Σύννεφα γενικευμένου πολέμου στη Μ.Ανατολή-Μήνυμα Μπάιντεν στο Ιράν: «Μην επιτεθείτε στο Ισραήλ»

Metrosport Team13 Απριλίου 2024

Το Ισραήλ προετοιμάστηκε την Παρασκευή (13/4) για επίθεση από το Ιράν, καθώς αυξήθηκαν οι προειδοποιήσεις για αντίποινα για τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα ενός ανώτερου αξιωματικού στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό... 
Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου πάνω από τη Μέση Ανατολή, όπου επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ θεωρείται δεδομένη, ως αντίποινα για το φονικό πλήγμα την περασμένη εβδομάδα στο προξενείο του στη Δαμασκό. Το σενάριο αυτό εντείνεται και από τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι αναμένει η επίθεση να γίνει σύντομα, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα «Μην το κάνετε!».
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η απειλή από το Ιράν είναι πραγματική και βιώσιμη.
Από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι δεν είχε εκδώσει νέες οδηγίες προς τους πολίτες, αλλά ζήτησε από τον κόσμο να παραμείνει σε επαγρύπνηση.

«Την περασμένη ημέρα, ο στρατός διεξήγαγε μια εκτίμηση της κατάστασης και ενέκρινε σχέδια για μια σειρά από σενάρια μετά από αναφορές και δηλώσεις για ιρανική επίθεση», δήλωσε ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι σε τηλεοπτική δήλωση την Παρασκευή.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δεν σχολίασε τις αναφορές ότι ορισμένες ισραηλινές διπλωματικές αποστολές είχαν εκκενωθεί μερικώς και εντάθηκαν τα μέτρα ασφαλείας.


Οι ΗΠΑ παρατήρησαν το Ιράν να μετακινεί εσωτερικά στρατιωτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ, σηματοδοτώντας ότι ετοιμάζεται να επιτεθεί σε ισραηλινούς στόχους από το εσωτερικό του εδάφους τους, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Μία από τις πηγές είπε ότι οι ΗΠΑ παρατήρησαν το Ιράν να ετοιμάζει έως και 100 πυραύλους, κάτι που κατέγραψε και σε δημοσίευμά της η Daily Mail, από ' όπου μάλιστα και η βασική φωτογραφία. Στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε χθες, Παρασκευή, ότι αναμένει το Ιράν να αναλάβει σύντομα δράση.

«Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω πως θα είναι σύντομα», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα, που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: «Μην το κάνετε!», τόνισε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».


«Η εκδίκηση θα έρθει»,
έγραψε η μεγαλύτερη καθημερινή εφημερίδα του Ισραήλ, Yedioth Ahronoth


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.