Σταφυλόκκος: Πώς η αφρικανική σκόνη συνδέεται με τη μετάδοση της νόσου

Metrosport Team22 Μαΐου 2024

Καμπανάκι για την επικίνδυνη νόσηση με σταφυλόκοκκο κρούει η ιατρική κοινότητα, μετά τη μαζική δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, φάνηκε καθησυχαστικός, σχολιάζοντας ότι ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη, που σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας.

Ωστόσο, τόνισε ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη σε μικρά παιδιά, αλλά και όσους εμφανίζοντας συνοδά νοσήματα και στους βαριά πάσχοντες.  

«Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας. 

Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα. 

Γι αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου. Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Εξίσου επικίνδυνη είναι και η συγκέντρωσης της αφρικανικής σκόνης και λοιπών σκονών, καθώς η αθροιστική έκθεση τόσων πολλών ημερών σε αυτό το φαινόμενο, μπορεί να επιδράσει αρνητικά ακόμη και στα υγιή άτομα.

«Επομένως η αθροιστική έκθεση τόσων πολλών ημερών σε αυτό το φαινόμενο, στην ουσία ισοδυναμεί με μια συγκέντρωση σωματιδίων πολύ υψηλή το κάνει ενοχλητικό και στα υγιή άτομα, τοξικό και επικίνδυνο σε ορισμένες ομάδες ασθενών, όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι έχοντες βρογχικό άσθμα σοβαράς μορφής, καθώς επίσης και οι χρόνιοι καρδιολογικά άρρωστοι», δήλωσε.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.