Ρεαλιστικά, ο δανεισμός θα βοηθήσει τον Τζίμα, αλλά γιατί πρέπει να φύγει από τον ΠΑΟΚ για να… πάρει μπρος;

Κώστας Πετρωτός25 Ιουνίου 2024

Όσοι παρακολουθείτε τις απόψεις του γράφοντος, είτε μέσω από την «Μ», είτε από το «Τρίτο Ημίχρονο» στο Metropolis 95,5, θα γνωρίζετε ότι η άποψη που σταθερά εκφράζω είναι πως το μεγαλύτερο «όπλο» του ΠΑΟΚ έναντι των ανταγωνιστών του στην μάχη για τον τίτλο τη σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος που είχαν δύο δικά του παιδιά, ο Κωνσταντέλιας και ο Κουλιεράκης.

 Ο Δικέφαλος διέθετε, βέβαια, και εξαιρετικούς ξένους, όπως ο Τάισον, ο Αντρίγια και ο Κοτάρσκι, αλλά δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει πώς ο Μπερνάρ, ο Ελ Κααμπί, ο Τσικίνιο και ο Όρτα ή ο Ελίασον, ο Λιβάι και ο Βίντα (αναφέρω ενδεικτικά κάποια ονόματα από τον ΠΑΟΚ και τις άλλες ομάδες του big-4) δεν είναι ξεχωριστές μονάδες. 

Προφανώς, όταν μιλάμε για τίτλο, το πιο σημαντικό στοιχείο απ’ όλα είναι η ομαδική λειτουργία και αυτό το πιστώνεται 100% ο Λουτσέσκου που απέδειξε ότι είναι ο πιο ζυμωμένος στον πρωταθλητισμό προπονητής στην Σούπερ Λίγκα, όμως, αν αναλύσετε ψυχρά τα δεδομένα, αυτό που ο ΠΑΟΚ είχε και έλειπε από τους υπόλοιπους είναι υπερταλαντούχοι παίκτες, βγαλμένοι από τα σπλάχνα του.

 Αρκεί να αναλογιστούμε πόσα χρήματα θα έπρεπε να πληρώσει ο ΠΑΟΚ για να αγοράσει αυτά τα δύο ταλαντούχα παιδιά και θα καταλάβουμε πόσο ευλογημένος είναι που έχει στήσει αυτό το δίκτυο Ακαδημιών και δημιούργησε αυτή την δεξαμένη.

Θα περίμενε κανείς ότι έχοντας δει τα οφέλη από την αξιοποίηση του «Κούλιε» και του «Ντέλια» και παλιότερα και του Τζόλη, ο ΠΑΟΚ να... σπρώξει φέτος ακόμη πιο ζεστά το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ που ακούει στο όνομα Στέφανος Τζίμας. 

Ο 18χρονος επιθετικός έχει αναγνωριστεί από όλους τους ειδικούς ανά την Ευρώπη ως ένα από τα καλύτερα ταλέντα στην ηλικία του, μεγάλα γραφεία ατζέντηδων προσπαθούν να τον δελεάσουν να συνεργαστεί μαζί τους και, η αλήθεια είναι ότι, μετά από 30 συμμετοχές, πέντε γκολ και μία ασίστ (εκ των οποίων τα 23 ματς, τα 4 γκολ και η μία ασίστ στη σεζόν που ολοκληρώθηκε) θα περίμενε κανείς ότι η σεζόν που έρχεται θα ήταν εκείνη της αγωνιστικής έκρηξής του, όπως δηλαδή συνέβη το 2022-23 για τον Κωνσταντέλια και τον Κουλιεράκη.

Είναι δεδομένα τα οφέλη από τον δανεισμό στην Νυρεμβέργη

Αντ’ αυτού, βλέπουμε να συζητείται πολύ σοβαρά η προοπτική δανεισμού του στην Νυρεμβέργη άμεσα (ή σε άλλη ομάδα αργότερα μέσα στο καλοκαίρι).

 Ο πολύς βετεράνος φορ και νυν προπονητής, Μίροσλαβ Κλόζε, μίλησε μαζί του και του έχει αναλύσει ένα πλάνο α λα Τζόλη που τον θέλει βασικό φορ στην γερμανική ομάδα, άρα με μπόλικο χρόνο συμμετοχής που τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν μπορεί να βρει στον ΠΑΟΚ. 

Προφανώς, όταν μιλάμε για 18χρονο φορ που θα παίζει ασταμάτητα στην δεύτερη κατηγορία της Μπουντεσλίγκα και άρα θα μαθαίνει καθημερινά πράγματα, είναι δεδομένο ότι θα βγει ωφελημένος από αυτό τον δανεισμό.

