Σύγκριση ΠΑΟΚ – Ντιναμό σε όλα τα επίπεδα με βάση τους αριθμούς

Metrosport Team06 Μαρτίου 2024

Μια εντελώς διαφορετική ομάδα θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ, σε σχέση με εκείνη που αντιμετώπισε το καλοκαίρι η ΑΕΚ όπως αναλύει στο ακόλουθο κείμενο ο δημοσιογράφος, Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος.

Συγκεκριμένα, από τους βασικούς των δύο αγώνων με την ΑΕΚ σήμερα παίζουν μόνο τέσσερις παίκτες, Ριστόφσκι, Μίσιτς, Πέτκοβιτς, Μπατούρινα και δύο ακόμη που δεν ήταν βασικοί ο Σάκιτς και ο Μπουλαντ.

Έπαιξε τα ρέστα της και μετά πούλησε και άλλαξε

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, τα έδωσε όλα φέτος για τους Ομίλους του CHL και τα αντίστοιχα έσοδα. Πέρασε πολύ άνετα κατ’ αρχήν την Αστάνα. Αποκλείστηκε χωρίς να είναι καλύτερη, ούτε χειρότερη, αλλά εντελώς άτυχα, από την ΑΕΚ, με δύο γκολ στο ’92 και στο ’99 του δεύτερου αγώνα.

Αμέσως ξεπούλησε «χρυσαφικά» και «ασημικά» καθώς έδωσε τρεις πολύ καλούς παίκτες της, τον τερματοφύλακα Λιβάκοβιτς, τον αμυντικό Σούταλο και τον μέσο Ιβάνουσεκ. Συν τον Ουκρανό, Μιχαηλιτσένκο ο οποίος ωστόσο δεν είχε αποδώσει τα μέγιστα.

Για το EUL κληρώθηκε με την Σπάρτα Πράγας. Πίστευε, ίσως, ότι θα παρά την αποδυνάμωση θα περάσει. Όντως κέρδισε 3-1 στον πρώτο αγώνα αλλά αποκλείστηκε με 1-4 στον δεύτερο, δεχόμενη γκολ στο ’87. Εκεί ολοκληρώθηκε το κακό, άλλαξε προπονητή και στη συνέχεια ήταν μια νέα ομάδα.

Ποιες ήταν οι αλλαγές που έκανε

Όχι ότι δεν είχε έτοιμο το πλάνο. Τον Λιβάκοβιτς αντικατέστησε ο δικός της 25χρονος τερματοφύλακας Νέβισιτς Την αμυντικό Σούταλο ο Γάλλος Μπερνάουερ που είχε έρθει το καλοκαίρι από την Παρί και την 2η κατηγορία. Στη θέση του Μιχαηλιτσένκο προωθήθηκε το νέο μεγάλο αστέρι της, ο δικός της Κωνσταντέλιας, ο Μπατούρινα. Τον Ιβάνουσεκ δεν τον αντικατέστησε αμέσως αλλά από τον Ιανουάριο έχει τη θέση του ο αποκτηθής από την Σλάβεν Μπελούμπιο, Χότζα.

Την ίδια περίοδο έδωσε και τον Λιούμπισιτς στην ΑΕΚ, προωθώντας στη θέση του τον 20χρονο δικό της αριστερό μπακ Πέρκοβιτς. Ταυτόχρονα, έχασε με τραυματισμό τον δεξί της μπακ Μοχαραμί, τον οποίο αντικατέστησε εκ των έσω με τον 34χρονο Θεοφίλ κάνοντας και μια εσωτερική αλλαγή θέσης με τον Ριστόφσκι.



Πέραν των αναφερθέντων, ανέβηκαν σιγά-σιγά στο ρόστερ οι καλοκαιρινές μεταγραφές του 20χρονου Βόσνιου Σούτσιτς και του 26χρονου Ιάπωνα Κανέκο οι οποίοι είναι σήμερα βασικοί. Βασική της σταθερά είναι ο σέντερ φορ Πέτκοβιτς.

