Ευκαιρία να αποκτήσουν το σπίτι που νοικιάζουν από το Δημόσιο θα έχουν εκατοντάδες νέα ζευγάρια από το 2024, εφόσον έχουν ενταχθεί στον θεσμό της κοινωνικής αντιπαροχής. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Σπίτι μου», η ΔΥΠΑ θα αξιοποιήσει το αποθεματικό ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχει και αντί να κάνει απλώς εργατικές κατοικίες, θα μπορεί να διαθέτει οικόπεδά της σε τεχνικές εταιρείες για ανάπτυξη (μέσω ΣΔΙΤ).
Τα σπίτια που θα χτίζονται θα μπορούν να παραχωρηθούν με χαμηλό ενοίκιο, ώστε σε μερικά χρόνια ο εργαζόμενος να μπορεί να αγοράσει το ακίνητο που διαμένει (rent-to-own). Η μακροχρόνια μίσθωση και εν συνεχεία η αγορά σπιτιού θα γίνεται με έκπτωση της τιμής, η οποία (έκπτωση) θα είναι ισόποση με τα καταβαλλόμενα ενοίκια έως τη στιγμή της αγοράς.
Όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, έως το τέλος του 2023 θα πρέπει να έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και η επιλογή των αναδόχων - τεχνικών εταιρειών, βάσει προδιαγραφών που θα θέσει το ελληνικό δημόσιο, ώστε μέσα στο 2024 να ξεκινήσει η ανέγερση των κατοικιών (με έξοδα των κατασκευαστών) που θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος.
Η ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη της ΔΥΠΑ με ιδιώτες και εν συνεχεία ο διαμοιρασμός των κατοικιών κατά 50% στους ιδιώτες για πώληση και 50% στη ΔΥΠΑ για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια, αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή στη νέα στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόσφατος νόμος «Δουλειές ξανά», έδωσε την δυνατότητα στην ΔΥΠΑ να μισθώνει ακίνητά της, τα οποία δεν προορίζονται για άμεση στεγαστική συνδρομή των δικαιούχων, σε φορείς που έχουν εμπειρία διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων, με σκοπό την αύξηση των εσόδων, τα οποία στη συνέχεια θα προωθηθούν προς την ενίσχυση στεγαστικών πολιτικών.
Επίσης προβλέπει τη δυνατότητα του ιδιώτη να οικοδομήσει με δικές του δαπάνες το ακίνητο, και στη συνέχεια η ΔΥΠΑ να λάβει μέρος από τα διαμερίσματα ως αντιπαροχή προκειμένου να τα διαθέσει στους δικαιούχους. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στη ΔΥΠΑ να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα, όπως και να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων που στη συνέχεια θα τα διαθέτει στους δικαιούχους.
Ως συνέχεια αυτών, το νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση αναφέρει πως «με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών δύναται να προβλέπεται η επέκταση της δυνατότητας για κατάρτιση συμβάσεων μίσθωσης με σκοπό την εξαγορά (rent to own) και σε λοιπά ακίνητα φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζεται στην περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), πέραν αυτών που ανεγείρονται κατόπιν σύμβασης κοινωνικής αντιπαροχής».
Μοντέλο rent to own
Tο μοντέλο rent to own αφορά τη συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης.
Το μοντέλο που υπάρχει εδώ και καιρό στο εξωτερικό, στοχεύει ακριβώς στο να διευκολύνει την αγορά ακινήτου για τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να καταβάλουν αμέσως ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό αγοράς ενός σπιτιού και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Ετσι πληρώνουν το ενοίκιο που θα συμφωνήσουν με την ΔΥΠΑ, διατηρώντας τη δυνατότητα να αγοράσουν το ακίνητο το οποίο νοικιάζουν σε προκαθορισμένο χρόνο και με προνομιακό τίμημα, λαμβάνοντας άτοκο δάνειο.
Ο χρόνος που απαιτείται μέχρι να φτάσει ο ενοικιαστής στην αγορά του ακινήτου καθορίζεται με βάση τη συμφωνία που έχουν κάνει με την ΔΥΠΑ.
Πηγή:www.insider.gr