Σαμάτα: «Δεν ψάχνω δικαιολογίες, δεν κατάφερα να πετύχω αυτά που μπορώ»

Metrosport Team14 Ιουλίου 2024

Στο φιλικό απέναντι στην Φίτεσε σκόραρε και αυτό ήταν το πρώτο του γκολ μετά τον περασμένο Νοέμβριο (!!!). Τότε είχε βρει δίχτυα απέναντι στον Παναιτωλικό και στην συνέχεια… σίγησε. Ο Αλί Σαμάτα δεν κατάφερε να θυμίσει σε μια ολόκληρη σεζόν τον… Αλί της Γκενκ. Εκεί δηλαδή που πετύχαινε γκολ εύκολα και με κάθε τρόπο. Η «Μ» συνάντησε τον Τανζανό φορ στο προπονητικό κέντρο στην Ολλανδία και θέλησε να του δώσει την ευκαιρία να δώσει τις δικές του εξηγήσεις για αυτή την κακή σε προσωπικό επίπεδο, σεζόν, για τον ίδιο.


Συνέντευξη στους: Γιώργο Καστάνη, Γιώργο Ζαϊρη - Φωτογραφίες: Σπύρος Μακρίδης


  • Στο μυαλό μας έχουμε τον Σαμάτα της Γκενκ με πολλά γκολ και πολλές ασίστ. Στην πρώτη μου σεζόν με τον ΠΑΟΚ είχες μόλις τρια γκολ.

«Δώσατε μόνοι σας την απάντηση. Κάποιες σεζόν είσαι πολύ καλός κάποιες άλλες όχι. Αλλά θα απαντήσω: ξέρω πως αυτό που ζητά ο κόσμος από έναν φορ είναι τα γκολ. Ναι δεν τα πέτυχα, ίσως μερικές φορές και λόγω ατυχίας. Αν προσπαθώ όμως να βρω δικαιολογίες, τότε πρώτος εγώ δεν θα πιστέψω στις ικανότητες μου και θα πω αυτό είναι το ταβάνι μου. Δεν είναι αυτό, μπορούσα να τα πάω πολύ καλύτερα, πρώτος εγώ είμαι αυστηρός με μένα γιατί ναι, σωστά θυμάστε τι είχα κάνει στο Βέλγιο και με συγκρίνετε με εκείνον τον Αλί!»

  • Εσύ είσαι ευχαριστημένος από τον εαυτό σου;

«Ξεκάθαρα όχι. Γιατί δεν κατάφερα να κάνω αυτά που γνωρίζω πως μπορώ να πετύχω. Αν με ρωτάς ως σύνολο, ναι είμαι ευχαριστημένος για αυτά που καταφέραμε γιατί πήραμε το Πρωτάθλημα και προχωρήσαμε στην Ευρώπη. Προσωπικά όμως όχι. Υπάρχουν σεζόν που μπορείς να τα πας θαυμάσια και άλλες να μην είσαι ευχαριστημένος από τον εαυτό σου».

  • Επαιξε ρόλο και το ότι ήρθες καθυστερημένα στην ομάδα; Γιατί δεν έκανες βασικό στάδιο της προετοιμασίας πέρσι το καλοκαίρι.


«Δεν είναι η απόλυτη δικαιολογία αλλά θα συμφωνήσω πως και αυτό παίζει ρόλο. Το να είσαι από την αρχή δίπλα στην ομάδα. Λέω πάντα στον μάνατζερ μου όλα αυτά τα χρόνια πως στην ομάδα που θα πηγαίνω θέλω να κάνω βασικό στάδιο προετοιμασίας. Γιατί πολύ απλά εκεί γίνεσαι δυνατός και πιο γρήγορα μέλος της ομάδας. Εκεί μαθαίνεις τους συμπαίκτες σου και τον προπονητή σου…»

  • Πώς διαχειρίστηκες τον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό; Με αποκορύφωμα το χαμένο πέναλτι στο τέλος; Γιατί είδαμε μετά το τέλος του αγώνα πως δεν μπορούσε να το διαχειριστείς αυτό που είχε συμβεί.


