Το νέφος pyrocumulus (ή πυροσωρείτης) που μπορεί να δημιουργηθεί και σε περιπτώσεις ηφαιστειακής έκρηξης έκανε την εμφάνισή του από τη φωτιά στο δάσος του στο Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει, το Grtimes, ο μετεωρολόγος Σταύρος Κέππας εξήγησε ότι τα νέφη αυτά σπάνια μπορεί να φέρουν και καταιγίδες.
«Οι ασθενείς άνεμοι νοτίων διευθύνσεων (θαλάσσια αύρα που φτάνει τα 2-3 μποφόρ) που ήταν με το μέρος των πυροσβεστών, κατάφερε μια κλίση στο κατώτερο τμήμα του καπνού που ορθώθηκε σχεδόν σαν «στύλος» πάνω από το σημείο της φωτιάς, λόγω έλλειψης ισχυρών ανέμων στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας» ανέφερε εξηγώντας το πώς δημιουργήθηκε το pyrocumulus.
«Ο καπνός που αποτελείται από σωματίδια, ως θερμός και αραιός μεταφέρεται στα ανώτερα στρώματα εκκινώντας μια ροή από την περιφέρεια της πυρκαγιάς προς αυτήν και στη συνέχεια προς τα πάνω μέσω των ανοδικών ρευμάτων. Αυτή η ροή παρασύρει ενδεχομένως λοιπόν και υγρότερη επιφανειακή αέρια μάζα, που εμπλουτίζεται με υδρατμούς λόγω της θαλάσσιας αύρας στη συγκεκριμένη περίπτωση», εξήγησε. Στη συνέχεια όταν ο καπνός και το σύνολο της αέριας μάζας φτάσει σε μεγάλα ύψη, ψύχεται και τελικά οι υδρατμοί της σχετικά υγρής αέριας μάζας συμπυκνώνονται πάνω στα σωματίδια που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά.
«Έτσι δημιουργείται ένα νέφος που ονομάζεται pyrocumulus (ή πυροσωρείτης) που μπορεί να δημιουργηθεί αντιστοίχως και σε περιπτώσεις μιας ηφαιστειακής έκρηξης. Τα νέφη αυτά σπάνια μπορεί να εξελιχθούν σε καταιγιδοφόρα» είπε ο κ. Κέππας.
Υπό έλεγχο η φωτιά στο Σέιχ Σου
Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά στο Σέιχ Σου ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Αγίου Παύλου. Στο σημείο και έκαιγε παραπλεύρως της περιφερειακής οδού. Το απόγευμα της Τρίτης, η Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα.