Δεν ξέρουμε τι ακριβώς περίμεναν και αυτοί οι περίεργοι και αυστηροί Βέλγοι για να απασφαλίσουν τον φοβερό εκρηκτικό μηχανισμό που είχαν στα χέρια τους... ακριβώς με το φινάλε του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο είχε ήδη χαρακτηριστεί ως ένα από τα πλέον πετυχημένα και μάλιστα σε μεγάλο βάθος χρόνου, της ιστορίας του ποδοσφαίρου. Βέβαια το δημοφιλέστατο άθλημα αρκετές φορές στο παρελθόν «πληγώθηκε» από σκάνδαλα του ίδιου επιπέδου με το ήδη εξελισσόμενο.
Για χρηματισμό όπως θα θυμάστε οδηγήθηκαν στο εδώλιο κορυφαία στελέχη των διεθνών ποδοσφαιρικών συνομοσπονδιών. Μπλάτερ και Πλατινί, ηγετικές μορφές των ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ αντίστοιχα, απασχόλησαν τα διεθνή ΜΜΕ και το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Περιορίστηκαν όμως εντός των συγκεκριμένων πλαισίων της ποδοσφαιρικής κοινότητας, χωρίς να υπερβούν κάποια όρια, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου τα μεγέθη και η επικινδυνότητα εκτοξεύονται στα ύψη.
Κι αυτό, γιατί μιλάμε για μια υπόθεση που αφορά το κύρος, την δομή και τη λειτουργία της ευρωπαϊκής κοινότητας. Για να σας βάλουμε κάπως στο κλίμα, επιλέξαμε ένα μικρό απόσπασμα από το σχόλιο του Μιχάλη Μήτσιου, ο οποίος στις «αγιογραφίες» του και αναφερόμενος στα διαδραματιζόμενα γράφει: «Το politico μιλά για το πιο «σοβαρό», πιο «σοκαριστικό» και το πιο «εξωφρενικό» σκάνδαλο διαφθοράς που έχουν γνωρίσει οι Βρυξέλλες εδώ και χρόνια.
Ο ρόλος της Εύας Καϊλή και των υπολοίπων κατηγορούμενων θα ερευνηθεί από την βελγική δικαιοσύνη, με τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό που έχει δείξει από την αρχή αυτής της υπόθεσης. Ισως αξίζει όμως να μείνουμε λίγο περισσότερο στην αντίδραση της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία έσπευσε την Παρασκευή το βράδυ να αναστείλει την ιδιότητα του μέλους της Καϊλή. Ας γυρίσουμε λίγο πίσω. Στις 21 Νοεμβρίου, με αφορμή το Μουντιάλ, κατατίθεται προς ψήφιση στην ολομέλεια του Στρασβούργου ένα κείμενο που αφορά το Κατάρ.
Η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών αντιδρά, λέει ένας Γάλλος ευρωβουλευτής στην «Le Monde». Αντίθετα με όλες τις υπόλοιπες ομάδες, με εξαίρεση την ακροδεξιά, ζητούν να μην γίνει η ψηφοφορία, αλλά να διεξαχθεί απλώς μια γενική συζήτηση. Χάνουν. Στη συνέχεια προσπαθούν να απαλύνουν τις διατάξεις του ψηφίσματος. Οι περισσότεροι από αυτούς καταψηφίζουν για παράδειγμα, μια διάταξη που ανέφερε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την άρνηση του Κατάρ να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μεταναστών εργατών στο έδαφος του Κατάρ στην προετοιμασία του Μουντιάλ και να ερευνήσει τους θανάτους χιλιάδων εργατών, πολλοί από τους οποίους αποδόθηκαν σε φυσικά αίτια.
Την ίδια αρνητική στάση κρατούν οι Σοσιαλιστές και απέναντι σε 5-6 ακόμη τροπολογίες που επέκριναν το καθεστώς της Ντόχα». Η συμπεριφορά τους προκάλεσε έκπληξη. Θυμάται μια πηγή των φιλελεύθερων δημοκρατών «όλοι φανταζόμασταν ότι πίσω τους υπήρχε το λόμπι του Κατάρ, αλλά κανείς μας δεν φανταζόταν ότι θα ξετυλίγονταν ένα σκάνδαλο διαφθοράς».
Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η εξέλιξη, αλλά και η κατάληξη όλων όσων αυτήν τη στιγμή αποκαλύπτονται και χαρακτηρίζονται απλά ως «η κορυφή το παγόβουνου». Οπως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, που ετοίμαζε τις βαλίτσες του για το Κατάρ, άλλαξε γνώμη μετά από αυτές τις αποκαλύψεις. Όμως μπορούμε να ελπίζουμε και ευχόμαστε το φινάλε του Καταριανού Μουντιάλ να ολοκληρωθεί αγωνιστικά τουλάχιστον, απαλλαγμένο και μακριά από σκανδαλώδεις και έκνομες ενέργειες.