Στο Μάλμε: Εκεί που η λατρεία για τον Ζλάταν έγινε άσβεστο μίσος…

Γιώργος Ζαΐρης05 Αυγούστου 2024

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ: Γ. ΖΑΙΡΗΣ

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στη Σουηδία και στην πόλη που ένας από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, λατρεύτηκε σαν θεός αλλά και μισήθηκε όσο κανείς άλλος. Παράξενο; Είναι όμως η πραγματικότητα. Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Την 1η Ιουλίου 1995 ο Ζλάταν αγωνίζεται για πρώτη φορά με την U17 της Μάλμε. Ενηλικιώνεται στα τμήματα υποδομής του συλλόγου και κάνει το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την μεγαλειώδη καριέρα του. Ανεβαίνει στην πρώτη ομάδα. Την 1η Ιανουαρίου 1999 είναι και επίσημα στο ρόστερ της πρώτης ομάδας. Την 1η Ιουλίου 2001 παίρνει μεταγραφή στον Αγιαξ με την Μάλμε να βάζει στα ταμεία της 7.8 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα γνωστά. 

Η ιστορία γράφει πως η πρώτη επαγγελματική ομάδα στην καριέρα του Ζλάταν είναι η Μάλμε. Και οι Σουηδοί αποφάσισαν να τον τιμήσουν μην γνωρίζοντας τι θα ακολουθούσε από τους ίδιους τους οπαδούς της ομάδας, λίγους μήνες αργότερα. Ηταν 9 Οκτωβρίου 2019. Εξω από το γήπεδο της Μάλμε. Συγκεντρωμένος κόσμος. Με τον Ιμπραϊμοβιτς παρόντα. Γιατί πολύ απλά θα γινόταν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του. 

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό: με τα χέρια απλωμένα, όπως πανηγύριζε κάθε από τα εκατοντάδες γκολ της καριέρας του. Τότε ο Ζλάταν θα πει: «Τώρα που υπάρχουν δύο "Ίμπρα" ο κόσμος είναι καλύτερος και ... πιο επικίνδυνος!» και χαμογέλασε, καθώς αυτό είναι το συνηθισμένο αστείο του. «Ένα είναι το πρωτότυπο, το άλλο ζει για πάντα. Είμαι πολύ χαρούμενος. Δεν φαίνεται καν πραγματικό αλλά είναι. Είπα στον καλλιτέχνη ότι έπρεπε να κάνει το καλύτερο άγαλμα που δημιούργησε ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι κάτι έκανα στην καριέρα μου. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από αυτό το άγαλμα: υπάρχουν παίκτες που κερδίζουν τρόπαια κι άλλοι που κερδίζουν τρόπαια και έχουν επίσης ένα άγαλμα», υπογραμμίζει για το δώρο της πατρίδας του.

Αυτό που ακολούθησε; Λίγους μήνες αργότερα, οργισμένοι οπαδοί της Μάλμε βανδαλίζουν το άγαλμα. Αρχικά κόβουν τη μύτη και μερικές μέρες μετά επιστρέφουν για να κόψουν και τα πόδια του αγάλματος. Και δεν σταμάτησαν εκεί: Αρχικά το κεφάλι του Ζλάταν καλύφθηκε με μια μπλε σακούλα, ενώ στο μπράτσο του, αντί περιβραχιόνιου, περάστηκε ένα καπάκι τουαλέτας!


Τι ήταν αυτό που τους εξόργισε; Η απόφαση του παίκτη να επενδύσει χρήματα και να αποκτήσει μετοχές της Χάμαρμπι. Της μισητής ομάδας. Η αντίδραση του Ιμπραϊμοβιτς: «Είναι ντροπή. Θέλουν προσοχή, τα ΜΜΕ γράφουν γι' αυτό το θέμα. Είναι επίπεδο… νηπιαγωγείου οι συγκεκριμένοι και εμείς είμαστε μεγαλύτεροι από αυτούς. Το άγαλμα είναι αυτό που είναι, αλλά δεν σημαίνει ότι αν το ρίξεις, ρίχνεις και την καριέρα μου. Αυτή θα παραμείνει για πάντα» είπε ο Ιμπραϊμοβιτς και πρόσθεσε: «Έπαιξα στην Μάλμε και πέτυχα ότι πέτυχα παρά το γεγονός ότι δεν με ήθελαν εκεί. Πρέπει να είναι υποχρεωμένοι απέναντι μου, και αυτοί που ξέρουν, ξέρουν».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.