Super League: Ποιοι είναι οι ποδοσφαιριστές με το μεγαλύτερο Total Transfer Fee!

Metrosport Team05 Οκτωβρίου 2024

Αρκετές ήταν οι μεταγραφές, που έγιναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από τις ελληνικές ομάδες, με ηχηρά ονόματα να καταφτάνουν στη χώρα μας για λογαριασμό των «Big 5». Μεγάλα ποδοσφαιρικά ονόματα, πολλά εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά club κορυφαίου επιπέδου, κατά το παρελθόν, για αρκετούς εξ ’αυτών όπως οι… Μπακαγιόκο, Μαρσιάλ και Γουίλιαν.

Είναι, πλέον, γεγονός την τελευταία τουλάχιστον εικοσαετία τα μεγάλα χρηματικά ποσά που δαπανούν οι ποδοσφαιρικές ομάδες, προκειμένου να αποκτήσουν με μεταγραφή ποδοσφαιριστές που επιθυμούν. Το φαινόμενο αυτό γιγαντώθηκε κυρίως με την ένταξη επιχειρηματιών από τη Σαουδική Αραβία αγοράζοντας αρχικά ομάδες όπως οι Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν, με τα «πετροδόλαρα» να «χορεύουν» στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Επιμέλεια: Δημήτρης Παπαθανασίου

Στην Ελληνική πραγματικότητα, το φετινό καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό όσον αφορά το μεταγραφικό ντεμαράζ. Παίκτες εγνωσμένης αξίας όπως οι Λαμέλα, Μαρσιάλ, Μπακαγιόκο, Γουίλιαν, Σέρτζιο Ολιβέιρα, Πελίστρι, Μάγιο, Σιφουέντες, αλλά και Τετέ αγωνίζονται στη φετινή «Stoioximan Super league» και αυτό είναι ένα δείγμα και της προόδου που κάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

  • Ποιοι είναι όμως οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη χώρα μας και έχουν το μεγαλύτερο total transfer fee;
  • Ποιοι είναι δηλαδή αυτοί που ανάγκασαν περισσότερο τα μεγάλα ευρωπαϊκά club να βγάλουν από τα ταμεία τους υπέρογκα χρηματικά ποσά για να τους αποκτήσουν;

Ο πρώτος στη σχετική λίστα είναι ο Βραζιλιάνος εξτρέμ του Ολυμπιακού, με τεράστια καριέρα στην Premier League με τρεις διαφορετικούς συλλόγους (Τσέλσι, Άρσεναλ και Φούλαμ), που αποκτήθηκε από τους Πειραιώτες ως ελεύθερος το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Γουίλιαν ανάγκασε την Τσέλσι, την Ανζί, αλλά και τη Σαχτάρ να πληρώσουν συνολικά το ποσό των 85.5 εκατομμυρίων ευρώ για να κάνουν δικό τους τον μεσοεπιθετικό από το Σάο Πάολο. Το 2007 η Σαχτάρ Ντόνετσκ πλήρωσε 14 εκατομμύρια για να τον αποκτήσει από την Κορίνθιανς, το 2013 η Ανζί ξόδεψε για λογαριασμό του 35 εκατομμύρια για να τον κάνει συμπαίκτη με τον Σάμουελ Ετό, ενώ μόλις ένα εξάμηνο αργότερα η Τσέλσι του Ρομάν Αμπράμοβιτς έδωσε 35.5 εκατομμύρια για να τον κάνει κάτοικο του Λονδίνου.

Με την Τσέλσι κατέκτησε δύο φορές την Premier League, μία με τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο της ομάδας το 14/15, μία με τον Αντόνιο Κόντε το 16/17 και ένα Europa League τη σεζόν 18/19 (περίοδος κατά την οποία έπιασε και το «pick» της χρηματιστηριακής του αξίας στα 50 εκ. ευρώ) στον τελικό του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού, κόντρα στην Άρσεναλ με 4-1.

Ο δεύτερος στη λίστα είναι o Αντονί Μαρσιάλ, που για λογαριασμό του η «Ένωση» θα βγάλει από τα ταμεία της συνολικά 3,5 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος ενός έτους, προκειμένου να αγωνίζεται με τη φανέλα της ΑΕΚ στα Ελληνικά γήπεδα.

Ο 28χρονος επιθετικός από τη Γαλλία, είναι προϊόν των ακαδημιών της Λιόν και με τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες έκανε τη Μονακό να τον αποκτήσει στην ηλικία των μόλις 17 ετών, έναντι του ποσού των 5 εκατομμυρίων ευρώ από την αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Europa League.

Αγωνίστηκε στη Ligue 1 για δύο σεζόν και προτού προλάβει να κλείσει το 20ο έτος της ηλικίας του, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Λούις Φαν Χάαλ πλήρωσε στους ιδιοκτήτες της Μονακό 60 εκατομμύρια για να τον εντάξει στο έμψυχο δυναμικό της.

Με τους «μπέμπηδες» αγωνίστηκε σε 317 ματς πετυχαίνοντας 90 γκολ και 47 ασίστ, ενώ κατέκτησε ένα Europa League (2016/2017), δύο Carabao Cup (2017–2023), ένα FA Cup το 2016 και ένα Super Cup Αγγλίας τη σεζόν 16/17.

Ένας πρώην συμπαίκτης του Μαρσιάλ στους «Μονεγάσκους» είναι ο τρίτος στη λίστα με το μεγαλύτερο total transfer fee στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο λόγος για τον «θηριώδη» κεντρικό χαφ του ΠΑΟΚ, Τιεμουέ Μπακαγιόκο.

Ο Γάλλος με ρίζες από την Ακτή Ελεφαντοστού αγωνίστηκε στην Μονακό για τρεις σεζόν από το 2014 έως και το 2017, κατέγραψε 115 εμφανίσεις με 6 γκολ και 3 ασίστ, εξαργυρώνοντας έτσι τα 8 εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησαν οι «ερυθρόλευκοι» για να τον αποκτήσουν από τη Ρεν τον Ιούλιο του 14. Το καλοκαίρι του 2017, αφότου είχε κατακτήσει τη Ligue 1 με συμπαίκτες όπως οι Εμπαμπέ, Φαλκάο, Μπερνάρντο Σίλβα έγινε συμπαίκτης του Γουίλιαν με τη φανέλα της Τσέλσι, καθώς οι «μπλε» συμφώνησαν με τη Μονακό για την μετακίνησή του στην ομάδα του Λονδίνου, με το τελικό ποσό της μεταγραφής να φτάνει τα 40 εκατομμύρια.

Έπειτα από μία σεζόν αγωνιζόμενος με τα χρώματα των «μπλε», ο Μπακαγιόκο δόθηκε δανεικός σε Μίλαν, Μονακό, Νάπολι, αλλά και Λοριάν, με τις προαναφερθείσες ομάδες να πληρώνουν συνολικά για τον δανεισμό του κοντά στα 13 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, το τελικό total transfer fee για τον μεσοεπιθετικό του ΠΑΟΚ διαμορφώνεται στα 60,75 εκατομμύρια, ενώ η χρηματιστηριακή του αξία είχε φτάσει τα 40 εκατομμύρια την σεζόν 18/19.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.