«Ηταν πολύ δύσκολο για μένα. Ηταν το τελευταίο πέναλτι, κανείς παίκτης δεν θέλει να το χάνει. Μπορεί να έχασαν προηγουμένως και άλλοι το πέναλτι, αλλά εγώ ήμουν ο τελευταίος. Ποιος μπορεί να είναι χαρούμενος όταν του συμβαίνει κάτι παρόμοιο; Αλλά έτσι όπως αντιλήφθηκα και τη στήριξη της ομάδας, κατάλαβα πως έπρεπε να «σηκωθώ». Να προσπαθήσω τουλάχιστον να το κάνω…»

  • Λίγες εβδομάδες αργότερα μετά από μια νίκη στην Τούμπα σε ένα από τα ντέρμπι που έδωσαν τον τίτλο στην ομάδα, οι συμπαίκτες σου, σε βγάζουν μπροστά στην θύρα 4 για να δώσεις εσύ το σύνθημα για τους πανηγυρισμούς. Πώς ένιωσες;

«Για αυτό σας είπα πως είμαστε οικογένεια. Σε μια οικογένεια γνωρίζουν πότε ένα μέλος της είναι πεσμένο και είναι αποφασισμένοι να το βοηθήσουν. Εκεί σου δείχνουν «εδώ είσαι μαζί μας, συνέχισε…»

  • Στο ματς με την Χιμπέρνιαν και πριν την έναρξη του αγώνα, όταν πέρασες μπροστά από τους φίλους του ΠΑΟΚ άκουσες το όνομα σου. Πώς το εισέπραξες;

«Ενιωσα υπέροχα και ευγνώμων. Ξέρεις εδώ νιώθω πως έχω μια οικογένεια. Δεν είμαι απλά ένας παίκτης που ήρθε εδώ απλά να παίξει και να φύγει μετά. Είσαι εδώ ως μέλος μιας οικογένειας. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως έχω χρόνια να νιώσω αυτό το πράγμα, πως είμαι μέλος μιας οικογένειας. Και φυσικά η σεζόν που πέρασε δεν ήταν καλή για μένα αλλά πάντα έβλεπα πως υπάρχει αγάπη προς το πρόσωπο μου και ένιωθα πως σαν μέλος μιας οικογένειας νιώθω την στήριξη και στις δύσκολες στιγμές και δεν μου γυρίζουν την πλάτη».

«Αυτό ήταν το θέλημα του Θεού, να πάρουμε το Πρωτάθλημα στην έδρα του Αρη, ήταν το ιδανικό σενάριο!»

Για πολλούς το Πρωτάθλημα αυτό που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ ίσως ήταν και το πιο «μάγκικο» στην ιστορία του Συλλόγου. Αλλωστε αρκετοί μέσα από την ίδια την ομάδα το χαρακτήρισαν έτσι στην ταινία-αφιέρωμα της ασπρόμαυρης ΠΑΕ. Ρωτήσαμε τον Τανζανό επιθετικό αν πράγματι ήταν κάτι μοναδικό κυρίως με τον τρόπο που ήρθε:

«Ναι θα συμφωνήσω πως ήταν τεράστια επιτυχία για όλο τον οργανισμό, αν σκεφτούμε το πώς ξεκινήσαμε την σεζόν και πως στη διάρκεια δεν τα παρατήσαμε, δώσαμε μάχες, είχαμε μια νοοτροπία νικητή ως ομάδα και στο τέλος πήραμε αυτόν τον τίτλο. Και είναι σίγουρο πως όλοι εμείς στην ομάδα θα τον θυμόμαστε για πάντα αυτόν τον τίτλο, ήταν κάτι φανταστικό για όλους μας».