Στο πρωτάθλημα, ξεκίνησε μέτρια για την φανέλα της. Είναι στην 3η θέση, ενώ και στους ομίλους του Conference, δυσκολεύτηκε, χάνοντας στην αρχή από την Μπαλκάνι της Βόρειας Μακεδονίας και δύο φορές από την Βιτόρια Πλζεν. Λογικό ήταν μετά από τόσες αλλαγές. Ανέβασε φόρμα σιγά-σιγά από τα μέσα Νοεμβρίου (προκρίθηκε τελικά) μέχρι τις γιορτές όταν και έγινε μια μεγάλη διακοπή. Ακολούθησε μίνι προετοιμασία και φιλικά και ξεκίνησε πολύ δυνατά το 2024. Ήδη νίκησε την πρωτοπόρο Ριέκα, μειώνει την απόσταση από την κορυφή και προκρίθηκε απέναντι στην Μπέτις. Την Κυριακή ισοφάρισε στο ’90 στην έδρα της 4ηςΌσιγιεκ.


Με την Μπέτις η τύχη της επέστρεψε ό,τι της είχε στερήσει το καλοκαίρι με την ΑΕΚ και την Σπάρτα. Όχι τόσο στην εξέλιξη των αγώνων, όσο διότι βρήκε την Μπέτις με πάρα πολλές απουσίες και σε κακή κατάσταση. Μέτρια αποτελέσματα σε σχέση με τις προσδοκίες της χρονιάς, πολλές απουσίες, απογοήτευση και γκρίνια. Είχε και τύχη όμως να κερδίσει ένα πέναλτι στον πρώτο αγώνα από ένα τυχαίο χέρι σε εντελώς ακίνδυνη φάση.

Πιο συγκεκριμένα, η Μπέτις δεν έπαιξε χωρίς δύο από τους τρεις καλύτερους παίκτες της, χωρίς τέσσερις από την πρώτη 12άδα βασικών και χωρίς τρεις από τους τέσσερις νεομεταγραφέντες, τη στιγμή που έχασε τον Ιανουάριο το μεγάλο της αστέρι Λουίς Ενρίκε, ο οποίος παραχωρήθηκε στην Μποταφόγκο (έπαιζε μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου). Ήταν δηλαδή μια ομάδα σε αναστάτωση και μετάβαση.


Μια ματιά σε ρεπορτάζ των αγώνων από την Ισπανία και από Site οπαδών της δείχνει την απογοήτευση για τη γενική κατάσταση στην ομάδα αυτή την περίοδο, της οποίας αποκορύφωση ήταν ο αποκλεισμός και μια αμφισβήτηση παικτών και ακόμα και αυτού του Πελεγκρίνι.

Όπως και να έχει, το όνομα της Μπέτις είναι υπολογίσιμο και η επιτυχία της Ντιναμό μεγάλη για να της δώσει ηθικό και αυτοπεποίθηση. Από την άλλη και ευθύνες και άγχος. Ίσως να έκανε την υπέρβασή της με την Μπέτις…

Από τους παίκτες της, αυτοί που ξεχωρίζουν και θέλουν προσοχή είναι ο σταθερός Ριστόφσκι στην άμυνα, ο Μίσιτς, ο οποίος δεν τρέχει και δεν μαρκάρει πολύ καλυπτόμενος στο θέμα αυτό από τον 20χρονο Βόσνιο Σούσιτς, το νέο αστέρι Μπαταρίνα, του οποίου η σύγκριση με τον Κωνσταντέλια θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ο εξτρέμ Χότζα, ο Ιάπωνας Κανέκο και φυσικά ο γκολτζής και 11αδάτος διεθνής 29χρονος Πέτκοβιτς. Ο τελευταίος είναι ένας φορ με την εξαιρετική και σταθερή επίδοση του ενός γκολ ανά τρεισήμισι αγώνες. 


