Ρεπορτάζ: Γ.Καστάνης – Γ.Ζαϊρης
Είναι το κεντρικό πρόσωπο στον ΠΑΟΚ από την ημέρα που επέστρεψε. Του ανατέθηκε ο στόχος να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ σε νέους τίτλους, σε νέες επιτυχίες. Προχθές βρέθηκε στο επίκεντρο των έντονων αποδοκιμασιών από αρκετούς οπαδούς.
Μάλιστα κατά την διάρκεια των δηλώσεών του στο συνδρομητικό κανάλι της Nova, ακούστηκαν αποδοκιμασίες εναντίον του προπονητή του Δικεφάλου από πολλούς φιλάθλους που βρίσκονταν και σε άλλες θύρες του γηπέδου. Ο ίδιος αντέδρασε μετά το τέλος, άνοιξε διάλογο με τους οπαδούς, εν τέλει εκτονώθηκε το αρνητικό κλίμα, όμως το συμπέρασμα που προκύπτει, σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο είναι ξεκάθαρο. Ο ΠΑΟΚ έχει θέμα. Σοβαρό. Το οποίο καλείται να το λύσει ο προπονητής. Αυτός είναι ο αρμόδιος. Αυτός έχει το γενικό πρόσταγμα. Στον Λουτσέσκου δόθηκε η εντολή από τον Σαββίδη.
Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ καλείται να συνέλθει για να βοηθήσει την ομάδα. Είναι αλήθεια, κάτι που είπε και δημόσια, πως σε επίπεδο ευκαιριών, η ομάδα δημιουργεί. Δυστυχώς όμως δεν...εκτελεί. Δεν βρίσκουν οι παίκτες τον δρόμο προς τα δίχτυα. Μεγάλο το πρόβλημα. Όταν η ομάδα δεν κερδίζει, την βασική ευθύνη την έχει ο προπονητής.
Αμυντικά, μετά το πατατράκ από την Λέφσκι και τον οδυνηρό ευρωπαϊκό αποκλεισμό, ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί αδικαιολόγητα γκολ στην πλάτη της άμυνάς του. Με τον Ατρόμητο όταν σκόραρε ο Τζοβάρας (πήρε την μπάλα από μακρινή διαγώνια μπαλιά από συμπαίκτη του), με τον Παναθηναϊκό όταν ο Αίτόρ εξέθεσε την άμυνα του ΠΑΟΚ (δύο φορές).
Ο Λουτσέσκου επέλεξε τον Βιεϊρινια στο αριστερό άκρο της άμυνας. Η επιθυμία του αρχηγού να προωθείται αρκετά, κόστισε στην ομάδα. Δεν έχει τις αντοχές να επιστρέφει άμεσα πίσω, ο Νάσμπεργκ δεν μπόρεσε να καλύψει τον Αίτόρ και η ζημιά έγινε. Οι βαθμοί χάθηκαν.
Επιπροσθέτως: Επιλέχθηκε να παίξει ως κρυφό φορ ο Μπίσεσβαρ, μετά τον τραυματισμό και την αλλαγή του Ολιβέϊρα. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό.
Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον μοναδικό επιθετικό που είχε, τον Γκορντεζιάνι με μεγάλη χρονική καθυστέρηση στο παιχνίδι μετά την αποχώρηση του Ολιβέϊρα. Η δικαιολογία του Λουτσέσκου; Είχε μόλις λίγες προπονήσεις με την ομάδα.
Όμως, ο ίδιος επέλεξε να έχει ο Γκορντεζιάνι λίγες προπονήσεις. Όταν έφυγε ο Κούτσιας στον Βόλο, μόνος του ο Λουτσέσκου σε συνέντευξη τύπου είχε πει, ότι ο Γκορντεζιάνι είναι ο τρίτος φορ. Δεν τον ανέβασε όμως τότε στην πρώτη ομάδα. Έπρεπε να τραυματιστεί ο Μπράντον Τόμας, για να κληθεί εσπευσμένα ο νεαρός.
Πολλοί του “χρεώνουν” και το γεγονός ότι δεν ήθελε να αξιοποιήσει τον Κούτσια. Με αποτέλεσμα να φύγει δανεικός. Επέμενε και επιμένει στον Ολιβέϊρα, Τον πιστεύει. Όμως ο Πορτογάλος είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς.