  • Παράλληλα φτάσατε και στους «8» του Conference League που και αυτό θεωρείται επιτυχία. Πώς έζησες αυτή τη χρονιά;

«Ηταν μια χρονιά που αν έπρεπε να βάλω έναν τίτλο ήταν: «η απόλυτη εναλλαγή συναισθημάτων». Ζήσαμε τα πάνω μας και τα κάτω μας, χαρές, απογοητεύσεις, πίκρες, ενθουσιασμούς. Τα συναισθήματα ήταν έντονα από το πρώτο ματς μέχρι και το τελευταίο. Είχαμε δίπλα μας τους ανθρώπους της ομάδας, τον κόσμο που ήταν στο γήπεδο, ήρθε επίσης και στο προπονητικό να μας μιλήσει και μας βοήθησε, σε κάθε περίπτωση ήταν μια χρονιά έντονων συναισθημάτων. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολεμήσαμε αυτή τη σεζόν. Δεν επιτρέψαμε σε κανέναν αντίπαλο μας να μας καταστρέψει. Ολο αυτό ήταν μαγικό».

  • Το ματς-κλειδί για να πάρει ο ΠΑΟΚ τον τίτλο ήταν το εντός έδρας με την ΑΕΚ στα πλέι οφ, εκεί δηλαδή που το 1-2 έγινε 3-2 και κερδίσατε τον πρώτο από τους τέσσερις «τελικούς».

«Ξέρω πως οι περισσότεροι έχουν αυτή την άποψη. Μπορεί να ισχύει αυτό για κάποιους επειδή ήταν ο πρώτος από τους τέσσερις τελευταίους κρίσιμους αγώνες της σεζόν, αλλά εγώ πιστεύω πως από το πρώτο ως το τελευταίο επίσημο ματς, όλα ήταν σημαντικά. Σε όλα τα ματς παλέψαμε για να κερδίσουμε».

  • Φοβήθηκες πως ο ΠΑΟΚ μπορεί να χάσει το Πρωτάθλημα όταν ήρθε αυτή η ισοπαλία με την Λαμία;

«Σας είπα και πριν πως ήταν μια σεζόν με σκαμπανεβάσματα. Τώρα για εκείνο το ματς. Πήραμε τον έναν πόντο και όχι τους τρεις. Κάποιος μπορεί να πει πως αν κερδίζαμε όλα θα ήταν πιο εύκολα για τον τίτλο. Αλλά μπορείς να υπογράψεις πως θα παίρναμε σίγουρα το Πρωτάθλημα κερδίζοντας εκείνο το ματς; Αυτό είναι το ποδόσφαιρο παιδιά. Δεν μπορείς να κερδίσεις ένα ματς αν δεν το παίξεις. Απλά μιλήσαμε στα αποδυτήρια, αντιδράσαμε και πήραμε όλα τα επόμενα ματς και πήραμε το Πρωτάθλημα».

  • Για τους φίλους του ΠΑΟΚ το σενάριο δεν θα μπορούσε να είναι πιο ιδανικό από αυτό που βίωσαν. Πήρατε τον τίτλο κερδίζοντας τον Αρη μέσα στο Κλεάνθης Βικελίδης.

«Αυτό ήταν το θέλημα του Θεού. Εκεί έτυχε να είναι το τελευταίο μας ματς για τη σεζόν, εκεί έπρεπε να κερδίσουμε για να πάρουμε τον τίτλο και το καταφέραμε. Ηταν θέλημα Θεού. Είμαι της θεωρίας πως ότι συμβαίνει στη ζωή μας, είναι θέλημα Θεού. Αλλά ναι θα συμφωνήσω μαζί σας, ήταν το τέλειο σενάριο αυτό για τους οπαδούς μας και ήταν κάτι εκπληκτικό για τον σύλλογο».

