Σαουθάμπτον: Είναι και πάλι στην Premier League, σαν μην έλειψε μια μέρα

Metrosport Team09 Ιουνίου 2024

Γράφει ο: Γιάννης Πάγκος

Μετά από απουσία μόλις μιας σεζόν, η Σαουθάμπτον επέστρεψε για την τρίτη της “θητεία” στην Premier League

Η Σαουθάμπτον ιδρύθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1885. Ο σύλλογος της νότιας ακτής ήταν ένα από τα 22 μέλη της πρώτης σεζόν της Premier League (1992-1993) και -τότε- κράτησε τη θέση της για 13 σεζόν. Στην Premier League ήταν και από το 2012 για 11 σεζόν σερί. Τώρα επιστρέφει. Η έδρα της είναι το “St Mary's Stadium” (χωρητικότητας 32.384 ατόμων) εκεί όπου πήγε το 2001 αφήνοντας το “The Dell”.

Καλοκαίρι αποχωρήσεων

Πέρσι το καλοκαίρι, μετά τον υποβιβασμό, αρκετοί παίκτες, σημαντικοί για την ομάδα, αποχώρησαν. Ο εμβληματικός αρχηγός, Γουόρντ-Πράους πήγε στη Γουέστ Χαμ, ο Λάβια στην Τσέλσι, ο Λιβραμέντο στη Νιουκάστλ, ο Τέλα στη Λεβερκούζεν και ο Σαλισού πήγε στη Μονακό. Με νέο προπονητή, τον Ράσελ Μάρτιν, έπαιξε ποδόσφαιρο κατοχής. Είχε κατά μέσο όρο 65,5% και ήταν η πρώτη ομάδα σε ολοκληρωμένες πάσες με ποσοστό σε αυτό 87,7%.

Στο Europa League

Επιστρέφει στην Premier League, με καλή τετραετία το διάστημα 2013-2017 όταν μπήκε τέσσερις σερί φορές (8η, 7η, 6η και 8η) στην 8άδα. Εφτασε (26/2/2017) στον τελικό του Λιγκ Καπ. Έχασε με 3-2 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον Ιταλό επιθετικό, Μανόλο Γκαμπιαντίνι να βάζει και τα δύο γκολ της Σαουθάμπτον. Επαιξε στο Europa League δύο συνεχόμενες σεζόν. Τη σεζόν 2015-2016 πέρασε τη Φίτεσε και αποκλείστηκε από τη Μίντιλαντ ενώ τη σεζόν 2016-2017, στη φάση των ομίλων τερμάτισε τρίτη, και αποκλείστηκε, πίσω από Σπάρτα Πράγας και Χάποελ Μπερσεβά. Τέταρτη ήταν η Ίντερ.

Η Σαουθάμπτον κάνει έξυπνη δουλειά στη μετεγγραφική αγορά. Η λίστα των πιο ακριβών πωλήσεών της είναι ενδεικτική. Στην κορυφή βέβαια, ο Φαν Ντάικ για τον οποίον η Λίβερπουλ (τον Ιανουάριο του 2018), είχε δώσει περίπου 85 εκ. ενώ είχε πάρει και τον Μανέ, το 2016, με περίπου 42 εκ. Από την Ακαδημία της άρχισε ο Μπέιλ (Τότεναμ και μετά Ρεάλ Μαδρίτης) όπως και ο Γουόλκοτ που πήγε στην Άρσεναλ, ή αργότερα και ο Λουκ Σο που πήγε στη Μάντσεστερ Σίτι. Σε άλλες περιπτώσεις, η Σαουθάμπτον έδωσε τον Ντούσαν Τάντιτς στον Άγιαξ, τον Χόιμπιεργκ στην Τότεναμ. Δεύτερη, υψηλότερη πώληση, μετά τον Φαν Ντάικ, ο Λάβια. Πέρσι το καλοκαίρι στην Τσέλσι με 62 εκ.

Κύπελλο το 1976 ως ομάδα Β’ Κατηγορίας!

