Συμμετοχή της Ελλάδας σε προγράμματα σχεδίασης και παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Metrosport Team06 Ιουλίου 2024

Κατατέθηκε Ερώτηση από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και κοινοβουλευτικού υπευθύνου ΚΤΕ κ. Δημήτρη Μπιάγκη, κατόπιν συνεργασίας με τον Τομέα Άμυνας, με τίτλο «Συμμετοχή της Ελλάδας σε προγράμματα σχεδίασης και παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών» προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Λαμβάνοντας υπόψη:

α. τα διδάγματα από τις ένοπλες συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή μας, που έχουν αναδείξει την κρισιμότητα της χρήσης και της αποτελεσματικότητας των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV: Unmanned Aerial Vehicle),

β. την αποτελεσματικότητα της γείτονος στην παραγωγή UAV, που δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους,

γ. τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με ΑΕΙ και εγχώριες εταιρείες αμυντικού υλικού για τη σχεδίαση, κατασκευή και παραγωγή νέων συστημάτων UAV προς κάλυψη πρωτίστως των επιχειρησιακών αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και

δ. την απαίτηση αξιοποίησης της αποκτηθείσας τεχνογνωσίας από τη συμμετοχή της ΕΑΒ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη σχεδίαση, ανάπτυξη, δοκιμή, κατασκευή και τελική συναρμολόγηση, του πρώτου κοινού ευρωπαϊκού αεριωθουμένου Μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροσκάφους UCAV Τεχνολογίας Stealth “nEUROn”, καλύπτοντας το 10% περίπου για την παραγωγή του πρωτοτύπου,

αναδεικνύεται η ανάγκη δρομολόγησης του δικού μας ποιοτικού τεχνολογικού άλματος απέναντι στο ποσοτικό αποτύπωμα της Τουρκίας στον τομέα των UAV, που αποτελεί και απειλή.

Μέσω της ερώτησης, καλούνται, οι αρμόδιοι υπουργοί να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, αν είναι στις προθέσεις τους:

. μία νέα αμυντική σύμπραξη για την παραγωγή του UCAV nEUROn, στο πλαίσιο της συνεργασίας της χώρας μας με τη Γαλλία στον τομέα των εξοπλισμών,

. η συμμετοχή της χώρας μας στην ανάπτυξη του νέου προγράμματος FCAS (Future Combat Air System),

προκειμένου να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα, αλλά και στην παραγωγή αμυντικού υλικού, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση αναφέρεται ότι,

Με τις υπ’ αριθμ. 9354/24.9.20 και 817/20.10.20 ερωτήσεις, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανέδειξε εύλογα ερωτήματα αναφορικά με τη συμμετοχή της χώρας μας, μέσω της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (ΕΑΒ), στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη σχεδίαση, ανάπτυξη, δοκιμή, κατασκευή και τελική συναρμολόγηση, του πρώτου κοινού ευρωπαϊκού αεριωθουμένου Μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροσκάφους (UCAV: Unmanned Combat Aerial Vehicle) Τεχνολογίας Stealth “nEUROn”, καλύπτοντας το 10% περίπου για την παραγωγή του πρωτοτύπου.

Επί των παραπάνω ερωτήσεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι το εν λόγω διακρατικό πρόγραμμα UCAV nEUROn ολοκληρώθηκε και η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΘΑ παρέλαβε τα συμβατικώς προβλεπόμενα παραδοτέα. Επίσης, ο Υπουργός σημείωσε ότι υφίσταται προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης μέσω του νέου προγράμματος FCAS (Future Combat Air System), αφού πρώτα κοινοποιηθούν τα απαραίτητα στοιχεία του εν λόγω προγράμματος και τα επεξεργαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ, οπότε και θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας στο FCAS.

Την τρέχουσα χρονική περίοδο:

Τα διδάγματα από τις ένοπλες συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν αναδείξει την κρισιμότητα της χρήσης και της αποτελεσματικότητας των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV: Unmanned Aerial Vehicle).

. Η αποτελεσματικότητα της Τουρκίας στην παραγωγή UAV δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους.

. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και εγχώριες εταιρείες αμυντικού υλικού, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει δρομολογήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες σχεδίασης, κατασκευής και παραγωγής νέων συστημάτων UAV προς κάλυψη πρωτίστως των επιχειρησιακών αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (27.6.24), ψηφίστηκε η προμήθεια των Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Camcopter S-100 προς κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), ενώ αποτυπώθηκε η έμφαση που δίνεται στην ποιότητα και στο εκάστοτε τεχνολογικό άλμα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτροπής, μέσω της ψήφισης της προμήθειας των αεροσκαφών F-35 και της συμμετοχής μας στη σχεδίαση για τη συμπαραγωγή και προμήθεια φρεγατών τύπου CONSTELLATION.

Δεδομένου ότι, η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω στον τομέα των UAV, ιδίως σε σύγκριση με την απειλητική γείτονά μας, και απαιτείται να κάνει έξυπνες κινήσεις σήμερα, προκειμένου να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί.

Δεδομένου ότι, η ΕΑΒ συμμετείχε από την αρχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροσκάφους (UCAV) τεχνολογίας Stealth nEUROn (το οποίο ολοκληρώθηκε το 2016) και έχει αποκτηθεί η κατάλληλη τεχνογνωσία, ενώ έχουν τεθεί οι βάσεις που θα ενίσχυαν τη συμμετοχή της σε συναφή ευρωπαϊκά προγράμματα.

Δεδομένου ότι, η χώρα μας έχει δαπανήσει χρήμα και χρόνο, ως εργατοώρες στη σχεδίαση, ανάπτυξη, δοκιμή, κατασκευή και τελική συναρμολόγηση του UCAV nEUROn.

Δεδομένου ότι, απέναντι στο ποσοτικό αποτύπωμα της Τουρκίας στον τομέα των UAV, απαιτείται να τολμήσουμε ένα μεγάλο ποιοτικό τεχνολογικό βήμα.

Δεδομένου ότι, στο πλαίσιο της συνεργασίας της χώρας μας με τη Γαλλία, όχι μόνο στη βάση της συμφωνίας στην άμυνα και sτην ασφάλεια, αλλά και στον τομέα των εξοπλισμών, κρίσιμη θεωρείται μία νέα αμυντική σύμπραξη για την παραγωγή του UCAV τεχνολογίας Stealth “nEUROn”, προκειμένου να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Ποια είναι τα παραδοτέα του προγράμματος UCAV nEUROn, ποια είναι η καταγεγραμμένη προοπτική τους σύμφωνα με τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν από την κοινοπραξία και ποια είναι η αποτίμηση της ΕΑΒ από τη συμμετοχή της στην εν λόγω διαδικασία;

2. Είναι στις προθέσεις σας η συμμετοχή της χώρας μας, ενδεχομένως σε συνεργασία με τη Γαλλία, στην παραγωγή του UCAV τεχνολογίας Stealth “nEUROn ”;

3. Είναι στις προθέσεις σας να κάνουμε, ως χώρα, το ποιοτικό τεχνολογικό άλμα απέναντι στη μαζική παραγωγή UAV της Τουρκίας;

4. Υφίσταται σχεδιασμός ή πρόθεση συμμετοχής της χώρας μας στην ανάπτυξη του νέου προγράμματος FCAS;

5. Ποιες είναι οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις εγχώριες εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού, όσον αφορά στη σχεδίαση, κατασκευή και παραγωγή νέων συστημάτων UAV προς κάλυψη πρωτίστως των επιχειρησιακών αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων;

enoplos.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.