Python-5: O ισραηλινός πύραυλος αέρος-αέρος στο στόχαστρο της Πολεμικής Αεροπορίας

Metrosport Team10 Ιουλίου 2024

Να ενισχύσει κατακόρυφα το οπλοστάσιο της επιδιώκει η Πολεμική Αεροπορία εντάσσοντας στη «φαρέτρα» της τον πανίσχυρο ισραηλινής κατασκευής πύραυλο αέρος – αέρος 5ης γενιάς Python-5.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Onalert, η HAF βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με τους Ισραηλινούς για την προμήθεια του υπερσύγχρονου Air to Air Missile το οποίο προορίζεται για τον στόλο των αναβαθμισμένων F-16 Viper.

Ο Python-5 παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Αεροπορικό Επιτελείο από την κατασκευάστρια εταιρεία Rafael και άφησε άριστες εντυπώσεις. Έτσι, η Πολεμική Αεροπορία προχωρά ένα ακόμα βήμα και εκφράζει έγγραφο ενδιαφέρον ζητώντας από τους Ισραηλινούς πληροφορίες για το κόστος και τη διαθεσιμότητα των πυραύλων.

Η απάντηση της Rafael αναμένεται το επόμενο διάστημα ώστε εάν η πρόταση κριθεί επωφελής να προχωρήσουν οι διαδικασίες απόκτησης ικανού αριθμού Python-5 μέσω διακρατικής συμφωνίας, όπως γίνεται για όλες τις προμήθειες οπλικών συστημάτων από το Ισραήλ. Ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται τα προγράμματα που αφορούν την προμήθεια από την Πολεμική Αεροπορία των συλλογών κατάδειξης Spice που μετατρέπουν τις απλές βόμβες σε κατευθυνόμενες αλλά και των πυραύλων Rampage, καθώς ήδη οι Αμερικανοί έχουν ανάψει το «πράσινο φως» για την πιστοποίησή τους στα F-16 Viper.

Ο Python-5, σύμφωνα με ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι γνωρίζουν καλά τις δυνατότητες του καθώς έχουν στο παρελθόν συμμετέχει σε κοινές ασκήσεις με την Israeli Air Force, καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες της HAF. Τόσο στις ασκήσεις «Blue Flag» στις οποίες λαμβάνει μέρος τα τελευταία χρόνια η Πολεμική Αεροπορία όσο και σε άλλες συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις όπως ο «ΗΝΙΟΧΟΣ», οι Python-5 έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικοί. Μάλιστα αρκετοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τον καλύτερο Short Range Air to Air πύραυλο που διαθέτει στο οπλοστάσιο της η IAF αν και χρησιμοποιεί και τους κορυφαίους αμερικανικούς AIM.

Ο Python-5 αποτελεί την τελευταία έκδοση της σειράς Python κατασκευασμένος ώστε να χρησιμοποιείται από αρκετούς τύπους μαχητικών και κυρίως από τα F-16 για τα οποία τον προορίζει η Πολεμική μας Αεροπορία. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα που αγγίζει τα 4 Mach, έχει μήκος 3,1 μέτρα, βάρος 105 κιλά από τα οποία τα 11 αποτελούν την εκρηκτική του κεφαλή με χαρακτηριστικά κατακερματισμού υψηλής εκρηκτικής δύναμης εξοπλισμένη με laser ενεργή ασφάλεια εγγύτητας.

Οι επιχειρησιακές δυνατότητες του ισραηλινού πυραύλου

Με εμβέλεια που ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα, έχει δυνατότητα να πλήττει στόχους σε ακτίνα 360 μοίρες γύρω από το μαχητικό ακόμα δηλαδή και έναντι μαχητικών τα οποία καταδιώκουν με χτύπημα «over the shoulder», αλλά και αεροσκάφη τα οποία εκτελούν «σκληρούς» ελιγμούς αποφυγής.

Iδανικός για αερομαχίες σε κοντινές και μέσες αποστάσεις στα όρια του BVR (Beyond Visual Range) με «φάκελο» ο οποίος αφορά όλα τα σενάρια εναέριας μάχης. Με δυνατότητα να «κλειδώνει» τον στόχο αμέσως μετά την εκτόξευση, ο Python-5 διαθέτει έναν προηγμένο αισθητήρα που περιλαμβάνει ηλεκτρο-οπτικό σύστημα απεικονιστικό ανιχνευτή υπέρυθρης εστίασης με αποτέλεσμα να «σαρώνει» την περιοχή όπου κινείται ο στόχος και να εγκλωβίζει το εχθρικό αεροσκάφος χρησιμοποιώντας συνολικά δεκαοκτώ αεροδυναμικές επιφάνειες.

O Python-5 διαθέτει δυνατότητες Lock-On-Fore Launch (LOBL) και Lock-On-After Launch (LOAL) με τις πληροφορίες του στόχου να μεταδίδονται από το αεροσκάφος εκτόξευσης στον πύραυλο. Ενσωματώνει σύγχρονο λογισμικό και προηγμένο υπέρυθρο αντίμετρο (IRCCM) που καθιστά τον πύραυλο εξαιρετικά «ανθεκτικό» ακόμα και σε πολύ ισχυρές παρεμβολές ή αντίμετρα. Έχει «κληρονομήσει» το αεροδυναμικό πλαίσιο του προκατόχου του πυραύλου Python-4, ενώ διατηρεί το ίδιο αδρανειακό σύστημα πλοήγησης (INS), τον ίδιο κινητήρα και την κεφαλή της προηγούμενης έκδοσης.

Ο Python-5 διαθέτει και εκδόσεις για συστήματα αεράμυνας εδάφους. Μαζί με τον επίσης ισραηλινής κατασκευής πύραυλο Derby BVR χρησιμοποιείται στα κινητά συστήματα αεράμυνας μικρού και μεσαίου βεληνεκούς Spyder-SR/MR. Το σύστημα Spyder-SR/MR είναι ικανό να εμπλέξει ένα ευρύ φάσμα στόχων, συμπεριλαμβανομένων επιθετικών ελικοπτέρων, μαχητικών αεροσκαφών, βομβαρδιστικών, πυραύλων κρουζ, UAV και κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας. Το σύστημα έχει ικανότητα εμπλοκής 360 μοιρών και μπορεί να εμπλέξει πολλούς εναέριους στόχους ταυτόχρονα.

Πηγή: onalert.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.