Η Σαουθάμπτον έχει έναν τίτλο στην ιστορία της, την κατάκτηση του Κυπέλλου το 1976. Στη 1 Μαΐου, στο Γουέμπλεϊ νίκησε με 1-0, με γκολ του Στόουκς στο 83’, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού καθώς η Σαουθάμπτον ήταν στη Β’ Κατηηγορία (6η θέση) ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε τερματίσει 3η στην Α’ Κατηγορία. Εκείνη τη χρονιά καθώς και η γυναικεία κέρδισε το Κύπελλο μια εβδομάδα πριν, έγινε ο πρώτος σύλλογος που κέρδισε το Κύπελλο σε άνδρες και γυναίκες την ίδια σεζόν.

Προπονητής ο Ράσελ Μάρτιν και ρεκόρ με 25 παιχνίδια χωρίς ήττα

Προπονητής είναι ο 38χρονος, Ράσελ Μάρτιν που θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Premier League. Γεννημένος στο Μπράιτον (έπαιξε πάντως με την Εθνική Σκωτίας, λόγω του Σκωτσέζου πατέρα), μπήκε στην προπονητική επί της ουσίας από το 2019, με τη Μίλτον Κέινς Ντονς όπου παρέμεινε μέχρι το 2021. Μετά από μια διετία στη Σουόνσι Σίτι (15η θέση και 10η, αντίστοιχα) ανέλαβε τη Σάουθάμπτον το προηγούμενο καλοκαίρι, από τις 21 Ιουνίου με συμβόλαιο τριετούς διάρκειας. Έκανε… “ντόρο” η ομάδα όταν από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024, είχε ρεκόρ με 25 παιχνίδια χωρίς ήττα, τα 22 στο Πρωτάθλημα. Του αρέσει ο Γκουαρδιόλα και το ποδόσφαιρο κατοχής που το υπερασπίζεται. “Οι άνθρωποι εξακολουθούν να αντιδρούν σε αυτό και λένε ότι είναι βαρετό, αλλά ο καθένας έχει διαφορετική γνώμη... Οσο περισσότερο έχουμε τη μπάλα, τόσο περισσότερο μπορούμε να ελέγξουμε το παιχνίδι”, έχει πει.

Υποχρέωσε τη ManUtd να αλλάξει φανέλες στο ημίχρονο!

Μία από τις ιστορίες που συνοδεύει τη Σαουθάμπτον είναι ένα παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στις 13 Απριλίου 1996. Η Σαουθάμπτον προηγείται με 3-0 στο ημίχρονο και η ομάδα του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον άλλαξε φανέλες στο ημίχρονο! Η Σαουθάμπτον, ως γηπεδούχος, φορούσε ερυθρόλευκες και η Γιουνάιτεντ φορούσε γκρι. Στο δεύτερο ημίχρονο εμφανίστηκε με μπλε-λευκό. Το αποτέλεσμα ήταν 3-1, νίκη για τη Σαουθάμπτον, η ManUtd τιμωρήθηκε από την ομοσπονδία με πρόστιμο 10.000 λιρών. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Γκάρι Νέβιλ, επιβεβαίωσε ότι ήταν ο Φέργκιουσον που ζήτησε να αλλάξουν φανέλες μετά από έρευνα του προπονητή με τη συνεργασία καθηγητή οφθαλμιατρικής που είχε βγάλει το πόρισμα πως το γκρι χρώμα δεν βοηθάει τους παίκτες στις πάσες και στις συνεργασίες. Με τη ManUtd έχουν… ξεχωριστή σχέση μιας και η Σαουθάμπτον την έχει νικήσει με 6-3. Από την άλλη, η πιο βαριά εκτός έδρας ήττα της στην Premier League είναι (2/2/2021) από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 9-0 ενώ 9-0 ήττα (εντός έδρας στις 25/10/2019) έχει και από τη Λέστερ. Η Σαουθάμπτον δηλαδή είχε σε δύο σερί σεζόν, ήττες με 9-0.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.