Σκόπια: Ανοίγουν «μέτωπο» και με την Αλβανία-Οι «Βορειομακεδόνες» και οι «Βούλγαροι»

Metrosport Team29 Ιουνίου 2024

Νέο «μέτωπο» διακρατικής αντιπαράθεσης με γείτονά τους ανοίγουν τα Σκόπια.

Μετά τα ανοικτά θέματα με τη Βουλγαρία, αλλά και αυτό που προέκυψε εσχάτως με την Ελλάδα μετά την εκλογή στελεχών του VMRO στα ανώτατα πολιτικά και πολιτειακά αξιώματα της χώρας με αφορμή τη «Συμφωνία των Πρεσπών», τα Σκόπια ανοίγουν «μέτωπο» εσχάτως και με την Αλβανία.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την ΕΡΤ, το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του για τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία και τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, καθώς αντιδρά έντονα για την αναφορά σε «Βορειομακεδόνες» σχετικά με τους πολίτες σκοπιανής καταγωγής που ζουν στη χώρα.

Παράλληλα, για πρώτη φορά καταγράφονται 7.957 άτομα ως «Βούλγαροι», αν και στις προηγούμενες απογραφές δεν υπήρχε ούτε ένας πολίτης που να δηλώσει Βούλγαρος.

Οι αλβανικές αρχές, μόλις το 2017 αναγνώρισαν «βουλγαρική μειονότητα» στην Αλβανία, γεγονός που έχει ενοχλήσει τα Σκόπια.

Η αναφορά σε «Βορειομακεδόνες»

Ακόμη, κατά την χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής στην Αλβανία, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας των Σκοπίων αποχώρησε από την παρουσίαση, διότι σε αυτήν έγινε λόγος για «Βορειομακεδόνες» και όχι για «Μακεδόνες». 

Εκπρόσωποι των τελευταίων στην Αλβανία ανακοίνωσαν πως δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα της απογραφής αυτής στην Αλβανία, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2023 και ζητούν τη διεξαγωγή νέας.

 Οι ίδιοι εκπρόσωποι κατηγορούν τη Βουλγαρία για «πολιτική αφομοίωσης των “Μακεδόνων” που ζουν στην Αλβανία», με τη χορήγηση βουλγαρικών διαβατηρίων και την άσκηση πιέσεων προκειμένου αυτοί να απογραφούν ως «Βούλγαροι», ενώ σημειώνουν πως οι αλβανικές αρχές δεν έπραξαν τίποτε προκειμένου να εμποδίσουν τέτοιες ενέργειες.

 Η Βουλγαρία απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές, τις οποίες όμως ενστερνίζονται τα επίσημα Σκόπια.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.