Περιπλανήθηκε από πολύ μικρός στην Ιταλία χωρίς μεγάλη επιτυχία, έφτασε στην Serie A σε Μπολόνια και Βερόνα χωρίς γκολ και βρήκε το λιμάνι του από το 2018 στη Ντιναμό, με εξαιρετικές έκτοτε επιδόσεις στο πρωτάθλημα στην Ευρώπη και στην Εθνική. Φέτος μπήκε πολύ γερά, το καλοκαίρι χωρίς ξεκούραση, είχε μεγάλη απόδοση μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου (8 γκολ – 6 ασίστ, σε 10 αγώνες), έμεινε έξω στη συνέχεια, τραυματίας για δύο μήνες και βρίσκει τη γνωστή του φόρμα το 2024.

Ως προς την αξία των δύο ομάδων στο Transfermarkt, συμπωματικά, είναι εντελώς η ίδια, 71 εκατ.€. Με τη διαφορά ότι ο ΠΑΟΚ είναι η 3η σε αξία ομάδα στην Ελλάδα ενώ η Δυναμό, η 1η στην Κροατία, Η συνολική αξία του ελληνικού πρωταθλήματος είναι 462 εκατ.€ ενώ του κροατικού 320 εκατ.€ (με αναγωγή καθώς έχει 10 ομάδες). Με τα νούμερα ο ΠΑΟΚ συμμετέχει σε πιο δύσκολο πρωτάθλημα αλλά η Δυναμό σε πρωτάθλημα 10 ομάδων, άρα κι αυτό εξ’ ίσου δύσκολο.

Μολονότι τα χρήματα δεν παίζουν μπάλα, αν δούμε την αξία των βασικών 14άδων των δύο ομάδων, του ΠΑΟΚ είναι 52,8 εκατ. €, ενώ της Δυναμό 41,2 εκατ. €.

Στον παρακάτω πίνακα οι ηλικίες και η αξία στο Transfermarkt των 14 βασικών παικτών της κάθε ομάδας.




ΠΑΟΚ



ΔΥΝΑΜΟ Ζ.


Ηλικ.

Παίκτης

Εκατ. €

Ηλικ.

Παίκτης

Εκατ. €

24

Κοτάρσκι

4,00

25

Νέβισιντ

0,85

30

Οτο

8,00

32

Ριστόφσκι

1,50

29

Κετζιόρα

2,50

34

Θεοφίλ

0,50

20

Κουλιεράκης

4,50

25

Μπερναουερ

1,20

29

Μπάμπα

1,50

20

Πέρκοβιτς

3,50

29

Μειτέ

3,00

20

Σούσιτς

1,00

31

Οζντόεφ

2,00

29

Μίσιτς

2,50

21

Κωνσταντέλιας

10,00

21

Μπατούρινα

18,00

29

Μούργκ

1,20

24

Σπίκιτς

3,00

36

Τάισον

0,60

26

Κανέκο

1,50

27

Ζίβκοβιτς

7,00

29

Πέτκοβιτς

5,00

27

Νεσπόντοφ

4,50


25

Χότζα

1,00

29

Τόμας

1,50


32

Αντέμι

1,50

31

Σαμάτα

2,50

27

Μπρούλαντ

1,00

Μ.Ο.

28,00

Συν. Αξία

52,8

Μ.Ο.

26,36

Συν. Αξία

42,05


Κροάτες στη Ντιναμό εννέα – Έλληνες στον ΠΑΟΚ δύο. Τραυματίες είναι τρεις βασικοί παίκτες της Ντιναμό, αξίας 8,5 εκατ. € και δύο του ΠΑΟΚ, αξίας, 3,5 εκατ. €.

Στις πρόσφατες κλήσεις στην Εθνική Κροατίας (στις οποίες κλήθηκε και ο Κοτάρσκι), κλήθηκαν οι Πέτκοβιτς και Μπατούρινα και οι τρείς παίκτες που πούλησε το καλοκαίρι αμέσως μετά από τον αποκλεισμό στο CHL.

