Ότο-Μάγιο: Τι κοινό έχουν οι δύο πολύπειροι αμυντικοί του ΠΑΟΚ και του Άρη;

Metrosport Team29 Σεπτεμβρίου 2024

Επιμέλεια: Δημήτρης Παπαθανασίου

Λίγες ώρες απέμειναν για την έναρξη του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Άρη στο γήπεδο της Τούμπας για λογαριασμό της 6ης αγωνιστικής της «Stoiximan Super League». Ο Άκης Μάντζιος δεν θα έχει στην διάθεσή του τους Μάγιο, Φαμπιάνο και Χουανκάρ, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα προβλήματα των τραυματισμών τους, ενώ στην αντίπερα όχθη ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν υπολογίζει στους Κόλεϊ και Μπράντον οι οποίοι έμειναν εκτός αποστολής, καθώς αμφότεροι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις ενοχλήσεις που αντιμετωπίζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Με την απουσία του Ούγκο Μάγιο από το αποψινό ντέρμπι, παίρνει αναβολή το… «κοντράρισμα» του Ισπανού μπακ του Άρη απέναντι στον πρώην συμπαίκτη του επί σειρά ετών στην Θέλτα, Γιόνι Ότο.

Δεν είναι λίγοι οι Ισπανοί ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από τον ΠΑΟΚ και τον Άρη τις τελευταίες δεκαετίες, με το μυαλό όλων μας να πηγαίνει εύκολα σε... Κόκε, Χαβίτο, Κάλβο, Αγκάνθο, Κρέσπο, Λούκας Πέρεθ, Κάνιας, Τόνι Γκονζάλεθ ή Βιτόλο.

Τι το ξεχωριστό έχει όμως η περίπτωση του Ούγκο Μάγιο και του Γιόνι Ότο;


Οι δύο Ισπανοί αμυντικοί μοιράστηκαν τα αποδυτήρια του συλλόγου από το Βίγκο, κατά την την περίοδο 2012–2018, αποτελώντας το βασικό ακραίο αμυντικό δίδυμο της ομάδας. Ο 33χρονος ποδοσφαιριστής του Άρηαγωνιζόταν στο δεξί άκρο της άμυνας και ο δεξιός οπισθοφύλακας του ΠΑΟΚαγωνιζόταν στα αριστερά.

Συνυπήρξαν στην ενδεκάδα της Θέλτα σε 162 παιχνίδια (12.631 αγωνιστικά λεπτά) με απολογισμό 68 νίκες, 33 ισοπαλίες και 61 ήττες.


Ο ρέκορντμαν των… «Celestes», Ούγκο Μάγιο!

Ο αμυντικός των «κιτρινόμαυρων», είναι προϊόν των ακαδημιών της Θέλτα και αγωνίστηκε στον Ισπανικό σύλλογο από το 2009, έως και το 2023. Είναι ο 2ος ποδοσφαιριστής σε συμμετοχές στην ιστορία του κλαμπ με 449 εμφανίσεις (πίσω από τον 37χρονο Ιάγκο Άσπας, 499 συμ.), οι οποίες μεταφράζονται σε 38 χιλιάδες αγωνιστικά λεπτά, 12 γκολ και 28 ασσίστ, ενώ ήταν και εκ των αρχηγών της ομάδας!

Έπειτα από ένα μικρό πέρασμα από την Βραζιλία και την Ιντερνασιονάλ, μετακόμισε το φετινό καλοκαίρι στην Θεσσαλονίκη, ως ελεύθερος για λογαριασμό του Άρη, προκειμένου να καλύψει το κενό του Οντουμπάγιο στην δεξιά πλευρά της άμυνας.


Από την πόλη του Βίγκο στην «Premier League» και το… νέο ξεκίνημα στον ΠΑΟΚ!

Ο Γιόνι Ότο προέρχεται και αυτός από τις ακαδημίες της ομάδας με έδρα την παραθαλάσσια πόλη Βίγο της Γαλικίας και έκανε το ντεμπούτο του στην LaLiga τον Σεπτέμβριο του 2012 στην νικηφόρα επικράτηση επί της Οσασούνα με 2-0. 

Έκτοτε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καθιερώθηκε στην βασική ενδεκάδα, αρχικά ως δεξιός οπισθοφύλακας, μέχρι τον ερχομό του Λουίς Ενρίκε στον πάγκο του συλλόγου, όπου και τον μετατόπισε στα αριστερά.