«Θα κάνει καριέρα ο Τζίμας»


Η συζήτηση με τον Αλί Σαμάτα πήγε και στους νεαρούς παίκτες που έχει η ομάδα προερχόμενοι από τις Ακαδημίες. Και ο Τανζανός είναι απόλυτος:

«Είναι η πιο ηχηρή απόδειξη πως γίνεται μια φανταστική δουλειά από τον Σύλλογο στις Ακαδημίες. Και είναι πολύ σημαντικό ο ΠΑΟΚ να έχει τέτοιους παίκτες στην πρώτη ομάδα και σε τόσο μικρή ηλικία. Γιατί μαθαίνουν τον πρωταθλητισμό, την πίεση ενώ μαθαίνουν από παίκτες που έχουν τεράστια εμπειρία. Υπάρχει ο Κωνσταντέλιας, ο Κουλιεράκης αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Το ταλέντο στην ομάδα υπάρχει, αυτά τα παιδιά ήδη είναι πρωταθλητές και προφανώς αυτό είναι κάτι φανταστικό και για τα ίδια αλλά και για την ομάδα γενικότερα».

- Επειδή παίζεις στην ίδια θέση μαζί του, πώς έζησες τον Στέφανο Τζίμα που πλέον συνεχίζει δανεικός στην Νυρεμβέργη;

«Είναι καλό παιδί κι φυσικά είναι καλός παίκτης. Το παιδί αυτό χαίρεται το ποδόσφαιρο, για μένα αυτό είναι το πιο βασικό, δουλεύει και ακούει παράλληλα. Για αυτό και είμαι σίγουρος πως θα κάνει καριέρα».

«Ως πρωταθλητές, όλοι θέλουν να μας ρίξουν από την κορυφή»

Λέμε πως το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στην κορυφή αλλά να παραμείνεις εκεί. Πλέον ο ΠΑΟΚ στις 17-18 Αυγούστου, θα αρχίσει την προσπάθεια να υπερασπιστεί τον τίτλο του και ο Αλί Σαμάτα το γνωρίζει: «Εμείς είμαστε εδώ στην Ολλανδία ως πρωταθλητές. Και είναι σίγουρο πως αυτό δεν αρέσει στους αντιπάλους μας γιατί θέλουν να μας αμφισβητήσουν και να μας ρίξουν από την κορυφή. 

Επομένως εδώ στην Ολλανδία πρέπει να δουλέψουμε και δουλέψαμε πολύ σκληρά. Να βοηθήσουμε και τους παίκτες που ήρθαν τώρα στην ομάδα να μπουν στο σύνολο. Προφανώς και βοηθά πως οι περισσότεροι είμαστε από πέρσι μαζί, αλλά καμιά προετοιμασία δεν είναι εύκολη πολύ περισσότερο όταν πλησιάζει το πρώτο ματς όπου πρέπει όχι απλά να είμαστε 100% αλλά 200% έτοιμοι και αυτή είναι η στόχευση μας».

- Το πρώτο ματς είναι στις 24 Ιουλίου είτε με την Μπάνια Λούκα είτε με την Εγκνάτια. Θα ήθελες να διαλέξεις;

«Δεν πρέπει να σταθώ σε αυτό. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παίξουμε με οποιαδήποτε ομάδα βρούμε μπροστά μας. Για αυτό το λόγο είμαστε εδώ και δουλεύουμε καθημερινά. Για να αποκλείσουμε τον αντίπαλο που θα βρούμε μπροστά μας, όποιος και αν είναι αυτός»

- Γνωρίζετε πως εσείς που είστε εδώ στην ομάδα μπορείτε να γράψετε ιστορία αφού ποτέ ο ΠΑΟΚ δεν έπαιξε στην κυρίως φάση του CHL;

«Το γνωρίζω αυτό. Είναι μια τεράστια πρόκληση όχι μόνο για τον Σύλλογο αλλά και για κάθε παίκτη προσωπικά ασχέτως αν υπάρχουν παιδιά που έχουν παίξει στην κορυφαία διοργάνωση με άλλους συλλόγους. Εχω αντιληφθεί πόσο πολύ το θέλουν οι οπαδοί μας. Και δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι για κάθε παίκτη να παίξει σε αυτή τη διοργάνωση γιατί πολύ απλά δεν το έχουν καταφέρει όλοι και μιλάω για όλες τις ομάδες στην Ευρώπη».

