Σάββας Μούργος: Ένας μαχητής που δεν τα παρατάει ποτέ!

Δημήτρης Καλαϊτζής08 Νοεμβρίου 2023

Ο Πάμπλο Γκαρσία πέρασε στο 70ο λεπτό της αναμέτρησης με τον ΟΦΗ τον Σάββα Μούργο στη θέση του Ματίας Τόμας και ο 25χρονος μέσος δικαίωσε απόλυτα τον προπονητή του, καθώς με δικό του γκολ από την άσπρη βούλα στο 88΄ χάρισε μία πολύτιμη νίκη στον Πανσερραϊκό που τον έφερε στην 8η θέση της βαθμολογίας και στο -2 από τις θέσεις των πλέι οφ

Με αφορμή το τέρμα που σημείωσε ο 25χρονος ποδοσφαιριστής των '''λιονταριών'', το metrosport.gr κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν και στα πρώτα του βήματα στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Από τον Πανιώνιο και την Άρσεναλ και την γνωριμία με τον Αρσέν Βενγκέρ και τον Τιερί Ανρί, στη Νόριτς, την Ολλανδία, τους τραυματισμούς και τον κορωνοϊό που τον ανάγκασαν να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη. 


Ο Σάββας Μούργος γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1998 στην Αθήνα και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες του Πανιωνίου σε ηλικία 6 ετών. Προπονητής του στους ''κυανέρυθρους'' ήταν ο Μπάμπης Σαϊπάς, με τον οποίο συνεργάστηκαν για έξι χρόνια. Πολύ γρήγορα οι άνθρωποι της Άρσεναλ τον ανακάλυψαν. Ήταν 12 χρονών και μετέβαινε στην προπόνηση του Πανιωνίου, όταν ο τότε προπονητής του τον ενημέρωνε για το ενδιαφέρον των ''κανονιέρηδων''. 

Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος και πως δεν θα ήταν όταν μία τόσο μεγάλη ομάδα της Ευρώπης έχει στρέψει τα βλέμματα πάνω σου προκειμένου να σε δοκιμάσει. Σε ηλικία 12 ετών τον φώναξαν για δοκιμαστικά στο Λουτράκι. Εκεί έμεινε για μία εβδομάδα εσώκλειστος και είχε έρθει από την Άρσεναλ ο Στιβ Μόροου και ο Λάκης Παπαϊωάννου (τεχνικός διευθυντής της Ακαδημίας των Λονδρέζων στην Ελλάδα) προκειμένου να δουν το μεγάλο ταλέντο του Πανιωνίου που…έβγαζε μάτια. Τον παρακολουθούσαν ήδη αρκετές ομάδες από το εξωτερικό, αλλά αυτή που πόνταρε πάνω του ήταν η Άρσεναλ που τον έκανε δικό της το καλοκαίρι του 2014. 

Μετά από αρκετές προπονήσεις του Μούργου με τους μεγάλους, ο Αρσέν Βενγκέρ άναψε το πράσινο φως για να γίνει επαγγελματίας και μόλις ο παίκτης έκλεισε τα 18 έπεσαν και οι υπογραφές. Συνυπήρξε με παίκτες όπως ο Άκπομ, ο Μπεγιερίν, ο Τζο Γουίλοκ, ο Ενκέτια, ο Νέλσον, ο Μάλεν και ο Αϊβόμπι, ενώ τέθηκε και υπό τις οδηγίες του θρύλου της Γαλλίας και της Άρσεναλ, Τιερί Ανρί.





Για τρία χρόνια αγωνίστηκε στην U-21 και την U-23 της Άρσεναλ όμως το μεγάλο του όνειρο ήταν η συμμετοχή στην πρώτη ομάδα κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ και έτσι πήρε μεταγραφή στην U-23 της Νόριτς. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμενε ο ίδιος, αφού κάποιοι τραυματισμοί του στέρησαν το δικαίωμα να ενταχθεί στην ανδρική ομάδα των ''καναρινιών''. 


Η Νόριτς του πρότεινε να παραχωρηθεί δανεικός στην Ντόρντρεχτ για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και ο Μούργος δοκίμασε την τύχη του στο Πρωτάθλημα της Ολλανδίας. Ξεκίνησε εντυπωσιακά στην Ντόρντρεχτ αλλά για κακή του τύχη ήρθε ένας ακόμα τραυματισμός που τον πήγε πίσω. Επέστρεψε στην αγγλική ομάδα για να κάνει αποκατάσταση και αποθεραπεία. Επειδή μιλάμε για έναν μαχητή της ζωής, το πείσμα του τον βοήθησε να ξεπεράσει αυτή την μεγάλη δυσκολία και να επανέλθει σε αγωνιστικούς ρυθμούς.  

Την επόμενη σεζόν παραχωρήθηκε εκ νέου δανεικός στην Ντόρντρεχτ για να διεκδικήσει ένα νέο συμβόλαιο με τη Νόριτς. Δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Αντιμετώπισε προβλήματα με το γόνατό του, επέστρεψε στην Αγγλία για να δει το πρόβλημα και όταν γύρισε ξανά έτοιμος στην Ολλανδία, έπαιξε μόλις δύο παιχνίδια και ήρθε η διακοπή των Πρωταθλημάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ως αποτέλεσμα ήταν να κάνει όλο κι όλο πέντε συμμετοχές εκείνη την χρονιά. 

Προφανώς το συμβόλαιό με τη Νόριτς δεν ανανεώθηκε και μετά την ολοκλήρωση του δανεισμού του έμεινε ελεύθερος το καλοκαίρι του 2020. Μετά από πολύ σκέψη πήρε την απόφαση να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα. Ήρθε η πρόταση της Βέροιας μίας ομάδας που ήθελε να ανέβει κατηγορία και χωρίς πολλά πολλά υπέγραψε συμβόλαιο με την ''Βασίλισσα του Βορρά'', ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του. 

Ο Μούργος έβαλε τη δική του σφραγίδα στην άνοδο της Βέροιας στη Super League 2 και λίγο έλειψε την επόμενη σεζόν να κερδίσει και δεύτερη συνεχόμενη άνοδο, αλλά παρά την εκπληκτική πορεία που έκανε τόσο η ομάδα, όσο και ο ίδιος, η ομάδα τότε του Παύλου Δερμιτζάκη έχασε την άνοδο στα μπαράζ κόντρα στη Λαμία.



Οι εξαιρετικές του επιδόσεις με τη φανέλα της Βέροιας (47 ματς, 8 γκολ και 7 ασίστ) δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους ανθρώπους του Πανσερραϊκού που τον έκαναν δικό τους το καλοκαίρι του 2022. Έκανε μία γεμάτη σεζόν με 29 συμμετοχές και 3 γκολ με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Πρωταθλήματος στη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία και την άνοδο-επιστροφή των ''λιονταριών'' στην μεγάλη κατηγορία μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Στα μεγάλα σαλόνια έχει αγωνιστεί-είτε ως βασικός, είτε ως αλλαγή-στα εννιά από τα δέκα ματς Πρωταθλήματος, σκοράροντας μάλιστα και δύο τέρματα κόντρα σε Παναιτωλικό (1-1) και ΟΦΗ (2-1) αντίστοιχα. Ο 25χρονος μέσος θα συνεχίσει να δουλεύει σκληρά για να βοηθήσει τον Πανσερραϊκό να πετύχει τους στόχους του. 

Ο Σάββας Μούργος-ένας μεγάλος μαχητής που δεν τα έχει παρατήσει ποτέ-θα επιχειρήσει να διεκδικήσει όλα εκείνα που η μοίρα του στέρησε...



Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.