Σαουδική Αραβία: Η φουτουριστική πόλη του 1 τρις δολ. που χτίζουν

Metrosport Team25 Φεβρουαρίου 2024

Νέες αεροφωτογραφίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, δείχνουν την εντυπωσιακή κλίμακα του εργοταξίου στη Σαουδική Αραβία για τη φουτουριστική πόλη The Line, αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Οι νέες εικόνες αποκαλύπτουν μια τεράστια περιοχή που χαράχτηκε μέσα στα βουνά για την προετοιμασία του μεγαλεπήβολου έργου με οριζόντιους ουρανοξύστες μήκους 75 μιλίων.

Η πόλη The Line (Η Γραμμή), που εγκαινιάστηκε από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, θα αποτελέσει μέρος του τεράστιου συγκροτήματος της ερήμου Neom, το οποίο θα διαθέτει επίσης ένα τεχνητό χιονοδρομικό κέντρο, μια οκταγωνική πλωτή πόλη-λιμάνι και όλα αυτά στην τεχνολιγικά εξελιγμένη τους μορφή.

Ο Giles Pendleton, COO της The Line, δημοσίευσε τις αεροφωτογραφίες «για να απαντήσει στους κακόπιστους», και να αποδείξει ότι τη «Neom είναι πραγματικότητα». Οι αναλυτές σημείωσαν προηγουμένως ότι τα σχέδια για τη NEOM έχουν αλλάξει πορεία με την πάροδο των ετών, τροφοδοτώντας τις αμφιβολίες για το αν η πόλη The Line θα γίνει ποτέ πραγματικότητα.

Πώς θα είναι η πόλη που θα έχει το όνομα The Line

Ορισμένες εικόνες δείχνουν ευθείες γραμμές που εκτείνονται σε αρκετά μίλια όπου υποτίθεται ότι θα κατασκευαστεί η πόλη The Line, η οποία θα οριοθετείται από δύο παράλληλα κτίρια ύψους 1.600 ποδιών και μήκους -δώστε προσοχή- 75 μιλίων, που θα εκτείνονται κατά μήκος και από άκρη σε άκρη στην πόλη. Τα κτίρια αυτά τα είναι επενδυμένα με καθρέφτη και έτσι εξωτερικά θα αντανακλούν την έρημο καμουφλάροντας την πόλη και εσωτερικά θα αντακλούν την πόλη κάνοντάς την να δείχνει πιο μεγάλη.

Σε άλλες φαίνονται παντού τεράστιοι σωροί άμμου, οι οποίοι, όπως είπε ο COO, συσσωρεύτηκαν για να δημιουργηθεί χώρος για τη σχεδιαζόμενη «Κρυφή Μαρίνα». Ο κ. Pendleton πρόσθεσε ότι έχουν ήδη μετακινηθεί πάνω από 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα άμμου. Προηγούμενες εικόνες σχεδιασμού αποκάλυψαν τα σχέδια για το φουτουριστικό εσωτερικό της πόλης.

Τα σχέδια για το The Line έδειχναν τους εμπνευσμένους από την επιστημονική φαντασία εσωτερικούς χώρους, με γυάλινα κτίρια -σούπερ ντιζαϊνάτα- που ξεδιπλώνονται πάνω από ένα τεχνητό ποτάμι.

Τα δέντρα σκαρφαλώνουν πάνω από τα φουτουριστικά κτίρια, τα οποία υποτίθεται ότι τροφοδοτούνται πλήρως με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην πόλη αυτή που στις μακέτες τουλάχιστον μοιάζει σαν να μπορούσε να χρησιμεύσει ως σκηνικό του Πολέμου των Άστρων.

Ο Μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι ήθελε η χώρα του να στεγάσει ένα κατασκευαστικό έργο τόσο εμβληματικό και διαχρονικό όσο οι πυραμίδες της Αιγύπτου. «Η Γραμμή είναι ένα έργο που αποτελεί μια πολιτιστική επανάσταση που βάζει τον άνθρωπο σε προτεραιότητα», είχε πει τότε.

Ο πρίγκιπας έχει υποστηρίξει ότι θέλει η Mirror Line -τα δύο παραλληλόγραμμα κτίρια που οριοθετούν την πόλη- να είναι έτοιμη μέχρι το 2030, αν και οι μηχανικοί έχουν πει ότι θα μπορούσε να πάρει 50 χρόνια για να κατασκευαστεί η πόλη! Το κτίριο είναι τόσο μακρύ που θα το διαπερνά... γραμμή μετρό με τρένα υψηλής ταχύτητας.

Εάν ολοκληρωθεί πλήρως, ο ουρανοξύστης θα εκτείνεται από τον Κόλπο της Άκαμπα, θα περνά μέσα από μια οροσειρά και στη συνέχεια θα επεκτείνεται κατά μήκος της ακτής, ανέφερε η Wall Street Journal.

Ο Σαλμάν δήλωσε επίσης ότι η συγκεκριμένη πόλη στοχεύει στο να επιτρέψει σε ένα εκατομμύριο κατοίκους να συναντιούνται μέσα σε πέντε λεπτά με τα πόδια και να μετακινούνται από άκρη σε άκρη της μέσα σε 20 λεπτά.

