Άρης: Στην Τούμπα πρέπει να δηλώσει τις προθέσεις του

Βασίλης Βλαχόπουλος29 Σεπτεμβρίου 2024

Στην πρόσφατη νίκη επί του Ολυμπιακού, ο Άρης ακούμπησε στο… τραπέζι το ορεκτικό και στο παραδοσιακό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ οφείλει να προχωρήσει στο κυρίως πιάτο υποδεικνύοντας, σε όλους όσοι δεν τον υπολογίζουν για τη διεκδίκηση μιας θέσης στην τετράδα, ότι έκαναν λάθος.

Αντικειμενικά, το περασμένο καλοκαίρι ο Άρης έκανε πολλά περισσότερα απ’ όσα περίμενε η… πιάτσα. Ξεκινώντας από τη λογική του στη στελέχωση της τωρινής ομάδας, συνεχίζοντας στο επίπεδο ποιότητας που πρόσθεσε στο ρόστερ και φυσικά το μέγεθος των επενδύσεων στις οποίες προχώρησε. Στις φιλολογικές συζητήσεις του ίδιου διαστήματος η κουβέντα εστίασε στις κινήσεις των «τεσσάρων» και όλοι συμφωνούσαν ότι φέτος αυξήθηκε ο ανταγωνισμός για την 5η θέση βάζοντας τους Ατρόμητο και ΟΦΗ στην ίδια γραμμή με τον Άρη. 

Η οπτική, εν μέρει, άλλαξε την περασμένη εβδομάδα μέσα από τη νίκη των «κίτρινων» επί του Ολυμπιακού, κυρίως όμως λόγω της αγωνιστικής εικόνας και της κυριαρχίας της ομάδας του Άκη Μάντζιου. Τώρα ήρθε η στιγμή να αλλάξει ολοκληρωτικά η ατζέντα της συζήτησης. Αυτή την ευκαιρία έχει απόψε (20:30) ο Άρης απέναντι στον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας. Ξέρει ότι θα αντιμετωπίσει την πιο φορμαρισμένη ομάδα του Πρωταθλήματος, αυτή επίσης που συνεχίζει να βγάζει στο γήπεδο τους αυτοματισμούς και τις συνεργασίες που την οδήγησαν πέρσι στην κατάκτηση του τίτλου διότι δεν προχώρησε σε ριζοσπαστικές αλλαγές στον βασικό κορμό της καθότι δεν είχε λόγο να το πράξει. Μόνο ένας αφελής αλλάζει εξάλλου μια πετυχημένη συνταγή.

Βάσει αγωνιστικής κατάστασης όλων των ομάδων της Stoiximan.gr Superleague, ο ΠΑΟΚ είναι ό,τι δυσκολότερο θα μπορούσε να έχει ο Άρης αυτή την εβδομάδα. Γιατί νίκησε εύκολα τον Ολυμπιακό, οι δε ΑΕΚ και Παναθηναϊκός παραπατούν στο χορτάρι και εκ των υπολοίπων κανείς δεν μπορεί να τον φοβίσει. Αυτή η δυσκολία όμως μπορεί να μεταφραστεί και ως μια μοναδική πρόκληση. 

Γιατί, αν οι «κίτρινοι» επαναλάβουν αυτό που πετυχαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια στην Τούμπα, θα αναγκάσει κόσμο και κοσμάκη σε αναθεώρηση άποψης. Δεν θα είναι πλέον η ομάδα η οποία στοχεύει στην 5η θέση. Εξάλλου, οι επενδύσεις του καλοκαιριού δεν έγιναν με αυτό το σκοπό αλλά με τη φιλοδοξία της τετράδας.

Αγωνιστικά, ο Άρης ξέρει τι ομάδα έχει να αντιμετωπίσει. Γνωρίζει την επιθετική ικανότητά της η οποία αποδεικνύεται από τα 2.7 γκολ που σκοράρει ανά αγώνα, όπως ξέρει όμως και την αμυντική αδυναμία της με τα 1.25 τέρματα που επίσης δέχεται ανά παιχνίδι. Δεν χρειάζονται ώρες scouting για να αντιληφθεί την ευχέρεια του αντιπάλου στην transition επίθεση, τη δημιουργία από τα άκρα ή ακόμη την υψηλή πίεση που ασκεί σε κατάσταση άμυνας με σκοπό να «γράψει» ποσοστά κατοχής μπάλας. Εν τέλει, ο Άκης Μάντζιος και οι ποδοσφαιριστές του γνωρίζουν τα ισχυρά πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα του αντιπάλου κι αυτό που σε πρώτη φάση θα προσπαθήσουν θα είναι ο έλεγχος του ρυθμού. 

Το high tempo δεν «βολεύει» τον Άρη αλλά την πιο επιθετική ομάδα. Ο έλεγχος του ρυθμού θα οδηγήσει και στην περιβόητη ισορροπία μεταξύ των γραμμών για την οποία έχει μαλλιάσει η γλώσσα του 54χρονου τεχνικού. Δηλαδή, αρμονία κινήσεων, συμμετοχή όλων στην αμυντική λειτουργία και ταχύτητα στις αντεπιθέσεις. Αυτές είναι τρεις από τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση αποτελέσματος στην Τούμπα. Το τελευταίο είναι ο αντικειμενικός σκοπός. Έτσι εξάλλου μετουσιώνεται και η δεδομένη ποιότητα για την οποία όλοι μιλούν υπενθυμίζοντας την ανάγκη επιβεβαίωσής της.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.