Σάλος στο Μουντιάλ γυναικών: Ρώτησαν την αρχηγό του Μαρόκου αν η ομάδα έχει λεσβίες

Metrosport Team26 Ιουλίου 2023

Αντιδράσεις προκάλεσε η ερώτηση ενός ρεπόρτερ του BBC προς την αρχηγό της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μαρόκου, στο Μουντιάλ γυναικών.  Ο ρεπόρτερ ρώτησε την αρχηγό του Μαρόκου αν η ομάδα της χώρας στο Μουντιάλ της έχει λεσβίες παίκτριες, γεγονός που καταδίκασαν άλλοι δημοσιογράφοι, ενώ παρενέβη αξιωματούχος της FIFA. Μετά τις αντιδράσεις, το BBC ζήτησε συγγνώμη και παραδέχθηκε πως ήταν απρεπής η ερώτηση που έκανε ο ρεπόρτερ του βρετανικού δικτύου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του Μουντιάλ γυναικών- το οποίο διεξάγεται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία- δημοσιογράφος ρώτησε την Γκιζλέιν Τσέιμπακ: «Στο Μαρόκο είναι παράνομες οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Έχετε λεσβίες παίκτριες στην ομάδα σας και πώς είναι η ζωή για εκείνες στο Μαρόκο;».

Ακούγοντας την ερώτηση, τόσο η αρχηγός της ομάδας όσο και ο προπονητής, Ρέιναλντ Πέδρος, δεν έκρυψαν την έκπληξή τους. Αφού άνοιξε διάπλατα τα μάτια της και έκανε μια γκριμάτσα αποδοκιμασίας, η Γκιζλέιν Τσέιμπακ απομάκρυνε από το αυτί της το ακουστικό από το οποίο άκουγε τη μετάφραση της ερώτησης, κοίταξε τον προπονητή της και χαμογέλασε, μάλλον αμήχανα.

Την ίδια στιγμή παρενέβη αξιωματούχος της FIFA, η οποία συντόνιζε τη συνέντευξη Τύπου. «Λυπάμαι, αυτή είναι μια πολύ πολιτική ερώτηση», είπε και ζήτησε από τον δημοσιογράφο να κάνει ερωτήσεις που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο. «Όχι, δεν είναι πολιτική, αφορά τους ανθρώπους. Παρακαλώ αφήστε την να απαντήσει την ερώτηση», επέμεινε ο ρεπόρτερ του BBC.

Μουντιάλ γυναικών: «Αν το ρεπορτάζ βλάπτει κάποιον, είναι ανήθικο και επικίνδυνο»

Στο Μαρόκο υπάρχουν ακόμη νόμοι που κάνουν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου- που αναφέρονται ως «σεξουαλική αποκλίνουσα συμπεριφορά»- τιμωρούνται με φυλάκιση έως τριών ετών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Σιρίν Αχμέντ, δημοσιογράφος του CBC Sports που ήταν παρούσα στη συνέντευξη Τύπου του Μουντιάλ γυναικών, σχολίασε πως ήταν απαράδεκτη ερώτηση, που δεν έπρεπε να έχει διατυπωθεί. «Αυτό δεν είναι ζήτημα δημοσιογραφικής ελευθερίας. Μπορείς να ρωτήσεις για τους νόμους σε διαφορετικά μέρη, χωρίς να θέσεις σε κίνδυνο ανθρώπους. Οι δημοσιογράφοι έχουν την υποχρέωση να είναι δίκαιοι, ακριβείς. Αν το ρεπορτάζ βλάπτει κάποιον, δεν είναι μόνο ανήθικο, αλλά και επικίνδυνο», υπογράμμισε.

Η Στεφ Γιανγκ, ρεπόρτερ του Athletic, περιέγραψε ότι η ατμόσφαιρα ήταν «λίγο τεταμένη» στη συνέντευξη Τύπου και σημείωσε πως η ερώτηση αυτή έβαζε σε κίνδυνο τις παίκτριες. «Προφανώς θα μιλήσουμε για ανάμειξη της πολιτικής και του αθλητισμού στο Μουντιάλ και είναι ζωτικής σημασίας να γίνει αυτό. Όμως, πρέπει να φροντίζουμε οι ερωτήσεις μας να μην βλάπτουν περαιτέρω εκείνους που επηρεάζονται από τις ίδιες τις πολιτικές», υπογράμμισε.

Πριν από την έναρξη του Μουντιάλ, ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και παίκτριες αντέδρασαν στο ενδεχόμενο μιας χορηγίας από τον οργανισμό Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, χώρας όπου τα δικαιώματα των γυναικών είναι περιορισμένα και η ομοφυλοφιλία είναι απαγορευμένη. Παρότι τελικά η χορηγία δεν προχώρησε, η FIFA απαγόρευσε στις παίκτριες να φορέσουν το περιβραχιόνιο με το σύνθημα «OneLove» ή με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, σε υποστήριξη των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.