Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Η ατζέντα, οι προσδοκίες και το «αγκάθι»

Αχίλλειος Έξαρχος24 Σεπτεμβρίου 2024

Οι εξελίξεις στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού αλλά και το Κυπριακό τέθηκαν, μεταξύ άλλων, επί τάπητος κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 Η συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες ήταν ολιγόλεπτη, αφού διήρκεσε μόλις 30 λεπτά, και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επικράτησε ήπιο κλίμα και χαμηλοί τόνοι.

Στη συνάντηση εκτός του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου παρευρέθηκαν οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Στο ολιγόλεπτο ραντεβού, επιβεβαιώθηκαν τα «ήρεμα νερά», στα οποία κινούνται, πλέον, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, με τις προσδοκίες για τη διατήρηση του καλού κλίματος και στο προσεχές μέλλον.

Το «αγκάθι» του Κυπριακού

Κι αν για το ζήτημα του μεταναστευτικού, Ελλάδα και Τουρκία δείχνουν πως βρίσκονται σε διαδικασία να αποκτήσουν έναν κοινό βηματισμό για την επίλυση του ζητήματος, δεν ισχύει το ίδιο για το Κυπριακό, το οποίο αναδεικνύεται στο μεγάλο «αγκάθι».

 Είχε προηγηθεί, εξάλλου, η πρόκληση από το βήμα του ΟΗΕ του Τούρκου προέδρου, ο οποίος αναφερόμενος στο κυπριακό απέρριψε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα ανοικτά την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

«Πρόοδος στον διάλογο και θετική ατζέντα»

 Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, «οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» και επιπλέον «ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Hakan Fidan, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών», ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου.

 Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας

 Λίγο νωρίτερα, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι «Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον στη βάση της καλής γειτονίας» και ότι «η ενίσχυση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και η συμπεριφορά στο θέμα διαχείρισης ευθυνών μπορεί να προσφέρει και να κερδίσουν και οι δύο πλευρές».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.