Σε ρυάκι μετατρέπεται ο Πηνειός λόγω της ξηρασίας

Metrosport Team06 Σεπτεμβρίου 2024

Θλιβερές εικόνες, που προκαλούν έντονο προβληματισμό, καταγράφονται σε αρκετά σημεία του Πηνειού, όπου λόγω της εξάντλησης των υδατικών πόρων το ποτάμι έχει μετατραπεί σε ρυάκι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μέση ετήσια παροχή του υπολείπεται συστηματικά του ελάχιστου επιτρεπόμενου οικολογικού ορίου, που πρακτικά ορίζει τη βιωσιμότητα του ποταμού.

Η παραπάνω δυσάρεστη εξέλιξη, έχει δημιουργήσει τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και οι αγρότες βρίσκονται σε μεγάλο αδιέξοδο, καθώς μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, βρίσκονται αντιμέτωποι και με την ξηρασία.

Κραυγή αγωνίας για τον Πηνειό

Ο Νικήτας Μυλόπουλος καθηγητής - διευθυντής Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως τα αίτια της οικολογικής καταστροφής «είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα».

«Η απουσία οργανωμένων αρδευτικών δικτύων, οι απαρχαιωμένες μέθοδοι άρδευσης και - φυσικά- η ίδια η διάρθρωση των καλλιεργειών, με κύριο χαρακτηριστικό την επικράτηση υδροβόρων και χημικοσυντηρούμενων ειδών», τόνισε ο καθηγητής.

«Οι παράλληλες ανθρώπινες επιδράσεις (αμμοληψίες, εκχερσώσεις, οικιστικές επεκτάσεις, παρεμβάσεις στη φυσική κοίτη κλπ) συμπληρώνουν αλλά και επιτείνουν το πρόβλημα», σημείωσε ο Νικήτας Μυλόπουλος.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.