Στολτίδης, η επιστροφή στον Ηρακλή: Το «χρυσό» γκολ, ο Μυτιληναίος και το πανό έξω από σπίτι του

Κωστής Παναγιώτου09 Οκτωβρίου 2024

Ο Ιεροκλής Στολτίδης επέστρεψε στον Ηρακλή, μετά από 21 χρόνια, και αυτόματα ξύπνησαν μνήμες από το ένδοξο παρελθόν των «κυανόλευκων».

Μετά την απομάκρυνση του Σωκράτη Οφρυδόπουλου από τον πάγκο του Ηρακλή, οι άνθρωποι της ομάδας έψαχναν τον αντικαταστάτη του, βρίσκοντας τον εκλεκτό στο πρόσωπο του Θανάση Στάικου, οποίος ανέλαβε τα ηνία της ομάδας, με στόχο την άνοδο.

Μαζί, με τον Έλληνα τεχνικό στον Ηρακλή επέστρεψε και ο Στολτίδης, ως σύμβουλος τεχνικών θεμάτων. Μάλιστα, ο παλαίμαχος άσος του Ημίθεου, στις πρώτες δηλώσεις του, τόνισε ότι γύρισε «σπίτι του».

«Είναι χαρά μου, που γύρισα ξανά στον Ηρακλή, σε μια δύσκολη στιγμή μετά από ένα μέτριο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ πέρα. Είναι οικείο το περιβάλλον, σαν... να γύρισα μετά από χρόνια στο σπίτι μου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στολτίδης.

Από το Μαυροδένδρι…ηγέτης στον Ηρακλή

Ο «Ιέρο» ξεκίνησε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα, στην ομάδα της γενέτειράς του, στον Οδυσσέα Μαυροδενδρίου και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στους Πόντιους Κοζάνης, πραγματοποιώντας τις πρώτες συμμετοχές του στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής.

Δύο χρονιά μετά o Ηρακλής χτυπάει την πόρτα του και ο Στολτίδης γίνεται κάτοικος Θεσσαλονίκης, για χάρη των "κυανόλευκων". Από τις πρώτες εμφανίσεις του ξεχώρισε για το πάθος και τη δύναμή του, με αποτέλεσμα το αμούστακο παιδί από την Κοζάνη να γίνει ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας.

Το γκολ... λύτρωση με τον Πανιώνιο

Μάλιστα, ο "Ιέρο", πέρα από αγαπημένο παιδί των οπαδών, έγινε και ηγέτης του Ηρακλή, φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ενώ η έφεση που είχε στο γκολ, έμελλε να τον συνοδέψει σε όλα τα χρόνια της καριέρας του.

Μία από τις πιο εμβληματικές στιγμές του Στολτίδη με την κυανόλευκη φανέλα, ήταν στις 8 Μαΐου του 2002, απέναντι στον Πανιώνιο, σε ένα παιχνίδι που έκρινε την 6η θέση και την έξοδο στο Κύπελλο UEFA, με τη ομάδα της Θεσσαλονίκης να θέλει νίκη ή ισοπαλία για να αγωνιστεί στην Ευρώπη την επόμενη χρονιά. Η αναμέτρηση δεν ξεκίνησε ιδανικά για τον Ηρακλή, καθώς ο Πανιώνιος προηγήθηκε στο 18ο λεπτό, κάνοντας το 0-1, ενώ στη συνέχεια οι γηπεδούχοι έμειναν με παίκτη λιγότερο, καθώς αποβλήθηκε ο Κολομπούρδας.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Ηρακλής έμεινε με εννέα ποδοσφαιριστές, καθώς ο Άγγελος Αναστασιάδης είχε ολοκληρώσει τις αλλαγές, με αποτέλεσμα ο Βακουφτσής να μην μπορεί να συνεχίσει, λόγω τραυματισμού.

Παρότι, όλοι οιωνοί έδειχναν εναντίον του Ηρακλή, ο Στολτίδης δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και στις καθυστερήσεις του αγώνα ισοφάρισε σε 1-1, προκαλώντας πανζουρλισμό στο Καυτανζόγλειο.


Ο Μυτιληναίος και η πρωτοβουλία των φίλων του Ηρακλή για να μείνει

Μετά από 234 συμμετοχές με τον Ηρακλή ο Στολτίδης αποφασίζει να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, με σκοπό να αντικαταστήσει τον Ζε Ελίας.

Ωστόσο, πριν υπογράψει στους "ερυθρόλευκους", μερίδα φίλων των "κυανόλευκων" επισκέφτηκε τον Στολτίδη στο σπίτι του, προσπαθώντας να τον πείσει να παραμείνει στην ομάδα, κρεμώντας έξω από το σπίτι του ένα πανό: «Μείνε για πάντα Άκη».


Η πρωτοβουλία των οπαδών δεν είχε ευτυχή κατάληξη για τον Ηρακλή, καθώς είχε ραγίσει το γυαλί στη σχέση του "Ιέρο" με τη διοίκηση του Μυτιληναίου, με αποτέλεσμα ο Στολτίδης να ετοιμάσει βαλίτσες για τον Πειραιά.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι είχε προηγηθεί η συνάντηση του Στολτίδη με τον Μυτιληναίο στην Αθήνα, όπου δεν υπήρξε ωστόσο συμφωνία για ανανέωση, με συνέπεια ο ποδοσφαιριστής να αποχωρήσει εντέλει ως... ελεύθερος.


Με τη φανέλα των Πειραιωτών ο "Ιέρο" κατέγραψε 226 συμμετοχές, κατακτώντας πέντε Πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα Ελλάδας, ενώ το 2006 μοιράστηκε το βραβείο του καλύτερου Έλληνα παίκτη, μαζί με τον Νίκο Λυμπερόπουλο.

«Στον Ολυμπιακό έγινα καλύτερος σε σχέση με το πώς ήμουν στον Ηρακλή. Διότι ήταν καλύτερες οι συνθήκες, οι εγκαταστάσεις, οι συμπαίκτες μου ήταν μεγάλης ποιότητας, ο ανταγωνισμός με ωθούσε να θέλω να γίνομαι καλύτερος κάθε μέρα», είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στο ΦΩΣ.

Η επιστροφή του άργησε 14 χρόνια

Μετά από επτά συναπτά έτη στον Ολυμπιακό ο Στολτίδης αποφάσισε πως έφτασε η ώρα να κρεμάσει τα παπούτσια του, ψάχνοντας τον επόμενο σταθμό της καριέρα του.

Παρότι, όλοι περίμεναν ότι θα φορέσει τη φανέλα του Ηρακλή, ο "Ιέρο" μετακόμισε στην Κέρκυρα, για λογαριασμό της ομώνυμης ομάδας, κλείνοντας εκεί τη σπουδαία καριέρα του.

Χρειάστηκε να περάσουν 14 χρόνια για να επιστρέψει ο Στολτίδης στη Θεσσαλονίκη και στην ομάδα που ανδρώθηκε, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του συμβούλου τεχνικών θεμάτων του Γηραιού.

Μπορεί ο "Ιέρο" να μην επιστρέφει με σορτσάκι στον Ηρακλή, αλλά η παρουσία του ξυπνά μνήμες από το ένδοξο παρελθόν της ομάδας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.