«Μπαρούτι» σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - Ποια η επόμενη μέρα στα επιτελεία

Παναγιώτα Απέργη16 Ιουνίου 2024

«Μπαρούτι» μυρίζει το τοπίο σε Πειραιώς, Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, με ολοένα και περισσότερα στελέχη των κομματικών επιτελείων να επιρρίπτουν ευθύνες τόσο στην ηγεσία όσο και σε συνοδοιπόρους τους, καθιστώντας την εσωκομματική ηρεμία κάτι παραπάνω από αμφίβολη.

Λίγες ημέρες μετά τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, το pressing στον Νίκο Ανδρουλάκη συνεχίζεται, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επιμένει ότι θα τηρηθούν οι προβλέψεις του καταστατικού και οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2025.

Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγα τα στελέχη που διερωτώνται κατά πόσο αυτή η απόφαση πράγματι σχετίζεται με τον σεβασμό προς το καταστατικό του κόμματος ή αντικατοπτρίζει τις βαθύτερες σκέψεις του Νίκου Ανδρουλάκη για επαφή με κορυφαία κομματικά στελέχη που θα του εξασφαλίσουν την παραμονή του στον προεδρικό θώκο.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα εσωκομματικά πυρά θα ακουστούν στις 30 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, με βουλευτές του κόμματος και άλλα στελέχη να πρέπει να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες υπογραφές, ήτοι το 1/3 του κομματικού μηχανισμού, για να ζητήσουν τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

 Κατά πληροφορίες, μεταξύ εκείνων που έχουν θέσει ζήτημα ηγεσίας είναι η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Χάρης Καστανίδης, αλλά και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Παύλος Γερουλάνος. 

Τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς 

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως πολλαπλασιάζονται οι τριγμοί, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, καθώς το κόμμα έχασε τρεις μονάδες, συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2023, με κορυφαία στελέχη να «καρφώνουν» τον Στέφανο Κασσελάκη, για σωρεία ζητημάτων.

Κι όλα αυτά την ώρα που κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος τόνισε ότι δεν αποκλείει τη συνεργασία στη Βουλή με άλλα κόμματα, με την αναφορά του ότι δεν πρόκειται να κάνει στην άκρη για κανένα «από μηχανής θεό» να έχει σαφή αποδέκτη τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. 

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ενιαίο μέτωπο, αν και έχουν ήδη ακουστεί οι πρώτες «φωνές» για τη χάραξη της κυβερνητικής απάντησης στη ΝΔ, με τους Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου να προκρίνουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος, προκειμένου η βάση να είναι αυτή που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τη διακομματική συνεργασία. 

Μάλιστα, αυτό το αίτημα της προοδευτικής συμπόρευσης αποτιμά θετικά πάνω από το 70% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που εκτιμούν ότι η σύγκλιση και συμπόρευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς θα την καθιστούσαν υπολογίσιμο αντίπαλο έναντι στη Δεξιά.

Αλλαγές στα «τιμόνια» των Υπουργείων

Στην Πειραιώς το κλίμα φαίνεται πως είναι ηπιότερο συγκριτικά με την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη, αν και εκεί δεν λειπόυν τα «καρφιά» κορυφαίων - και μη - στελεχών.

Ενδεικτική άλλωστε είναι η ατάκα του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Λοβέρδου, ότι υπάρχουν στελέχη... τενεκέδες στο κόμμα.

«Υπάρχει πάγκος και μάλιστα στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι βουλευτές της ΝΔ είναι αξιολογότατοι, υπάρχουν όμως και ντενεκέδες όπως σε όλα. Σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες υπάρχουν και καλοί και κακοί και μέτριοι.

Η ΚΟ της ΝΔ έχει κατά κύριο λόγο αξιολογότατους συναδέλφους. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν τους γνώριζα, είναι συνεπέστατοι, έχουν περιεχόμενο και άποψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην αιχμηρή δήλωση του Γιάννη Λοβάρδου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, άδειασε τον βουλευτή, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτα σημεία και χαρακτηρισμούς». 

«Ο κ. Λοβέρδος έκανε μία δήλωση η οποία θεωρώ ότι είχε κάποια σημεία τα οποία ήταν απαράδεκτα και κάποιους χαρακτηρισμούς και το αντιλήφθηκε και ζήτησε συγγνώμη σε ανάρτησή του. Είναι καλό να προσέχουμε στον τρόπο που διατυπώνουμε κάποια πράγματα. Το νόημα ήταν ότι έχουμε μία καλή ΚΟ και θα πρέπει να αξιοποιείται και αξιοποιείται. 

Η κομματική ιδιότητα δεν είναι ασυμβίβαστη με την ικανότητα κάποιων ανθρώπων, τις παραστάσεις που έχουν στη ζωή τους ή το βιογραφικό τους.

Οι εξωκοινοβουλευτικοί και οι κοινοβουλευτικοί που μπαίνουν σε μία κυβέρνηση λαμβάνουν μετά τις αποφάσεις του πρωθυπουργού ψήφο εμπιστοσύνης από την κοινοβουλευτική ομάδα. Άρα, έχουν πλήρη νομιμοποίηση. Πολλές φορές στο παρελθόν αλλά και τώρα συνυπάρχουν άξια κοινοβουλευτικά και μη κοινοβουλευτικά στελέχη. Αυτό υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.