Σερβία: «Μπλόκο» χιλιάδων πολιτών στο σχέδιο εκμετάλλευσης μεταλλείου λιθίου

Metrosport Team12 Αυγούστου 2024

Στους δρόμους του Βελιγραδίου βγήκαν το Σάββατο (10/8) χιλιάδες άνθρωποι, εναντιωμένοι στο αμφιλεγόμενο σχέδιο εκμετάλλευσης μεταλλείου λιθίου,  που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, επρόκειτο για περίπου 24.000 ιαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα όπως «Rio Tinto, φύγε απ’ τη Σερβία!» και «δεν θα σκάψετε!», αποκλείοντας, παράλληλα, τις σιδηροτροχιές στον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό του Βελιγραδίου.

Παράλληλα, «πράσινες» οργανώσεις δηλώνουν έτοιμες να αποκλείσουν κεντρικούς οδικούς άξονες της χώρας και να ξεκινήσουν μια μεγάλη εκστρατεία ανυπακοής, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αρνηθεί να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις τους.

Μάλιστα, τα κοιτάσματα εντοπίστηκαν το 2004, αλλά πολύ πρόσφατο η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να επανεκκινήσει τη διαδικασία και να ανακαλέσει την άδεια που είχε δοθεί στη Rio Tinto, επειδή δεν «συμμορφωνόταν προς το Σύνταγμα και τον νόμο».

Το σχέδιο της εκμετάλλευσης λιθίου, που είναι απαραίτητο για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, φαίνεται πως  συναντά αντίσταση από πολλούς Σέρβους, που φοβούνται ότι θα επέλθει μόλυνση στις πηγές νερού και τους υδροφόρους ορίζοντες, θέτοντας αναπόφευκτα  σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


 

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.