Με τους «γαλάζιους» ο Ότο μετράει συνολικά 221 συμμετοχές με 12 γκολ και 5 ασσιστ! Τον Ιούλιο του 2018 αποκτήθηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης έναντι του ποσού των 7 εκατομμυρίων ευρώ και δόθηκε δανεικός την ίδια περίοδο, στην Γούλβς και μετακόμισε μόνιμα στην Αγγλία, για λογαριασμό των «λύκων», το καλοκαίρι του 2019 με κόστος 21 εκατομμύρια ευρώ!

Αγωνίστηκε 107 φορές στην Premier League και συνολικά 134 με την φανέλα του αγγλικού συλλόγου μετρώντας 6 γκολ και 4 ασσίστ.


Ωστόσο οι τραυματισμοί τον άφησαν εκτός δράσης για περίπου 600 ημέρες με αποτέλεσμα να χάσει πολλά παιχνίδια και να μείνει πίσω στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης και της αγωνιστικής φόρμας. Αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2024 από τον «δικέφαλο του Βορά», ως ελεύθερος, για να πλαισιώσει τον Γιοάν Σάστρε στο δεξί άκρο της άμυνας.


Τα επιτεύγματά τους με την φανέλα των...“Olivicos”

Το σημαντικότερο επίτευγμα που πέτυχαν με την φανέλα της Θέλτα οι δύο πολύπειροι ακραίοι αμυντικοί, ήταν η κατάκτηση της 6ης θέσης στο Ισπανικό πρωτάθλημα την σεζόν 2015/2016, με προπονητή τον Εντουάρντο Μπερίσο (τον αντικαταστάτη του Λούις Ενρίκε), που είχε ως αποτέλεσμα την είσοδο του συλλόγου σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ύστερα από την σεζόν 2003/2004, όπου η Θέλτα είχε αγωνιστεί στα προκριματικά του Champions league.

Οδήγησαν την Θέλτα 2 συνεχόμενες φορές στα ημιτελικά του Copa Del Ray (15/16 – 16/17), κατάφεραν 3 φορές να μπούνε στην δεκάδα της LaLiga, έχουν νικήσει 3 φορές την Μπαρτσελόνα του Μέσι (αποκορύφωμα το 4-1 τον Σεπτέμβριο του 2015).

Aπέκλεισαν την Ρεάλ Μαδρίτης του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Ζινεντίν Ζιντάν από τον θεσμό του κυπέλλου (σεζόν 16/17) με «διπλό» στο Μπερναμπέου χάρι σε γκολ του Ότο, έχοντας μάλιστα καταφέρει να αποκλείσουν και την έτερη ομάδα της Μαδρίτης, Ατλέτικο, μια χρονιά πριν!


Η υπέρβαση της πορείας μέχρι τα ημιτελικά του «Europa League»!

Την σεζόν 2016/2017 η ομάδα από το Βίγκο αγωνίστηκε στους ομίλους του Europa League εκεί όπου Ούγκο Μάγιο και Γιόνι Ότοόντας βασικά γρανάζια, «κουβάλησαν» την Ισπανική ομάδα ένα βήμα πριν τον τελικό της διοργάνωσης που διεξήχθει στο «Φρεντς Αρένα» της Σουηδίας.

Επίσης το αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το καλοκαίρι του 2016, η Θέλτα έβγαλε από τα ταμεία της 6 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει από την Μίντιλαντ τον Πιόνε Σίστο, ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται και αυτός σήμερα στον «κιτρινόμαυρο» σύλλογο από το περασμένο καλοκαίρι.

Όσον αφορά την πορεία στο Europa League, πέρασαν ως δεύτεροι από τον 6ο όμιλο, κόντρα σε Άγιαξ, Σταντάρ Λιέγης και Παναθηναϊκό (οι Ισπανοί επικράτησαν και στις δυο αναμετρήσεις απέναντι στο «τριφύλλι» με 2-0) και έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού, αφήνοντας εκτός την Σαχτάρ Ντόνετσκ, την Κράσνονταρ (με γκολ Μάγιο) και την Γκενκ (με δύο γκολ Σίστο).

Αποκλείστηκαν στις λεπτομέρειες, από την Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ (που εν τέλει κατέκτησε και το τρόπαιο στον τελικό με 2-0 επί του Άγιαξ) του Ζοσέ Μουρίνιο, του Ράσφορντ, του Πογκμπά και των υπολοίπων αστέρων, με συνολικό σκορ 2-1. Αμφότεροι ήταν βασικοί, καθώς αγωνίστηκαν και στα 12 παιχνίδια του «ευρωπαικού ταξιδιού» με τον Ούγκο Μάγιο να πετυχαίνει 1 γκολ και 3 ασσιστ.



Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.