Η κάτοικοι της νέας πόλης θα τρέφονται μέσω των ζαρζαβατικών που θα καλλιεργούνται σε μια κάθετη καλλιέργεια που θα ενσωματωθεί στους τοίχους των γυαλιστερών κτιρίων και οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν συνδρομή για τρία γεύματα την ημέρα.

Ο πρίγκιπας MBS επιμένει ότι τα κτίρια θα είναι εντελώς ουδέτερα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και θα είναι ωφέλιμα για το τοπικό περιβάλλον.

Η ζωή στην έρημο δεν θα είναι μόνο ζεστή, κολλώδης και αμμώδης, αλλά και όσο το δυνατόν πιο αθλητική. Το Mirror Line θα διαθέτει επίσης ένα αθλητικό στάδιο που θα βρίσκεται σε ύψος 1.000 ποδιών πάνω από το έδαφος.

Ο Σαλμάν ελπίζει επίσης ότι η πόλη Neom, στο σύνολό της, θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα δώσει τη δυνατότητα στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα να σταματήσει να εξαρτάται τόσο πολύ από τον μαύρο χρυσό για τον πλούτο της, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Πού «κολλάει» το έργο

Ωστόσο, οι ξένες επενδύσεις στη Neom δεν ήταν τόσο πρόθυμες, καθώς πολλές δυτικές χώρες συνεχίζουν να μποϊκοτάρουν τη χώρα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Σαλμάν έχει κατηγορηθεί ότι διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, αλλά ο πρίγκιπας διάδοχος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη.

Ανεξαρτήτως αυτού πάντως, πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν το κατά πόσον τα σχέδια που εκπονήθηκαν μπορούν να πραγματοποιηθούν, υποστηρίζοντας πως είναι απλώς πολύ φιλόδοξα.

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου βοηθούν στην πραγματικότητα τον Σαλμάν να προχωρήσει με την Mirror Line και τη Neom, καθώς παρέχει χρηματοδότηση για το ακριβό έργο, ανέφερε η Wall Street Journal.

Ωστόσο, η Neom αντιμετώπισε επίσης επικρίσεις για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την κατασκευή της, όταν έγινε γνωστές, η βίαιη απομάκρυνση φυλών από την περιοχή και η δολοφονία ενός κατοίκου από την ασφάλεια.

Επιπλέον, ειδικοί προειδοποίησαν ότι η Γραμμή θα είναι «παγίδα θανάτου» για εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά. Οι οικολόγοι έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το τεράστιο έργο, λέγοντας ότι θα αποτελέσει θανατηφόρο εμπόδιο για τα πουλιά που μεταναστεύουν μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής κάθε χρόνο.

Οι κίνδυνοι προκύπτουν από τις κατοπτρικές προσόψεις, τον προσανατολισμό της πόλης και την πρόθεση των κατασκευαστών της να έχει ανεμογεννήτριες κατά μήκος της κορυφής της.

«Τα πουλιά που πετούν σε ψηλά παράθυρα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, και μιλάμε για ένα κτίριο ύψους 500 μέτρων που διασχίζει τη Σαουδική Αραβία, με ανεμογεννήτριες στην κορυφή», δήλωσε στους Times ο καθηγητής William Sutherland, διευθυντής ερευνών στο τμήμα ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

«Είναι επίσης κάτι σαν καθρέφτης, ώστε να μην την βλέπεις πραγματικά», πρόσθεσε ο Sutherland, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. «Έτσι, αν δεν κάνουν κάτι γι' αυτό, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξουν πολλές απώλιεα στα αποδημητικά πουλιά».

Τα αηδόνια, οι σφυριχτές, οι κορυδαλλοί, οι αμμόγλωσσοι και τα τρυγόνια είναι όλα τα είδη πουλιών που χρησιμοποιούν αυτή τη μεταναστευτική διαδρομή και θα μπορούσαν να επηρεαστούν.

Άλλα είδη που είναι γνωστό ότι ταξιδεύουν με αυτόν τον τρόπο είναι ο Ασπροπάρης και το Στεπογέρακο, τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση παγκοσμίως, αναφέρουν οι Times.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η περιοχή που πρόκειται να καταλάβει η πόλη The Line αποτελεί ήδη σημείο συμφόρησης για περίπου 2,1 εκατομμύρια πουλιά που ταξιδεύουν μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής κάθε φθινόπωρο.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, 988 εκατομμύρια πουλιά σκοτώνονται σε συγκρούσεις με κτίρια μόνο στις ΗΠΑ, με τον κίνδυνο να είναι μεγαλύτερος σε περιοχές με κτίρια από γυαλί ή καθρέφτες.

Το σχέδιο που κυκλοφόρησε από τη Σαουδική Αραβία δείχνει γιατί αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ανησυχία, με την πόλη The Line να μοιάζει από μακριά με έναν μακρύ τοίχο από καθρέφτη που εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση της ερήμου.

Εκπρόσωπος της NEOM δήλωσε στους Times ότι «διεξάγονται μελέτες με διεθνείς εταίρους για την κατανόηση των προτύπων μετανάστευσης των ζώων και των πτηνών και για την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να μετριαστούν», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Πρόσθεσαν ότι τα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο η γραμμική πόλη μπορεί να ενσωματώσει σημεία διέλευσης των ζώων, όπως σήραγγες, για να τους επιτρέψει να περάσουν.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.