Σάμροκ Ρόβερς: Η πιο επιτυχημένη ομάδα της Ιρλανδίας

Metrosport Team22 Αυγούστου 2024

Τον πιο επιτυχημένο σύλλογο στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ στα play offs του Europa League. Η Σάμροκ Ρόβερς (ιρλανδικά: Cumann Peile Ruagairí na Seamróige) έχει στην τροπαιοθήκη της 21 πρωταθλήματα και 25 Κύπελλα, ενώ είναι η πρώτη ιρλανδική ομάδα, που αγωνίστηκε στην Ευρώπη (1957) και η πρώτη που προκρίθηκε στη φάση των ομίλων του UEFA Europa League (2011).

Οι «Hoops», όπως είναι το προσωνύμιό τους, απέκλεισαν τη Βίκινγκουρ στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League, ενώ αποκλείστηκαν από τη Σπάρτα Πράγας στον 2ο προκριματικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Οι Ιρλανδοί πέρασαν το εμπόδιο της Τσέλιε, ηττήθηκαν 1-0 εκτός έδρας, αλλά με 3-1 στην παράταση εντός έδρας οδηγήθηκαν στα playoffs του Europa League. Έδρα της ομάδας είναι το Tallaght, στο Νότιο Δουβλίνο.

  • Η Σάμροκ Ρόβερς ιδρύθηκε σε μια γειτονιά του Δουβλίνου, το Ρίνγκστετ, το 1899 ή το 1901 σύμφωνα με άλλες πηγές. Το όνομα του κλαμπ προέρχεται από τη λεωφόρο Shamrock στο Ρίνγκστετ. Κατέκτησε το πρωτάθλημα με την πρώτη απόπειρα της ομάδας στη διάρκεια της σεζόν 1922-23 και έγινε η πιο επιτυχημένη ομάδα στην Ιρλανδία μέχρι και το 1949, με 44 τρόπαια. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 η ομάδα κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του πρωταθλητή και δύο Κύπελλα Ιρλανδίας και αποτέλεσε έτσι την πρώτη ιρλανδική ομάδα που συμμετείχε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, καθώς αγωνίστηκε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1957.
  • Η ομάδα αγωνιζόταν στο Glenmalure Park από το 1926 μέχρι και το 1987, όταν οι ιδιοκτήτες εντελώς ξαφνικά πούλησαν το γήπεδο σε μεσιτικό γραφείο. Η Σάμροκ Ρόβερς πέρασε τα επόμενα 22 αγωνιζόμενη εντός έδρας σε διάφορα γήπεδα στην περιοχή του Δουβλίνου και σπανιότερα στην Ιρλανδία. Μετακόμισε στο Tallaght Stadium πριν από την έναρξη της σεζόν 2009 μετά από χρόνια αναβολών και νομικών κωλυσιεργιών, στη διάρκεια των οποίων οι οπαδοί της ομάδας την έσωσαν από τη διάλυση λόγω οικονομικών προβλημάτων.
  • Η Σάμροκ Ρόβερς έχει τροφοδοτήσει με παίκτες, συνολικά 64, περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της Ιρλανδίας.
  • Το έμβλημά της συνδυάζει μια μπάλα ποδοσφαίρου και ένα τριφύλλι. Το 2005 ένα αστέρι προστέθηκε πάνω από το σήμα για τους πρώτους δέκα τίτλους League of Ireland που κέρδισε ο σύλλογος. Το μαύρο έγινε το τρίτο επίσημο χρώμα της ομάδας σε αναγνώριση της απώλειας του Glenmalure Park. Αγωνίζεται με πράσινες και άσπρες ριγέ φανέλες.
  • Η μεγάλη της αντίπαλος είναι η Μποέμιανς ΦΚ.
  • Το 2009 ήταν κομβικής σημασίας έτος για την ομάδα. Ξεκίνησε με την ολοκλήρωση του σταδίου και τελείωσε με τη δεύτερη θέση και την πρόκριση στο Europa League.
  • Το 2023 η Σάμροκ Ρόβερς κέρδισε ξανά τον τίτλο του πρωταθλήματος, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ τεσσάρων πρωταθλημάτων στη σειρά που πέτυχε ο σύλλογος τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή απόδοση της ομάδας ήταν απογοητευτική, καθώς έχασε από την ισλανδική Μπρέινταπλικ στα προκριματικά του Champions League και την πρωταθλήτρια Ουγγαρίας Φερεντσβάρος στο Europa League.
  • Οι πιο φανατικοί της οπαδοί είναι οι SRFC Ultras, με διασυνδέσεις με άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων της Ρόμα, της Χάμαρμπι και του Παναθηναϊκού.
  • Η Σάμροκ έχει ξαναβρεί τον ΠΑΟΚ στον δρόμο της, στη φάση των ομίλων του Europa League το 2011, όταν και είχε ηττηθεί δυο φορές (1-2, 1-3).
  • Η Σάμροκ Ρόβερς έχει μακρά ιστορία στην Ευρώπη. Τη σεζόν 1957–58 ήταν η πρώτη ομάδα της Λίγκας της Ιρλανδίας που μπήκε στην ευρωπαϊκή διοργάνωση. Στις 25 Αυγούστου 2011 έγινε η πρώτη ιρλανδική ομάδα που προκρίθηκε στη φάση των ομίλων του UEFA Europa League, όταν νίκησε την Παρτιζάν Βελιγραδίου με 2–1 μετά την παράταση στη Σερβία (συνολική νίκη με 3–2).

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.