Russ Cook: Ποιος είναι ο Βρετανός που έτρεξε σε όλο το μήκος της Αφρικής!

Δημήτρης Μπασμπαρέλας09 Απριλίου 2024

Ασύλληπτος… Ο Russ Cook έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στα βιβλία της ιστορίας, καθώς πέτυχε το αδύνατο, με τον ίδιο να γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που έτρεξε σε όλο το μήκος της Αφρικής.

Πριν ξεκινήσει την πρόκληση «μαμούθ» για να τρέξει σε όλο το μήκος της Αφρικής, ο Ράσελ Κουκ (Russel Cook) είπε ότι ήλπιζε να κοιτάξει πίσω στη ζωή του και να μη μετανιώσει. Ο 27χρονος από το Γουόρθινγκ του Δυτικού Σάσεξ υποστήριξε ότι είχε παλέψει με την ψυχική του υγεία, τον τζόγο, αλλά και το ποτό και ήθελε έτσι να «κάνει τη διαφορά».


Περισσότερα από 10.190 μίλια (16.400 χλμ.), 352 ημέρες, 16 χώρες και αμέτρητες επιπλοκές αργότερα, ο άνδρας με το παρατσούκλι «Hardest Geezer» συγκέντρωσε περισσότερες από 550.000 λίρες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Πολλά είχαν αλλάξει από τότε που ο Κουκ ξεκίνησε από το Γουόρθινγκ του Δυτικού Σάσεξ τον Φεβρουάριο του 2023.

Το πρόβλημα με τη βίζα

Σύμφωνα με το BBC, το αρχικό του σχέδιο να τρέξει από την Τυνησία στη Νότια Αφρική, ολοκληρώνοντας 360 μαραθώνιους σε 240 ημέρες, χωρίς στην ουσία μεγάλες περιόδους ανάπαυσης, σύντομα σταμάτησε, λόγω της έλλειψης βίζας για την Αλγερία, ένα εμπόδιο, που θα επανεμφανιζόταν εντέλει λίγο αργότερα.

Ωστόσο, μετά από μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, ο Κουκ ξεκίνησε τρέχοντας βόρεια από το νοτιότερο σημείο της Νότιας Αφρικής, στις 22 Απριλίου - ένα ταξίδι, που θα τον πήγαινε μέσα από πόλεις, τροπικά δάση, βουνά, αλλά και την έρημο Σαχάρα.


Η ένοπλη ληστεία και η ομηρία!

Αφού ξεπέρασε τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια σε 50 ημέρες, συνάντησε την πρώτη του μεγάλη αποτυχία.  Μία ένοπλη ληστεία. Αυτός και η ομάδα υποστήριξής του έχασαν κάμερες, τηλέφωνα, μετρητά, διαβατήρια, αλλά και βίζες στην Αγκόλα στις 24 Ιουνίου. Ωστόσο, όπως και με πολλά εμπόδια που θα αντιμετώπιζε σε όλη την πρόκληση, ο υπερδρομέας υποσχέθηκε να συνεχίσει.

Στη συνέχεια, τον Αύγουστο, χάθηκε και χωρίστηκε από τους υποστηρικτές του για μέρες, μέσα σε ζούγκλα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Τι συνέβη; Τον είχαν απαγάγει! Κατάφεραν τελικά οι δικοί του να τον απελευθερώσουν, πληρώνοντας χωρικούς, που ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια.

Τα προβλήματα υγείας

Συν τοις άλλοις; Το σταθερό τρέξιμο πάνω από έναν μαραθώνιο την ημέρα άρχισε να έχει το αντίκτυπό του. Μετά από κάποια μικρά προβλήματα με την κοιλιά τις πρώτες εβδομάδες, ο Κουκ αναγκάστηκε να κάνει την πρώτη του ανάπαυση, αφού οι γιατροί βρήκαν αίμα και πρωτεΐνη στα ούρα του την 45η ημέρα. Αλλά ήταν και ο επαναλαμβανόμενος πόνος στην πλάτη που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ανησυχία.


Την 200η μέρα, ο Κουκ αναγκάστηκε να μειώσει τα χιλιόμετρα και την έντασή του, κατόπιν αιτήματος ενός γιατρού στη Νιγηρία. Ωστόσο, δεν σταμάτησε. Ούτε αυτό τον πτόησε.

