζεστό τους χειροκρότημα.

Η Ολυμπιακή Φλόγα καίει στο Παρίσι, είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε το καθετί για τους αγώνες;

1. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 θα λάβουν χώρα ακριβώς 100 χρόνια από τότε που η πόλη φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1924. Στις 26 Ιουλίου 2024, η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί σχεδόν ακριβώς 100 χρόνια μετά την Τελετή Λήξης του 1924, η οποία έλαβε χώρα στις 27 Ιουλίου.

2. Το Παρίσι και το Λονδίνο είναι οι μόνες πόλεις που φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες τρεις φορές. Οι Αγώνες έγιναν στο Παρίσι το 1900, το 1924 και τώρα το 2024 ενώ το Λονδίνο τους φιλοξένησε το 1908, το 1948 και το 2012.

3. Θα υπάρχει ένα νέο άθλημα, το breaking. Ο διαγωνισμός στο χορευτικό άθλημα θα περιλαμβάνει δύο αγωνίσματα, ένα για άνδρες και ένα για γυναίκες, όπου 16 B-Boys και 16 B-Girls θα διαγωνίζονται σε σόλο μάχες.

4. Περίπου 45.000 εθελοντές θα βοηθήσουν στους Αγώνες Παρίσι 2024.

5. Θα υπάρχουν συνολικά 35 ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Παρίσι 2024 και 14 τοποθεσίες που θα φιλοξενήσουν τα 24 ολυμπιακά αθλήματα. 

6. Οι Αγώνες δεν θα πραγματοποιηθούν μόνο στην πρωτεύουσα της Γαλλίας καθώς το τουρνουά ποδοσφαίρου θα διεξαχθεί στο Μπορντό, τη Ναντ, τη Λυών, το Σεντ-Ετιέν, τη Νίκαια και τη Μασσαλία, η ιστιοπλοΐα θα γίνει στη Μασσαλία, ενώ η Λιλ θα φιλοξενήσει ομαδικά αθλήματα. Το μπιτς βόλεϊ θα διεξαχθεί στο Champ de Mars (κάτω από τον Πύργο του Άιφελ), η ξιφασκία και το τάεκβοντο στο Grand Palais ενώ η έναρξη του Μαραθωνίου θα γίνει στο Δημαρχείο του Παρισιού. 

7. Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο γαλλικό έδαφος της Ταϊτής, όπου ο διαγωνισμός σερφ θα διεξαχθεί στο θρυλικό κύμα Teahupoo του νησιού στον Ειρηνικό, που βρίσκεται περίπου 15.000 χιλιόμετρα από το Παρίσι.

8. Θα εισαχθεί ένα νέο αγώνισμα στο Παρίσι 2024: το ακραίο σλάλομ. Τέσσερις αθλητές ξεκινούν από μια ράμπα ταυτόχρονα και όποιος φτάσει πρώτος στο τέλος της διαδρομής είναι ο νικητής. Θα υπάρχει ένα αγώνισμα για άνδρες και ένα για γυναίκες.


9. Θα υπάρχουν τρία νέα μεικτά αγωνίσματα,  η μεικτή σκυταλοδρομία βάδην 35 χιλιομέτρων στον στίβο, το μεικτό ομαδικό αγώνισμα σκιτ στην σκοποβολή και η μεικτή κατηγορία dinghy στην ιστιοπλοΐα.

10. Η αθλητική αναρρίχηση, η οποία εισήχθη στο Τόκιο 2020 το 2021, θα αλλάξει το φορμάτ της. Στην Ιαπωνία υπήρχε ένα μετάλλιο για κάθε φύλο, το οποίο απονεμήθηκε στον νικητή ενός συνδυασμένου αγωνίσματος που περιλάμβανε την ταχύτητα, την αναρρίχηση και την κλασική αναρρίχηση. Στο Παρίσι 2024 θα υπάρχουν δύο διαφορετικά αγωνίσματα για κάθε φύλο: ένα που θα περιλαμβάνει μόνο την αναρρίχηση και την κλασική αναρρίχηση και ένα ξεχωριστό αγώνισμα ταχύτητας.

11. Το σύγχρονο πένταθλο θα αλλάξει το φορμάτ του και θα διαρκεί 90 λεπτά ακριβώς. Οι αθλητές θα αρχίσουν με ιππασία, έπειτα θα ακολουθήσει η ξιφασκία, η κολύμβηση, το laser ryn που συνδυάζει σκοποβολή και τρέξιμο. Θα υπάρχουν και διαλείμματα από πέντε έως 15 λεπτά μεταξύ κάθε αθλήματος.

12. Το επίσημο λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 είναι μια απεικόνιση της Μαρίας, της Θεάς της Νίκης, που συμβολίζει την ειρήνη και τον αθλητισμό.

13. Τα κρεβάτια των αθλητών και των αθλητριών είναι από χαρτόνι αλλά παρόλα αυτά είναι σταθερά και αντέχουν βάρος έως και 250 κιλών. Δεν ήταν λίγοι οι αθλητές που μόλις έφτασαν στο Ολυμπιακό Χωριό θέλησαν να δοκιμάσουν την αντοχή τους.

«Αρχίζοντας λοιπόν το βίντεό του, ο χρυσός ολυμπιονίκης της Βρετανίας έδειξε το κεφαλάρι του κρεβατιού, το οποίο, όπως είπε, «είναι από χαρτόνι». Στη συνέχεια έδειξε ένα λεπτό στρώμα πάνω σε μια βάση και πάλι από χαρτόνι. «Και έχουμε και τη δική μας παπλωματοθήκη Παρίσι '24. Όπως μπορείτε να δείτε, είναι αρκετά ανθεκτικά».

@tomdaley CARBOARD BEDS IN THE OLYMPIC VILLAGE! #paris2024 #olympics ♬ original sound - Tom Daley

14. Στους αγώνες θα συμμετέχουν 10.500 αθλητές από 206 χώρες

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.