Σας αρρωσταίνουν οι άσχημες ειδήσεις; Το αντίβαρο που γαληνεύει την ψυχή

Metrosport Team27 Μαΐου 2023

Δεν πάει πολύς καιρός που ο όρος doomscrolling μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, για να υποδηλώσει τη μανία του να καταναλώνουμε τις κακές ειδήσεις έτσι ώστε να μη χάνουμε καμία εξέλιξη. Άλλωστε οι σοκαριστικές ειδήσεις είναι και αυτές που τραβούν την προσοχή θεατών, αναγνωστών και ακροατών.

Παρόλα αυτά, όλο και πληθαίνουν οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι κακές ειδήσεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική μας υγεία και ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως επισημαίνει και η δρ. Kathryn Buchanan, Λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Essex, από την δική της συμμετοχή σε μελέτες, διαπιστώθηκε ότι μόλις 2-4 λεπτά στο Twitter ή στο YouTube καταναλώνοντας ειδήσεις σχετικά με την πανδημία ήταν αρκετά για να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη, στην οποία συμμετείχε και η ίδια, διαπίστωσε ένα σημαντικό αντίβαρο σε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα: οι καλές ειδήσεις και ειδικότερα βίντεο και άρθρα που παρουσιάζουν πράξεις καλοσύνης.

Η μελέτη

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι 1.800 συμμετέχοντες παρακολούθησαν μόνο αρνητικές ειδήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ άλλων και εικόνες από τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ, την κακοποίηση των ζώων ή βάναυσες πράξεις βίας.

Μια άλλη ομάδα συμμετεχόντων παρακολούθησε μια αρνητική είδηση και αμέσως μετά μια θετική είδηση. Η θετική ιστορία παρουσίαζε ευγενικές πράξεις, όπως πράξεις ηρωισμού, ανθρώπους που παρείχαν δωρεάν κτηνιατρική περίθαλψη σε αδέσποτα ζώα ή φιλανθρωπία προς ανέργους και άστεγους.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν πώς ένιωθαν πριν και μετά την προβολή του ειδησεογραφικού περιεχομένου και παράλληλα να αναφέρουν πόσο πρόθυμοι ήταν να πιστέψουν στην καλοσύνη των άλλων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ομάδα που παρακολούθησε διαδοχικά τις αρνητικές ειδήσεις και μετά τις θετικές, είχαν καλύτερη διάθεση και μεγαλύτερη πίστη στην ανθρωπότητα, σε αντίθεση με όσους παρακολούθησαν μόνο μια αρνητική είδηση.

Διερευνώντας περισσότερο την ιδιαιτερότητα της καλοσύνης, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση μιας διασκεδαστικής είδησης, όταν προβλήθηκε μετά από μια αρνητική. Όπως ανακάλυψαν, αντιστάθμισαν την διαταραχή της διάθεσης από τις επιπτώσεις των κακών ειδήσεων. Παρόλα αυτά, οι συμμετέχοντες που είχαν δει ειδήσεις με πράξεις καλοσύνης ανέφεραν κατά μέσο όρο πιο θετική διάθεση και μεγαλύτερη πίστη στην καλοσύνη της ανθρωπότητας.

Πώς η καλοσύνη διαφυλάσσει τη διάθεσή μας;

Αρχικά, οι καλές πράξεις θεωρούνται ένας παγκόσμιος συνδετικός κρίκος μεταξύ των ανθρώπων. Επίσης, έχοντας πίστη σε έναν καλύτερο κόσμο, διατηρούμε περισσότερο την πεποίθηση ότι ο κόσμος και οι άνθρωποι σε αυτόν είναι καλοί, κάτι που μετατρέπεται σε έναν σημαντικό παράγοντα ευεξίας.

Επιπλέον, μια θετική συμπεριφορά που επικρατεί παρά τις αρνητικές συνθήκες, παρέχει ανακούφιση στον πόνο που βιώνουμε όταν βλέπουμε τους άλλους να υποφέρουν.

Ακόμα, αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει πως όταν γινόμαστε μάρτυρες μιας ηρωικής ή καλοσυνάτης πράξης, πυροδοτείται ένα θετικό και αναζωογονητικό συναίσθημα το οποίο, σύμφωνα με τη θεωρία των ειδικών, λειτουργεί ως κουμπί συναισθηματικής επαναφοράς, αντικαθιστώντας τα συναισθήματα κυνισμού με ελπίδα, αγάπη και αισιοδοξία.

Όπως συμπληρώνει η ερευνήτρια, από μια άλλη της μελέτη διαπιστώθηκε ότι μια καλή πράξη την ημέρα θα μπορούσε να αυξήσει την ικανοποίησή μας για τη ζωή. Και πιο πρόσφατα, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανιδιοτέλεια ξεπερνά τον εγωισμό όταν πρόκειται για τη βελτίωση της ευτυχίας.

Συμπερασματικά, η ειδικός προτείνει την ενσωμάτωση περισσότερων καλών ειδήσεων στην ειδησεογραφική σκαλέτα, με στόχο να εξισορροπηθούν οι αρνητικές ειδήσεις και να δημιουργούνται πιο θετικά συναισθήματα συνολικά.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.