- Το συζητάτε μεταξύ σας, ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλο εδώ στην Ολλανδία;

«Δεν συζητάμε μόνο αυτό. Γνωρίζουμε γενικά πως μας περιμένει μια πολύ απαιτητική σεζόν. Γνωρίζουμε πως πρέπει να είμαστε ενωμένοι γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο γήπεδο και στις προπονήσεις αλλά και εδώ στην καθημερινότητα μας. Και μπορώ να πω πως είμαστε μια οικογένεια».

«Ζήτησα από τον ατζέντη μου να μην με ενημερώνει»

- Υπήρξαν δημοσιεύματα που σε θέλουν στο στόχαστρο ομάδας από την Σαουδική Αραβία. Ισχύει;

«Θα σας πω ποια επιθυμία εξέφρασα στον ατζέντη μου: θέλω να είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος στην προετοιμασία που κάνω με την ομάδα εδώ στην Ολλανδία και να μην με ενημερώνει για τίποτε άλλο. Μπορεί να έχουν πλησιάσει τον εκπρόσωπο μου αλλά δεν ξέρω κάτι. Αλλά θέλω να είμαι συγκεντρωμένος στο πώς θα κάνω το καλύτερο στάδιο της προετοιμασίας με την ομάδα. Ειλικρινά δεν ξέρω κάτι, αρκούμαι στο να τις χαρακτηρίσω φήμες και τίποτε περισσότερο».

- Ο ρόλος του Λουτσέσκου πόσο καταλυτικός ήταν; Σε αυτή την πρώτη σεζόν που συνεργάστηκες μαζί του, πώς μπορείς να τον χαρακτηρίσεις;

«Είναι ο πατέρας της ομάδας, είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος. Ακόμη και όταν δικαιολογημένα εκνευρίζεται και προφανώς κανείς μας δεν θέλει να τον δει εκνευρισμένο (σ.σ. γελώντας). Είναι ο άνθρωπος που θα έρθει να σου μιλήσει προσωπικά και όχι μόνο στο σύνολο των παικτών»

- Μετά από έναν χρόνο, αν καθόμασταν και πάλι στο ίδιο τραπέζι, τι θα ήθελες να είχε πετύχει η ομάδα;

«Είμαστε πεινασμένοι για κάθε τρόπαιο. Ελπίζω να είναι ακόμη καλύτερη και πετυχημένη σεζόν από την περσινή. Μακάρι να το πετύχουμε, θα το προσπαθήσουμε αλλά αυτό θέλω: ο ΠΑΟΚ να έχει κάνει την πιο πετυχημένη σεζόν στην ιστορία του».

Μπάμπα σε Σαμάτα: «Όχι λιγότερα από 50 γκολ τη νέα σεζόν»!!!

Απίθανες ατάκες ανάμεσα στον Αλί Σαμάτα και τον Ραχμάν Μπάμπα πριν από την έναρξη της συνέντευξης που έδωσε ο Τανζανός επιθετικός. 

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνέντευξης του Σαμάτα, ο Μπάμπα κάθισε δίπλα μας. Και εκεί έγινε ένας διάλογος ξεχωριστός.

Ρωτήσαμε τον Μπάμπα που είχε πετύχει έξι γκολ, τρία περισσότερα από τον Σαμάτα, πόσα γκολ πιστεύει ότι θα πετύχει ο Τανζανός την νέα σεζόν.

Και είπε το αμίμητο ο Γκανέζος: «Δεν πρέπει να πετύχει λιγότερα από…50 γκολ την νέα σεζόν. Όχι λιγότερα από 50».

Ο Σαμάτα αγχώθηκε και απάντησε ως εξής: «Πρέπει να θέσεις ένα πιο προσιτό στόχο. Αυτός είναι ένας…. τεράστιος στόχος. Ο Μπάμπα είναι αριστερός μπακ, εάν πετύχει για παράδειγμα 15 γκολ, εγώ σαν επιθετικός πρέπει να πετύχω περισσότερα. 

Αλλά με τα 50 γκολ που μου έθεσε ως στόχο, είναι σαν να μου ζητά να πιάσω τον ουρανό με τα άστρα».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube




Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.