Ο Egyptian King έγινε 28 και η πορεία του εντός και εκτός γηπέδου θυμίζει παραμύθι που σε συνεπαίρνει, είτε το ακούς, είτε το διηγείσαι…
Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να γεννιέται σε μια μικρή πόλη (Ναγκρίγκ) 15.000 κατοίκων, 130 χιλιόμετρα μακριά από το Κάιρο, κάπου στο Δέλτα του Νείλου; Ίσως ναι. Φαντάζεσαι τον εαυτό σου να κάνει στα 14 του χρόνια ένα ταξίδι περίπου 8-9 ωρών αλλάζοντας λεωφορεία για μια προπόνηση; Και όχι μια φορά την εβδομάδα, αλλά πέντε (!); Και όχι για ένα χρόνο, αλλά για τέσσερα (!); Να το αναλύσουμε λίγο ακόμα; Από τις 7 ξυπνούσε, έπρεπε να διανύσει με ποδήλατο περίπου 7,5 χιλιόμετρα για να ακολουθήσει όλη αυτή η Οδύσσεια. Για μια προπόνηση.
Πόσο να αγαπάει άραγε το ποδόσφαιρο ο Μοχάμεντ Σαλάχ; Ρητορικό το ερώτημα προφανώς. Απαντάται από τις πράξεις. Το έχει απαντήσει και ο ίδιος πολύ πιο ξεκάθαρα όμως: «Αν δεν ήμουν ποδοσφαιριστής δεν ξέρω τι θα έκανα». Ο ίδιος με τη δουλειά του έστρωσε τον δρόμο του. Εκτός από ταλαντούχος (εμφανώς) ήταν και τυχερός. Ναι, εδώ χρειάζεται τύχη. Όχι στο πως θα πλασάρει ένας παίκτης σε τετ α τετ. Στις συνθήκες και την αναγνώριση των θυσιών που θα κάνει.
Η πορεία του
Λίγα μόνο λόγια για την πορεία του. Δεν είναι άγνωστη. Η Βασιλεία τον «είδε» το 2012 (ο αστικός μύθος θέλει τον Τσακίρη του Πανιωνίου να είχε δεχθεί πρόταση για να τον φέρει στην Ελλάδα και την Πλατεία). Τελικά «κυανέρυθρα» φόρεσε. Η Τσέλσι τον απέκτησε το 2014, δεν βρήκε χώρο και ευκαιρίες. Η Ιταλία και οι δανεισμοί του σε Φιορεντίνα και (ιδιαίτερα) Ρόμα οδήγησαν τους «Τζαλορόσι» στην αγορά του (2016), αλλά και την πώλησή του για 42 εκ. ευρώ στη Λίβερπουλ με την οποία έχει σκοράρει 91 φορές σε 144 ματς, έχει κατακτήσει δις το Χρυσό Παπούτσι της Premier League , το Champions League, το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το FIFA Club World Cup. Ας μην το αναλύσουμε παραπάνω. Παικταράς. Ο καλύτερος; Όταν είχε ερωτηθεί απάντησε με την ταπεινότητα που τον διακρίνει: «Θα αφήσω τον κόσμο να αποφασίσει».
Μέχρι και πρόεδρος
Ναι. Παικταράς. Αλλά και Άνθρωπος. Έχει συμπεριληφθεί στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή. Έρευνες στα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν συμπεράνει πως η πορεία του έχει συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της Ισλαμοφοβίας στο Νησί. Ο Τσετσένος ηγέτης, Ραμζάν Καντίροφ, τον ανακήρυξε επίτιμο πολίτη της Δημοκρατίας της Τσετσενίας. Δίνει μεγάλη βαρύτητα στη διατροφή, δεν πίνει, έχει συμμετάσχει σε καμπάνια κατά των ναρκωτικών. Ήρεμος, αυθόρμητος και αληθινός. Έχει πει άλλωστε ότι «Πρέπει να είμαι φυσιολογικός να μην κάνω τίποτα ψεύτικο, να μην λέω ψέματα στα social media και στη ζωή μου». Είναι ευαισθητοποιημένος στο θέμα της ισότητας των φύλων: «Υποστηρίζω τις γυναίκες όσο ποτέ, επειδή πιστεύω ότι αξίζουν περισσότερα από όσα δέχονται μέχρι στιγμής». Έχει στηρίξει τη γενέτειρά του επενδύοντας χρήματα για την κατασκευή νέου σχολείου, την ενίσχυση του νοσοκομείου με ιατρικό εξοπλισμό, χρηματοδοτεί ανθρωπιστική οργάνωση, που εξασφαλίζει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε χήρες και διαζευγμένες γυναίκες, έχει κάνει δωρεά στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Καΐρου για μηχάνημα μεταμόσχευσης μυελού των οστών…
Μέχρι και διαρρήκτη που επιχείρησε να ληστέψει το πατρικό του βοήθησε. Ο πατέρας του επέμενε στην καταγγελία, αλλά ο Σαλάχ του έδωσε κάποια χρήματα και βοήθησε να βρει δουλειά και τον δρόμο του. Δεν έχει δηλώσει πρόθεση εμπλοκής στην πολιτική, αλλά τον… ψήφισαν εκατομμύρια σε εκλογές στην Αίγυπτο. Πόσα; Αν ήταν υποψήφιος θα έβγαινε δεύτερος! Αν έκανε προεκλογική καμπάνια... δεν θα υπήρχε δεύτερος.
Ξέρει την πιο συνηθισμένη ελληνική λέξη (με τα τρία άλφα) και του την έμαθε ο Κώστας Μανωλάς στο Ρόμα και έχει απολαύσει να χορεύουν ζεϊμπέκικο ακούγοντας τη «Ρόζα» του Δημήτρη Μητροπάνου πάνω σε εκατοντάδες σπασμένα πιάτα (και το έχει μοιραστεί σε Instagram Story). Μερακλής…