 Κατ΄ επέκταση και ο ΠΑΟΚ θα κερδίσει γιατί θα στείλει στην Γερμανία ένα παιδί και θα πάρει πίσω έναν άντρα και, υπό αυτό το πρίσμα, έπραξε άριστα που φρόντισε νωρίς-νωρίς να του κάνει επέκταση συμβολαίου μέχρι το 2028. Τον έχει «δέσει»για τα καλά και άρα είναι καλυμμένος στην περίπτωση που ο Θεσσαλονικιός επιθετικός κάνει το μεγάλο ξεπέταγμα και αναγκάσει όλη την Μπουντεσλίγκα να ασχολείται μαζί του.

Όποιος και να είναι ο λόγος της ανασφάλειας με Τζίμα, πρέπει να προβληματίσει τον ΠΑΟΚ


Ωστόσο, θα ήταν τουλάχιστον αφελές, ο ΠΑΟΚ να μείνει απλά στα οφέλη που θα έχει από τον δανεισμό του Τζίμα στην Νυρεμβέργη και να μην προβληματιστεί λίγο παραπάνω με αφορμή αυτή την πιθανή εξέλιξη. 

Καταρχάς, θα πρέπει να διαλύσουμε έναν «μύθο», ότι περίπου είναι υποχρεωτικό για έναν ταλαντούχο παίκτη από την Ακαδημία να πάει στο εξωτερικό για να μπορέσει μετά να γίνει πρωταγωνιστής στην ανδρική ομάδα του ΠΑΟΚ.

 Το απέδειξε ο Τζόλης όταν ο Αμπέλ Φερέιρα τον πήρε και τον έριξε στα βαθιά. Το ίδιο και ο Κουλιεράκης όταν ο Λουτσέσκου ακολούθησε παρόμοια τακτική. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Κωνσταντέλια και σε αυτό το σημείο καλό είναι να διαλύσουμε άλλο ένα άκρως επιπόλαιο επιχείρημα που αναπαράγεται στα social media. Ο Βολιώτης μεσοεπιθετικός στην Έουπεν αγωνίστηκε μόλις σε οκτώ παιχνίδια (παρότι οι υποσχέσεις που του είχαν δοθεί ήταν άλλες) και μάλιστα η μεγαλύτερη χρονικά συμμετοχή του ήταν ένα ημίχρονο. Αρα αγωνιστικά δεν βοηθήθηκε.

 Το αν έπηξε το μυαλό του επειδή έζησε μόνος του στο εξωτερικό είναι κάτι άλλο και, αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, ας αλλάξει τακτική ο ΠΑΟΚ με τα πιτσιρίκια του και ας τα σκληραγωγήσει περισσότερο.

Στην περίπτωση του Τζίμα, όλα αρχίζουν από το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να του εγγυηθεί μπόλικο χρόνο συμμετοχής. 

Ο Δικέφαλος έκλεισε την σεζόν με δυάδα επιθετικών τους Μπράντον και Σαμάτα και αν υλοποιηθεί το πλάνο για την απόκτηση επιθετικού που θα προορίζεται για βασικός, ο Τζίμας κινδυνεύει να μείνει πολύ πίσω στις επιλογές.

Το ερώτημα είναι γιατί ο ΠΑΟΚ αισθάνεται ανασφάλεια στο να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Τζίμα;

 Αν αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν θέλει να μείνει ανενεργό ένα συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου όπως είναι του Σαμάτα, αυτό είναι πρόβλημα, γιατί από την άλλη μπορεί εξελίσσοντας τον πιτσιρικά να βρεθεί από τους πρώτους κιόλας μήνες με χρυσάφι στα χέρια του.

 Όπως πρόβλημα θα είναι αν στην σκέψη του Λουτσέσκου, ένα σπάνιο ταλέντο σαν τον Τζίμα δεν μπορεί να ξεπεράσει από τώρα τον Σαμάτα (έναν επιθετικό σε πτωτική πορεία).

 Κάτι τέτοιο είναι πολύ παράξενο στην δική μου λογική, αφού ο πανέξυπνος προπονητής Λουτσέσκου, προφανώς, έχει αντιληφθεί πόσα κέρδισε από την ώρα που αποφάσισε να χρησιμοποιεί σταθερά Ντέλια και Κουλιεράκη και δεν νομίζω να μην θέλει να επαναλάβει το εγχείρημα με τον Τζίμα.

Σε κάθε περίπτωση, το να πάει ο Τζίμας στην Νυρεμβέργη δεν είναι μία ζημιογόνα απόφαση. Το αντίθετο. 

Όμως, γιατί θα πρέπει τα νούμερα που μπορεί να «γράψει» βάσει της ποιότητας που έχει, να μην τα «γράψει» φορώντας από φέτος την φανέλα του ΠΑΟΚ και θα πρέπει η επόμενη να είναι η σεζόν καθιέρωσης στον Δικέφαλο; Το καλό είναι ο εχθρός του καλύτερου και δεν είναι λάθος για τον ΠΑΟΚ να αναρωτηθεί: «ο Γιαμάλ γιατί μπορεί και είναι πρωταγωνιστής από τα 17 του στην Μπαρτσελόνα και την εθνική Ισπανίας;».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.