Σπουδαία ανακάλυψη στην Ιεράπετρα: Βρέθηκε ο τάφος της Μαντάμ Ορτάνς

Metrosport Team29 Ιουνίου 2024

Ο τάφος της Αδελίνας Γκιτάρ, γνωστή και ως Μαντάμ Ορτάνς, η οποία ενέπνευσε σπουδαίους συγγραφείς και ποιητές, βρέθηκε στην Ιεράπετρα της Κρήτης, από τον δικηγόρο και ιστορικό ερευνητή Ευθύμη Λεκάκη.

«Είχα υποσχεθεί ότι θα βρω και θα αναρτήσω τον τάφο της Αδελίνας Γκιτάρ ή Μαντάμ Ορτάνς (Γαλλία 1863-Κρήτη 2 Μάη 1938), που βρίσκεται στο Δημοτικό Νεκροταφείο της Ιεράπετρας. Σήμερα, υιοθετώ την υπόσχεση που σας είχα δώσει. Ευχαριστώ για την υπομονή σας!», ανέφερε ο Ε.Λεκάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνική δικτύωσης.

Η Μαντάμ Ορτάνς γεννήθηκε στη Γαλλία το 1863 και έγινε γνωστή στην Ελλάδα στις αρχές του εικοστού αιώνα, όταν εγκαταστάθηκε στην Κρήτη. Η ιστορία της έχει απασχολήσει το έργο λογοτεχνών όπως του Παντελή Πρεβελάκη και του Νίκου Καζαντζάκη.

Η άφιξή της στην Κρήτη συνδέθηκε με τον ναύαρχο Ζωρζ Ποτιέ, ο οποίος της ζήτησε να μετακομίσει εκεί με τα κορίτσια της, χορεύτριες και τραγουδίστριες. Στις αρχές του 1910, η Μαντάμ Ορτάνς εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ιεράπετρα, όπου άνοιξε χαρτοπαικτική λέσχη και εστιατόριο.

Μάλιστα, η παρουσία της στην Ιεράπετρα ήταν τόσο σημαντική, που τιμήθηκε από τις τοπικές αρχές, με αποτέλεσμα να δοθεί το όνομά της σε έναν δρόμο της πόλης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.