«Πήρα μερικές μέρες για να κάνω μερικές εξετάσεις. Δεν υπήρχε ζημιά στα οστά, οπότε η μόνη επιλογή, που απέμενε, ήταν να σταματήσω να κόβω τον κιμά σαν μια μικρή νυφίτσα, αλλά να πάρω τα ισχυρότερα παυσίπονα, που ήταν διαθέσιμα και να ξαναπάω», είπε.

Αφού ξεπέρασε τα πάντα στο πέρασμά του, απέμενε μόνο ένα κομμάτι χαρτί - μια αλγερινή βίζα. Ήταν αυτή που έθεσε υπό αμφισβήτηση ολόκληρη την πρόκληση κατά την 278η ημέρα.


Το βίντεο με τα 11 εκ. views


Ο Κουκ αναγκάστηκε να σταματήσει, ενώ περίμενε να μάθει τη μοίρα του, για το αν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την άδεια να περάσει τα σύνορα στην Αλγερία από τη Μαυριτανία. «Αν δεν πάρουμε τις βίζες, τότε το παιχνίδι έχει τελειώσει», είχε δηλώσει.

Το βίντεο της δημόσιας έκκλησής του στο «X», πρώην Twitter, είδαν 11 εκατομμύρια άνθρωποι. Τράβηξε ακόμη και την προσοχή του ιδιοκτήτη του ιστότοπου, Ελον Μασκ, καθώς και των βουλευτών, Τιμ Λόουτον και Αλεξάντερ Στάφορντ, αλλά και του Υπουργείου Εσωτερικών. Η αυξημένη προσοχή στην πρόκληση τελικά απέδωσε, καθώς η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αλγερία ανακοίνωσε ότι θα λάβει επιτόπου βίζα ευγένειας.


Η έρημος Σαχάρα


Μετά από τις αναποδιές, το μόνο που χώριζε τον Κουκ και η γραμμή τερματισμού ήταν το... μικρό έργο της ερήμου Σαχάρα. Οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι τελείωσαν, όπως και το σήμα, αλλά και τυχόν σημάδια πολιτισμού. Όμως, ορίστηκε ημερομηνία λήξης: Η 7η Απριλίου 2024.


Αυξάνοντας τα χιλιόμετρα για να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο, ο Κουκ πήρε την απόφαση να τρέξει όλη τη νύχτα, λόγω της έντονης ζέστης κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και εξαιτίας των αμμοθύελλων.

Ο Κουκ έδεσε τους εκπαιδευτές του για μια τελευταία φορά, καθώς ξεκίνησε για το βορειότερο σημείο της Τυνησίας.



Το πάρτι τερματισμού και το ντάκιρι φράουλα



Μαζί με υποστηρικτές από όλο τον κόσμο για τον τελικό μαραθώνιο, ο Κουκ θα ολοκληρώσει την πρόκληση. Οι εορτασμοί θα διαρκέσουν πολύ μέχρι τη νύχτα - με τη βοήθεια ενός τελικού πάρτι από το βρετανικό πανκ συγκρότημα, Soft Play, πρώην Slaves, σε ένα ξενοδοχείο στο Bizerte.


Και ο «Hardest Geezer» θα πάρει επιτέλους στα χέρια του ένα πράγμα που λαχταρούσε από την πρώτη μέρα - ένα ντάκιρι φράουλα.

Καθώς τον αγκάλιασαν αγαπημένα πρόσωπα και υποστηρικτές, καθώς επίσης και η κοπέλα του, έβαλε τα χέρια του στο κεφάλι του με δυσπιστία πριν χαιρετήσει και λυγίσει τους μυς του, στην κορυφή ενός γκρεμού, με θέα στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Στη συνέχεια κατέβηκε στη θάλασσα, κάνοντας μια βουτιά. «Είμαι λίγο κουρασμένος. Είμαι λίγο κουρασμένος», παραδέχτηκε στο Sky News.

Καθώς ένας άντρας αστειεύτηκε «ας σου φέρουμε ένα ντάκιρι φράουλας, ο Κουκ απάντησε: «Ναι, ας φύγουμε».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.