Δεν πιστεύει στον Ράφα Σοάρες
Αποκτήθηκε, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με βαρβάτες απολαβές, αλλά είναι στον “πάγο”. Μετά την Λέφσκι. Δεν πιστεύει στον Ράφα Σοάρες ο Λουτσέσκου, αλλά δεν το λέει δημόσια. Γιατί;
Η αγωνιστική καθίζηση και ο επιπόλαιος σχεδιασμός
Ο Λουτσέσκου πρέπει άμεσα να συνέλθει και να εξηγήσει, που οφείλεται η εικόνα που παρουσίασε ο ΠΑΟΚ στο δεύτερο ημίχρονο με τον Παναθηναϊκό. Δεν υπήρχε ΠΑΟΚ για την ακρίβεια. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν κυρίαρχος. Στο δεύτερο, ανύπαρκτος. Γιατί; Υπάρχει εξήγηση; Γιατί έδειχναν οι παίκτες πως είχαν ξεμείνει από δυνάμεις; Ακόμη και στο Ηράκλειο η εικόνα της ομάδας στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν προβληματική. Τα χαφ δεν λειτουργούσαν. Δεν μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα. Το γκολ του Διαμαντή μπορεί να προήλθε από στημένη φάση, όμως η εικόνα του ΠΑΟΚ ήταν και πάλι προβληματική.
Ο ΠΑΟΚ δεν πήρε δεκάρι, όπως όφειλε να πάρει, δεν έχει σκόρερ, γκολτζή. Ο σχεδιασμός της ενίσχυσης είναι επιπόλαιος. Ξεκάθαρα. Με τα εργαλεία που έχει ο προπονητής, ας βρει τον τρόπο να λειτουργήσει καλύτερα η ομάδα.
Η στήριξη του Σαββίδη
Ο Γιώργος Σαββίδης που είναι μέλος της διοίκησης και εκπροσωπεί την ιδιοκτησία, φαίνεται πως στηρίζει τον Λουτσέσκου. Λογικό καθώς η οικογένεια τον εμπιστεύεται. Αυτό είναι ένα μήνυμα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Όπως δεν μπορεί να αγνοηθεί, ότι ο κόσμος ζητά αποτελέσματα. Θέλει νίκες και όχι έναν ΠΑΟΚ κομπάρσο. Θέλει ΠΑΟΚ, πρωταγωνιστή.
Η χειρότερη επίδοση στην επίθεση
Το παρακάτω στατιστικό στοιχείο, το οποίο “αλιεύσαμε” από την “Ασπρόμαυρη Βίβλο” δείχνει το μέγεθος του προβλήματος: Ο ΠΑΟΚ έχει σκοράρει επτά (7) φορές στα πρώτα οκτώ (8 παιχνίδια της φετινής σεζόν. Το έχει ξανακάνει τη σεζόν 1982-83 και επίσης τη σεζόν 1998-99, ενώ το 1964-65 είχε βάλει πέντε (5) γκολ. Δηλαδή είναι η τέταρτη φορά στην ιστορία που ο ΠΑΟΚ έχει μικρότερο μέσο όρο γκολ από ένα, ανά παιχνίδι και η πρώτη αυτό τον αιώνα.
Συνεπώς, η μέχρι στιγμής επιθετική επίδοση της ομάδας, αποτελεί το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ στην ιστορία του ΠΑΟΚ και το χειρότερο των τελευταίων 58 σεζόν.
Δικαιολογίες που δεν πείθουν
Πάμε και σε κάτι ακόμη: Ανέφερε σωστά ο Λουτσέσκου προχθές ότι ο ΠΑΟΚ έκανε ευκαιρίες, δεν πέτυχε γκολ και έχασε από τον Παναθηναϊκό που του έβγαλε δύο φάσεις στην πλάτη της άμυνας. Με λίγα λόγια, ο προπονητής του ΠΑΟΚ στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την ήττα, άφησε να εννοηθεί πως δεν έπρεπε να σκοράρει ο αντίπαλός του με αυτό τον τρόπο!! Ήταν κάτι το αντικανονικό όταν ξέφευγε ο αντίπαλος παίκτης στην πλάτη της ΠΑΟΚτσήδικης άμυνας; Όχι. Ήταν κάτι το αθέμιτο ποδοσφαιρικά; Όχι. Αυτού του είδους οι δικαιολογίες όμως δεν πείθουν. Είναι αστήρικτες και δεν δίνουν άλλοθι στην προσπάθεια που κάνει η ομάδα.