Εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Χρήστος Λιάπης29 Αυγούστου 2024

Τετραήμερες εκδηλώσεις μνήμης διοργανώνονται για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.

Οι Γερμανοί κατέσφαξαν στις 2 Σεπτεμβρίου 1944, 149 αμάχους, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, μικρά παιδιά και αβάπτιστα βρέφη, αφού πρώτα τους έκαψαν ζωντανούς στους δύο φούρνους του χωριού. 

Επρόκειτο για αντίποινα των στρατιωτών του Φριτς Σούμπερτ, για χτύπημα του ΕΛΑΣ που είχε προηγηθεί εναντίον δύο οχημάτων γερμανικής πομπής. Τα 4/5 των σπιτιών του Χορτιάτη τότε κάηκαν. Οσοι δεν έφυγαν στο βουνό μαρτύρησαν. Ελεγαν: βγείτε από τα σπίτια, έπαιρναν τα μωρά από τις μάνες και χτυπούσαν τα κεφαλάκια τους στους τείχους. 

Μόνο δύο κορίτσια σώθηκαν. Απίστευτες ήταν οι αγριότητες που σημειώθηκαν.

Ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη πλέον ανήκει στους χαρακτηρισμένους Μαρτυρικούς Δήμους της 

χώρας.

Ο Κωνσταντίνος Λαδάς, είναι συγγραφέας, μαθηματικός, πρώην Λυκειάρχης, ιδρυτής του Δημόκριτου στο βόλεΐ, της ΕΠΕΣΘ, του συλλόγου «Ταμπαλίτζα» που δεν άφησε κανένα νηστικό στον Χορτιάτη, γνώστης και παλιός φίλος του Χορτιάτη από 6 ετών.

 Ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται φέτος είπε: «Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να θυμόμαστε αυτή την τραγωδία, τους ήρωες του Χορτιάτη, με περισσότερες εκδηλώσεις και να μην αφήσουμε ποτέ να ξεχαστεί. Να κάνω κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη να παραβρεθούν στους ποδοσφαιρικούς αγώνες όχι τόσο για το ποδόσφαιρο αλλά ως φόρο τιμής στους ήρωες του τραγικού Χορτιάτη. Στα τιμώμενα πρόσωπα από την οργανωτική επιτροπή θα είναι ο Θόδωρος Βαλαχάς».

Η οργανωτική επιτροπή που δούλεψε για τρεις, τέσσερις μήνες για αυτή την εκδήλωση είναι η Δήμητρα Βλαχούδη πρόεδρος της κοινότητας Χορτιάτη, ο Ανδρέας Γκόλιας πρόεδρος του Κισσού, ο Βασίλης Προυσαλίδης πρώην μέλος της ΕΠΣΜ, ο Κώστας Λαδάς και ο τυπογράφος Θόδωρος Ψαρράς.

Ο Κώστας Λαδάς μέσω του metropolis ευχαρίστησε χορηγούς της εκδήλωσης, αλλά και ακόμη τον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, τον Μιχάλη Γεράνη, τον Θόδωρο Ψαρρά. Ακόμη ευχαρίστησε τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στα παιχνίδια, τον γιατρό Θόδωρο Γαλιτσιάνο και τον Μπάμπη Κωστούδη πρόεδρο του συνδέσμου διαιτητών για τους διαιτητές που θα παίξουν στους αγώνες δωρεάν.  Θα αγωνιστούν οι πρώτες ομάδες του Εθνικού Πυλαίας και του Κισσού και ακόμη θα γίνουν οι αγώνες παλαιμάχων Πανόραμα- Φίλυρο και Βετεράνοι Θεσσσαλονίκης-Χορτιάτης.

Κάθε χρόνο στη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και πολιτισμού για τα 149 τραγικά θύματα του Ολοκαυτώματος Χορτιάτη της 2ας Σεπτεμβρίου 1944.

Φέτος θα πραγματοποιηθούν από τις 30 Αυγούστου έως την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024: 8.00 μ.μ. Παράσταση θεάτρου επινόησης με τίτλο «Χορεύοντας μαζί». Χώρος διεξαγωγής η ιστορική πλατεία Χορτιάτη έναντι του Δημοτικού Καταστήματος.

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024: 6:30 μ.μ. Ιστορικός Περίπατος Μνήμης στους χώρους Μαρτυρίου του Ολοκαυτώματος Χορτιάτη | Τόπος συνάντησης η ιστορική πλατεία του Χορτιάτη. Διοργάνωση: Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη – Εφημερίδα Χορτιάτης 570. 7.30 μ.μ. «19η Ποδηλατοδρομία Ειρήνης» | Αφετηρία στη διασταύρωση Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου & Τερματισμός στην είσοδο Χορτιάτη.
9.00 μ.μ. Θεατρική παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε με τίτλο «Μετράει μέσα μου η ζωή» | Προαύλιος χώρος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη.
Συμπαραγωγή: Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη & Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024: 7.30 μ.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση | Στον τόπο του Μαρτυρίου, στον «Φούρνο Γκουραμάνη».
8.15 μ.μ. «8η Λαμπαδηφορία Ειρήνης» | Αφετηρία στον «Φούρνο Γκουραμάνη» & τερματισμός στο Πέτρινο Γυμνάσιο Χορτιάτη.
9.00 μ.μ. Συναυλία Δημήτρης Μπάσης – Σαββέρια Μαργιολά με τίτλο «ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ» | Στο Πέτρινο Γυμνάσιο Χορτιάτη.
ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024: 7.30 π.μ. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη.
10.15 π.μ. Τέλεση 80ου Αρχιερατικού Μνημόσυνου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα.
10.30 π.μ. Μετάβαση με πομπή στο Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος & Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο.
10.45 π.μ. Κεντρική ομιλία.
11.00 π.μ. Προσκλητήριο Νεκρών & κατάθεση στεφάνων.

Διεξαγωγή Ποδοσφαιρικού Αγώνα: Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024 στις 7.30 μ.μ., με τη συμμετοχή βετεράνων αλλά και εν ενεργεία ποδοσφαιριστών, στο γήπεδο ποδοσφαίρου Κισσού Χορτιάτη.

Έκθεση εικαστικών με τίτλο «9η Τέχνη και Ολοκαύτωμα», με δημιουργίες καλλιτεχνών από το χώρο των κόμικ όπου αποτυπώνουν τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος με τη δική τους σύγχρονη ματιά. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 30-08-2024 έως 02-09-2024, στην Αίθουσα «Ι. Μανωλεδάκης» στον Χορτιάτη. Ώρες λειτουργίας 10:00 π.μ. – 2:00 μ.μ. και 5:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.