Συγχαρητήρια Ερντογάν σε Μητσοτάκη-«Κλείδωσε» συνάντησή τους

Metrosport Team27 Ιουνίου 2023

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εκλογική του νίκη και την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την επιτυχία που σημείωσε στις βουλευτικές εκλογές και ευχήθηκε η νέα θητεία να είναι ευοίωνη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας επισημάνθηκε ότι το γεγονός ότι εργάζονται ισχυρές κυβερνήσεις και στις δύο χώρες, οι οποίες έχουν ανανεώσει την εμπιστοσύνη των λαών τους, αποτελεί ευκαιρία για το μέλλον των διμερών σχέσεων.

Πότε συναντήθηκαν τελευταία φορά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2022 όταν ο Τούρκος πρόεδρος παρέθεσε γεύμα στον Έλληνα πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη.

Έκτοτε, οι σχέσεις των δύο ηγετών μπήκαν στον «πάγο», καθώς η Τουρκία εξέφραζε ενόχληση για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας.

Ωστόσο, η φονική σεισμική δόνηση των 7,8 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου που κόστισε χιλιάδες ζωές σε Τουρκία και Συρία, ενεργοποίησε τη «διπλωματία των σεισμών» και τις δύο χώρες πιο κοντά.

Ακολούθησαν διπλωματικές ενέργειες για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, με το βλέμμα και στις εκλογικές αναμετρήσεις της 14ης Μαΐου στην Τουρκία και, μια εβδομάδα αργότερα, στη χώρα μας.

Πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πρόσφατα ότι σκοπεύει να θέσει ξανά στον Κυριάκο Μητσοτάκη το ζήτημα των ελληνικών εξοπλισμών, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι... δεν της πέφτει λόγος για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας, καλώντας παράλληλα την τουρκική ηγεσία να εγκαταλείψει τη ρητορική περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.