Σπίτι μου ΙΙ: Ποιους ωφελούν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και οι αλλαγές στην έγκριση δανείου

Metrosport Team26 Σεπτεμβρίου 2024

Mε δύο βελτιώσεις που διευρύνουν τον κύκλο των ωφελούμενων θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» το οποίο χρηματοδοτείται με 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ άλλο 1 δισ. ευρώ θα διαθέσουν οι τράπεζες.

Η πρώτη αλλαγή αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία δε θα βασίζονται μόνο στο δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς αλλά θα προσδιορίζονται μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας. Ετσι δε θα βγαίνουν εκτός νοικοκυριά που αύξησαν το εισόδημά τους λόγω της αύξησης του κατώτατου και των μέσων μισθών.

Η δεύτερη αλλαγή θεραπεύει ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν πέρυσι οι νέοι δικαιούχοι οι οποίοι έλαβαν την προέγκριση του δανείου αλλά έχασαν την τρίμηνη προθεσμία καθώς δεν καρποφόρησε η προσπάθειά τους για αναζήτηση διαμερίσματος λόγω της χαμηλής προσφοράς και των υψηλών τιμών στην αγορά ακινήτων.

Με την αλλαγή η προέγκριση θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων ώστε οι πολίτες να έχουν ικανό περιθώριο να βρουν σπίτι και να υπογράψουν τα συμβόλαια.

Το «Σπίτι μου 2» θα απευθύνεται και σε μεγαλύτερους ηλικιακά υποψηφίους, έως 50 ετών, έναντι του ορίου των 39 ετών που ίσχυσε κατά τον πρώτο κύκλο ενώ εξετάζεται ( μπορεί να αλλάξει) οι ωφελούμενοι να μπορούν να επιλέγουν ακίνητα παλαιότητα έως 17 ετών ( 2007).

Από τα δύο προγράμματα εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 30.000 πολίτες οι οποίοι εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα λάβουν φθηνή χρηματοδότηση για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

Το δάνειο θα καλύπτει έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και θα έχει διάρκεια έως τριάντα έτη. Οι τράπεζες θα χρηματοδοτούν την αγορά σπιτιών αξίας έως 250.000 ευρώ, αυξάνοντας το όριο από τις 150.000 ευρώ που ίσχυε στο πρώτο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών, που δεν είχαν ακίνητο κατάλληλο για κατοικία και πληρούσαν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, μπορούσαν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ.

Για τους τρίτεκνους το επιτόκιο θα είναι ακόμα χαμηλότερο (όχι όμως άτοκο στο σύνολό του).

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος ύψους 1 δισ. ευρώ απευθυνόταν σε νέους ηλικίας 25-39 ετών και μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί 608,3 εκατ. ευρώ για 7.600 δικαιούχους ενώ στο τέλος του χρόνου 9.155 νέα ζευγάρια θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.

Στον νέο κύκλο θα ενταχθούν και οι νέοι ηλικίας 25-39 ετών που έμειναν εκτός του πρώτου κύκλου είτε λόγω εισοδηματικών κριτηρίων είτε γιατί δεν κατάφεραν να βρουν κατάλληλο ακίνητο που να καλύπτει τις ανάγκες τους .

Πηγή: Ημερησία

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.