Σβεν Γκόραν Έρικσον: Οι παίκτες του διαπρέπουν και ως προπονητές (vids)

Χρύσανθος Δοβλέτογλου14 Μαΐου 2024

Στην Αγγλία θα θυμούνται για πάντα τον Σβεν Γκόραν Έρικσον σαν τον πρώτο ξένο προπονητή της εθνικής τους ομάδας. Στην πατρίδα του την Σουηδία ήταν αυτός που ενέπνευσε την Γκέτεμποργκ στο Κύπελλο UEFA του 1982 και την οδήγησε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου και στην Ιταλία σαν τον πρωτερργάτη της αξέχαστης επιτυχίας με την Λάτσιο την σεζόν 1999/2000, όπου σήκωσε το πρωτάθλημα. Κατά τη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του, συναγωνίστηκε με κορυφαίους τεχνικούς, όπως τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και τον Φάμπιο Κάπελο και καθοδήγησε μεγάλους παίκτες, όπως τους Γουέιν Ρούνεϊ, Πάβελ Νέντβεντ και Άσλεϊ Κόουλ.

Μεταξύ αυτών με τους οποίους δούλεψε στη Λάτσιο ήταν ο Ρομπέρτο ​​Μαντσίνι (Εθνική Σαουδικής Αραβίας) και ο Ντιέγκο Σιμεόνε (Ατλέτικο Μαδρίτης), οι οποίοι κάνουν μεγάλη προπονητική καριέρα. Δεν ήταν, βέβαια, οι μοναδικοί που είχαν περάσει από τα χέρια του. Είχε καθοδηγήσει και τους Στίβεν Τζέραρντ (Αλ Ετιφάκ) και Φρανκ Λάμπαρντ (άνεργος), οι οποίοι, επίσης, βρίσκονται ή βρέθηκαν στους πάγκους. 

Στη «λίστα» είναι και ο νυν τεχνικός της ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα (ΑΕΚ), ο οποίος, μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες συναντήθηκε με βιντεοκλήση με τον Σβεν Γιόραν Έρικσον, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στην Λάτσιο. «Όλοι θέλουν να είναι σαν τον Σβεν, κανείς δεν μπορεί να είναι σαν αυτόν όμως», είπε χαρακτηριστικά ο Αργεντινός πριν πάρει τον λόγο ο πολύπειρος κόουτς: «Ciao Ματίας! Σβεν εδώ. Νομίζω ότι με θυμάσαι... Έχουμε ζήσει απίστευτα όμορφες στιγμές μαζί».

Ο Ματίας Αλμέιδα στάθηκε, ακόμη, στον μοναδικό τρόπο επικοινωνίας που είχε με τους παίκτες του: «Ο Σβεν μας έδειξε την αγάπη για το ποδόσφαιρο και τη ζωή. Δεν είναι κάτι που έχω αντιγράψει, αλλά είναι κάτι με το οποίο συμφωνώ μαζί του και θέλω να χαρίσω και στους παίκτες μου. Ο Σβεν μας έκανε όλους στη Λάτσιο να νιώθουμε σημαντικοί και χαρούμενοι

Το να είσαι προπονητής ποδοσφαίρου είναι κάτι περισσότερο από το να είσαι απλώς προπονητής. Ο Σβεν είναι ένας από τους καλύτερους τεχνικούς που είχα και είχα μεγάλα ονόματα, όπως τους Σάκι, Πασαρέλα, Μπιέλσα, Τζακερόνι και πολλούς άλλους».

Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον είχε στην «αγκαλιά» τους σαν ποδοσφαιριστές και τους Αντσελότι (Ρεάλ Μαδρίτης), Σιμόνε Ιντζάγκι (Ίντερ), Κονσεισάιο (Πόρτο) και Μιχαίλοβιτς. Αλλά και λίγο πιο άσημους, όπως τον Μπρούνο Μπέρνερ, τον πρώην αριστερό μπακ της Λέστερ, ο οποίος, πλέον, κοουτσάρει μία από τις πιο γνωστές ομάδες της πρώτης κατηγορίας της Ελβετίας, την Γκρασχόπερς και τον Μορένο, πρώην αμυντικό χαφ της Λέστερ, ο οποίος καθοδηγεί την Τσάβες στην Πορτογαλία.

Ο ίδιος ο Έρικσον, σε συνέντευξή του είχε αποκαλύψει ότι ο φίλος του, Τορντ Γκριπ, τον είχε πείσει να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο και να επικεντρωθεί στην προπονητική μόλις στα 27 του.

Έρικσον+Λίεντχολμ=Αντσελότι

Ο Κάρλο Αντσελότι βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας την Ρεάλ Μαδρίτης από τίτλο σε τίτλο. Δεν θα μπορούσε να λείπει από τους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν υπό τις οδηγίες του Σβεν Γκόραν Έρικσον. Ο Ιταλός κόουτς είχε επισημάνει σε παλιότερη συνέντευξή του την επίδραση που είχαν στην καριέρα του, τόσο ο Έρικσον, όσο και ο Λίεντχολμ, επίσης, Σουηδός.

«Είχα τέσσερις φανταστικούς προπονητές. Μου έχουν μάθει τα πάντα. Με έχουν διαμορφώσει. Είναι οι Λίεντχολμ, Έρικσον, Καπέλο και Αρίγκο Σάκι. Ο πρώτος μου ήταν ο Λίεντχολμ. Ήταν ένας απίστευτος ηγέτης, πάντα ήρεμος και είχε πολύ καλή σχέση με τους παίκτες. Ο δεύτερος ήταν ο Έρικσον. Ήταν λαμπρός στην τακτική. Έμαθα πολλά από αυτόν. Ήμουν πολύ τυχερός που τους γνώρισα. Αυτοί είναι πίσω από την καριέρα μου ως προπονητής», είχε σημειώσει.

Αν το καλοσκεφτούμε, υπάρχει λογική. Ο Αντσελότι έχει τη χαμηλών τόνων αίσθηση του χιούμορ και έχει υιοθετήσει τις αρχές του Έρισκον που έχουν να κάνουν με την ευγένεια και τις λίγες κινήσεις στον πάγκο.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.