Στην Ελλάδα έχουν αμφισβητηθεί πολλές αποφάσεις διαιτητών, ακόμη και μετά από εμπλοκή του VAR. Με το χειροκίνητο οφσάιντ, είναι λογικό να υπάρχουν καχυποψίες, αλλά όπως αποδεικνύεται μετά το παιχνίδι Σοσιεδάδ-Μπαρτσελόνα, ούτε με το ημιαυτόματο οφσάιντ είναι δεδομένο ότι θα ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Η Μπαρτσελόνα ζητάει εξηγήσεις
Μετά το γκολ του Λεβαντόφσκι που ακυρώθηκε στο 13ο λεπτό του ματς με τη Σοσιεδάδ, η Μπάρτσα ζήτησε από την Ομοσπονδία να μάθει τα κριτήρια που εφαρμόζονται, για να αποφευχθούν αμφιλεγόμενες καταστάσεις στο μέλλον, δεδομένου ότι η εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν ξεκαθαρίζει αν το πόδι του Πολωνού επιθετικού είναι αυτό που είναι εκτεθειμένο.
Η επίμαχη φάση
Από τη διοίκηση τονίζουν ότι η πρόθεση δεν είναι να εκφράσουν αγανάκτηση για τη διαιτησία στο «Ανοέτα», αλλά απλώς μια επιθυμία να μάθουν πώς λειτουργεί πραγματικά το ημιαυτόματο οφσάιντ.
Έτσι λειτουργεί το ημιαυτόματο οφσάιντ
Πολλοί, ίσως, αναρωτιούνται για τον τρόπο λειτουργίας του ημιαυτόματου οφσάιντ, που αναμένεται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη χώρα μας στα πλέι οφ για τις θέσεις 1-4. Οι διαιτητές που βρίσκονται στην αίθουσα VAR πρέπει να καθορίσουν το ακριβές καρέ, το οποίο συμπίπτει με την πρώτη επαφή με την μπάλα τη στιγμή που γίνεται η πάσα, έτσι ώστε το VAR στη συνέχεια να χαράξει τις γραμμές του επιθετικού και του αμυντικού.
Είναι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις διοργανώσεις της UEFA και της FIFA.
Βασίζεται σε 10 ή 12 κάμερες που βρίσκονται στην οροφή του γηπέδου και καταγράφουν έως και 50 καρέ το δευτερόλεπτο, για να υπολογιστεί η ακριβής θέση των παικτών στο γήπεδο.
Αυτές οι κάμερες είναι ανεξάρτητες από αυτές της τηλεοπτικής μετάδοσης.