Ως προς τη βαθμολογία των ομάδων στο Ranking συλλόγων της UEFA, στην τελευταία 5ετία, η Δυναμό είναι στην 42η θέση με 48.000 βαθμούς, ενώ ο ΠΑΟΚ στην 51η με 35.000 βαθμούς. Αν όμως δούμε την τελευταία 3ετία, συμπεριλαμβανόμενης της φετινής χρονιάς, τότε η Δυναμό συγκεντρώνει 25.000 βαθμούς, ενώ ο ΠΑΟΚ 27.500 βαθμούς, παρά την καταστροφική περσινή χρονιά. Η καλή χρονιά της Δυναμό ήταν το 2018/10 με 17.000 βαθμούς.

Ως προς την κούραση, η Ντιναμό έδωσε τον Φεβρουάριο επτά αγώνες, όσους και ο ΠΑΟΚ. Τον Ιανουάριο όμως η Δυναμό είχε δώσει μόλις δύο αγώνες και έξη φιλικούς καθώς ήταν σε μίνι χειμερινή προετοιμασία, ενώ ο ΠΑΟΚ άλλους οκτώ. Από τους οκτώ αγώνες της Δυναμό, συνολικά στο 2024, ντέρμπι ήταν οι έξη, ενώ από τους 15 του ΠΑΟΚ ντέρμπι ήταν επίσης οι έξη.

Γενικά βλέπουμε ότι η Ντιναμό χρησιμοποιεί πάντα μια βασική 11κάδα και δεν κάνει ροτέισον. Επίσης δεν κάνει πολλές αλλαγές στους αγώνες (πχ στον επαναληπτικό με την Μπέτις μόλις δύο). Ίσως αυτό να οφείλεται στην μικρότερη ηλικία βασικών παικτών και στην ξεκούραση συν νέα μικρή προετοιμασία του Ιανουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια καλή τόσο διαχρονικά όσο και φέτος ομάδα της Ευρώπης, με σταθερή παρουσία, σε ομίλους και διπλούς αγώνες μετά από αυτούς, παρουσίες στο CHL, η οποία βρίσκει τα πατήματά της μετά από το μεγάλο σοκ τις αλλαγές και την αποδυνάμωση που υπέστη εξ’ αιτίας του αποκλεισμού από την ΑΕΚ (και του τρόπου που ήρθε αυτός). Ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν είναι στο επίπεδο της ομάδας που απέκλεισε η ΑΕΚ το καλοκαίρι.

Η Χάιντουκ Σπλιτ την οποία απέκλεισε ο ΠΑΟΚ, είναι πάνω κάτω η ίδια ομάδα, 2η στη βαθμολογία, τέσσερις βαθμούς μπροστά από την Ντιναμό, αλλά δεν είχε αγώνες στην Ευρώπη. Συναντήθηκαν δύο φορές. Στις 7 Οκτ στο Σπλιτ με σκόρ 1-0 και στις 17 Δεκ στο Ζάγκρεμπ, 0-0. Παρ’ όλα αυτά η Ντιναμό που βρίσει ο ΠΑΟΚ είναι μάλλον λίγο καλύτερη από την Χαίντπουκ την οποία αντιμετώπισε το καλοκαίρι. Όμως ο σημερινός ΠΑΟΚ είναι καλύτερος από τότε, καθώς δεν είχαν παίξει καθόλου Μειτέ, Ντεσπόντοφ και ελάχιστα Οζντόεφ, Τάϊσον αι Μουργκ

Γενικά η Ντιναμό είναι μια συγκροτημένη και με ποδοσφαιρικό ορθολογισμό ομάδα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι ως η με διαφορά καλύτερη μιας πολύ προηγμένης ποδοσφαιρικά χώρας, η οποία βγάζει ταλέντα, τα χρυσοπουλάει και τανάπαλιν, κάνει στοχευμένες αγορές ταλέντων από το δικό της πρωτάθλημα και από το εξωτερικό, των οποίων την αξία ανεβάζει.

Αυτή τη στιγμή ο καλός ΠΑΟΚ νομίζουμε ότι την έχει...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.