Στα «μανταλάκια» οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 - Οι εξαιρέσεις

Metrosport Team23 Ιουλίου 2024

Στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ σε ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ προχωρούν οι αρμόδιοι φορείς.

Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, όσοι φορολογούμενοι δεν φρόντισαν να εκμεταλλευτούν το «παράθυρο» εξόφλησης ή ρύθμισης του χρέους τους, τις τελευταίες 15 ημέρες, θα δουν το όνομα τους δημοσιευμένα στη λίστα των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου.

Μάλιστα, για να δημοσιοποιηθεί το όνομα ενός οφειλέτη θα πρέπει να έχει ληξιπρόθεσμο χρέος και να μην έχει προβεί σε καμία ρύθμιση του, χωριστά είτε στην ΑΑΔΕ, είτε στον ΕΦΚΑ πάνω από 150.000 ευρώ. 

Παράλληλα, οι οφειλές του, είτε προς την ΑΑΔΕ, θα πρέπει να βρίσκονται σε καθυστέρηση για πάνω από ένα έτος, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2023. Αυτό σημαίνει πως όσες κύριες οφειλές ξεπερνούν μεν τις 150.000 ευρώ, αλλά κατέστησαν ληξιπρόθεσμες το προηγούμενο 12μηνο, δηλαδή μεταξύ Ιουλίου 2023 – Ιουλίου 2024 δεν θα οδηγήσουν σε δημοσιοποίηση εκείνου του οποίου τις δημιούργησε.

Αντίθετα, οι κύριες οφειλές προς την ΑΑΔΕ ή τον ΕΦΚΑ, οι οποίες ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ και είναι σε καθυστέρηση πάνω από τους τελευταίους 12 μήνες, δηλαδή στο διάστημα πριν τον Ιούλιο του 2023, θα δημοσιοποιηθούν.

Βέβαια, από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι εξής περιπτώσεις:

  •  οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής,
  • οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου,
  • οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης,
  • οι οφειλές των αποβιωσάντων ή ανηλίκων
  • οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι δεύτερη ευκαιρία θα λάβουν ακόμα και όσοι είδαν το όνομα τους να δημοσιοποιείται, καθώς προβλέπεται η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.