Στεφ Χιούτον: Πώς είναι να είσαι αρχηγός της Σίτι και της Αγγλίας

Παναγιώτα Χαλκιά23 Δεκεμβρίου 2020

Κοιτάζοντας μέσα από τα μάτια του μπαμπά της αγάπησε το ποδόσφαιρο. Πήρε την μπάλα αγκαλιά, δοκίμασε τις ικανότητες της, δεν επηρεάστηκε από τους τραυματισμούς της, δούλευε σκληρά και επίμονα και έγινε μια από τις καλύτερες αμυντικούς στην Αγγλία.

Η Στεφ Χιούτον αγωνίζεται ως κεντρικός αμυντικός στην Μάντσεστερ Σίτι και στην Εθνική ομάδα της Αγγλίας. Έχει την τύχη και το προνόμιο να φορά το περιβραχιόνιο και στις δύο ομάδες. Άρχισε την καριέρα της ως επιθετικός, μετακόμισε στη μεσαία γραμμή, όπου έλαμψε, και έπειτα έκανε ένα βήμα πίσω και βρήκε τη θέση της. Εκεί στο κέντρο της άμυνας.

Λίγοι μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν τη δική της ευελιξία μέσα στο γήπεδο. Είναι μια έξυπνη αμυντικός. Γνωρίζει πως να καθοδηγήσει τις συμπαίκτριες της να κινηθούν για να μην αφήσουν κενούς χώρους, έχει την ικανότητα να κρατά και να ελέγχει την μπάλα, βρίσκεται στη σωστή θέση για να διορθώσει το λάθος ενώ ξέρει να διαβάζει τη σκέψη του αντιπάλου και βρίσκεται ένα βήμα μπροστά του τις περισσότερες φορές.

Το ερέθισμα ήρθε από τον πατέρα

Προέρχεται από μια αθλητική οικογένεια. Ο πατέρας της λάτρευε το ποδόσφαιρο, ασχολούνταν με αυτό ερασιτεχνικά και φρόντισε να μεταφέρει την αγάπη του για το άθλημα στην κόρη του. Έτσι, σχεδόν αμέσως όταν έκανε τα πρώτα της βήματα, άρχισε να κλωτσά την μπάλα και όσο μεγάλωνε της άρεσε περισσότερο και διοχέτευε την ενέργεια της.

Οι γονείς της δεν στάθηκαν εμπόδιο και μάλιστα, προσπάθησαν να τις δώσουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να χτίσει σωστές βάσεις. Όταν ήταν μικρή την έστελναν κατασκήνωση στα τμήματα της Σάντερλαντ, όπου μπορούσε να παίξει, να μάθει και να εξασκήσει τις ικανότητες της.

Η προπόνηση με μεγαλύτερα παιδιά

Μόλις στα εννέα της χρόνια έκανε τα πρώτα της βήματα στο χώρο. Κλήθηκε να προπονηθεί με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας αφού δεν υπήρχαν ακαδημίες με τόσο μικρό τμήματα. Έπαιξε στη σχολική ομάδα, στους τοπικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους και στη Σάντερλαντ. Οι γονείς της ήταν πάντα στο πλευρό της και λειτουργούσαν ως έρεισμα όταν σκεφτόταν ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει. Με σκληρή δουλειά και επίμονη προπόνηση, η Στεφ κατάφερε να βελτιώσει, να εξελίξει τις ικανότητες της και να καθιερωθεί ως μια από τις καλύτερες στόπερ.

Υπέγραψε το πρώτο της επαγγελματικό συμβόλαιο με την Σάντερλαντ, όπου και αγωνίστηκε για πέντε χρόνια και ηγήθηκε της προσπάθειας για αποφυγή του υποβιβασμού. Εν τέλει η ομάδα δεν τα κατάφερε και εκείνη έφυγε για τη Λιντς. Βοήθησε το σύλλογο να διεκδικήσει το κύπελλο και το 2011 φόρεσε τη φανέλα της Άρσεναλ. Έμεινε στους «κανονιέρηδες» για δύο χρόνια και έπειτα υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Μάντσεστερ Σίτι, όπου μέχρι και σήμερα αποτελεί και ένα από τα βασικά γρανάζια της.

Η κλήση στην εθνική και οι σοβαροί τραυματισμοί

Η Στεφ έχει υπάρξει μέλος όλων των μικρών εθνικών ομάδων. Προπονήθηκε με την Κ16 και αγωνίστηκε σε επαγγελματικό επίπεδο με την Κ19, Κ20, Κ21 και Κ23. Το 2006 η κλήση για την εθνική γυναικών ήταν γεγονός. Ωστόσο, η ατυχία της χτύπησε την πόρτα. Έσπασε το πόδι της και να αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τρία χρόνια αργότερα ένας νέος τραυματισμός θα την έθετε νοκ άουτ. Αυτή τη φορά μια ρήξη χιαστών την ανάγκασε να χάσει το Ευρωπαϊκό.

Παρά τους τραυματισμούς της δεν το έβαλε κάτω, επέστρεψε πιο δυνατή. Το 2012 βρέθηκε στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ της ομάδας ενώ βρέθηκε και στις καλύτερες της διοργάνωσης. Το 2014 πήρε το περιβραχιόνιο της εθνικής στα χέρια της. Οδήγησε την ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο την επόμενη χρονιά και συμπλήρωσε 100 συμμετοχές τρία χρόνια αργότερα.

Γεμάτη μέρα

Το καθημερινό της πρόγραμμα το έχει δομήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να προπονείται και να φροντίζει την οικογένεια της. Η ημέρα της αρχίζει στις 6.30 το πρωί. Στις 8 βρίσκεται στο κλαμπ για προπόνηση. Το πρώτο πράγμα που κάνει είναι μερικά τεντώματα, αναπνοές και ασκήσεις φυσικής κατάστασης.

Μισή ώρα μετά συναντά την υπόλοιπη ομάδα για πρωινό. Συνήθως επιλέγει αυγά και σολομό σε τοστ. Στις 10 οι παίκτριες συναντιούνται με τον προπονητή για να μιλήσουν για τακτική και το πως θα διορθώσουν πιθανά λάθη που έχουν γίνει σε προηγούμενους αγώνες.

Μισή ώρα αργότερα αρχίζει η ομαδική προπόνηση, η οποία διαρκεί δύο ώρες. Έπειτα, τρώει το μεσημεριανό της, που θα είναι ένα γεύμα γεμάτο με πρωτεϊνη. Συνήθως κοτόπουλο ή ψάρι με σαλάτα ή λαχανικά και υδατάνθρακες. Στις 2 το μεσημέρι επιστρέφει στο γυμναστήριο για ασκήσεις με βάρη. Όταν τελειώσει είναι στη διάθεση των media.

Στις 4.30 επιστρέφει στο σπίτι. Περνά χρόνο με το σύζυγο της, Στέφεν Ντάρμπι. Βλέπουν ταινίες, πηγαίνουν για καφέ ή ψώνια και μαγειρεύουν μαζί. Περίπου στις επτά τρώνε το βραδινό τους γεύμα και έπειτα παρακολουθούν ποδόσφαιρο στην τηλεόραση. Το αργότερο στις 10 είναι στο κρεβάτι. Όπως έχει πει, είναι αναγκαίο να κοιμάται οχτώ ώρες καθώς τη βοηθά να δίνει το 100% των δυνατοτήτων της στην προπόνηση και στα παιχνίδια.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.