Σβεν Γκόραν Έρικσον: Ποιος ήταν ο θρυλικός προπονητής που κοουτσάρισε ομάδες 10 χωρών

Metrosport Team26 Αυγούστου 2024

Φτωχότερο είναι από σήμερα (26/8) το ποδόσφαιρο, μετά τον θάνατο του θρυλικού Σουηδού προπονητή, Σβεν Γκόραν Έρικσον, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών, μετά από μεγάλη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Ο σπουδαίος προπονητής, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια είχε ακουστεί ότι θα αναλάμβανε τον Πιερικό, είχε αποχαιρετίσει τον κόσμο, κάνοντας έναν απολογισμό της ζωής του, προτρέποντας το κοινό να ζει τη ζωή του, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ποιος ήταν, όμως, ο Σβεν Γκόραν Έρικσον, ο οποίος έχασε τη μεγάλη μάχη που έδινε με τον καρκίνο στο πάγκρεας; 

Ο Έρικσον γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1948, στο Σούνε της Σουηδίας και έκανε το ντεμπούτο του στην ομάδα της 4ης κατηγορίας του σουηδικού ποδοσφαίρου Torsby IF σε ηλικία 16 ετών.


Σύντομα άλλαξε αρκετούς συλλόγους και βρέθηκε στην ομάδα της 2ης κατηγορίας του σουηδικού ποδοσφαίρου KB Karlskoga FF, όπου εργάστηκε επίσης ως καθηγητής φυσικής αγωγής.

Σε μεγάλο βαθμό από τον προπονητή της Karlskoga, τον Τορντ Γκριπ, ο οποίος προτιμούσε το αγγλικό στυλ παιχνιδιού που είχαν φέρει στη χώρα ο Μπομπ Χότον και ο Ρόι Χότζον. Σε ηλικία 27 ετών, ο Έρικσον αποσύρθηκε από την ενεργό δράση  και ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στον χώρο της προπονητικής.


Η προπονητική του καριέρα του επιφύλασσε αρκετές επιτυχίες, από το 1977 έως το 2001, κατακτώντας 18 τρόπαια με διάφορους συλλόγους της Σουηδίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.

Μεταξύ άλλων, διηύθυνε τις εθνικές ομάδες της Αγγλίας, του Μεξικού, των Φιλιππίνων και της Ακτής Ελεφαντοστού, καθώς και τις Μάντσεστερ Σίτι και Λέστερ Σίτι, καταφέρνοντας να γίνει προπονητής σε δέκα χώρες και, συγκεκριμένα, των: Σουηδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Αγγλία, Μεξικό, Ακτή Ελεφαντοστού, Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κίνα και Φιλιππίνες.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.