Ψαράδες για πλωτά φωτοβολταϊκά: Κάτω τα χέρια απ' τη λίμνη Πολυφύτου

Metrosport Team04 Φεβρουαρίου 2021

Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αλλά και Ιδιωτικής Εταιρείας προσελκύει η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όπως έγινε γνωστό μέσα από τον χάρτη της ΡΑΕ προκαλώντας ερωτήματα για το μέλλον της λίμνης αλλά και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Κατηγορηματικά αντίθετοι σε μία τέτοια επένδυση δηλώνουν Περιφερειακή Αρχή, οι δήμαρχοι της παραλίμνιας περιοχής, επαγγελματίες αλλά και κάτοικοι. Η επένδυση αφορά σε 11.500 στρεμμάτων της λίμνη με τις αιτήσεις να έχουν κατατεθεί από τη ΡΑΕ και από ιδιώτη υπολογίζοντας ότι θα καλυφθεί το 1/6 της λίμνης.

Υπέρ της αξιοποίησης της λίμνης για τουριστικούς και παραγωγικούς λόγους τάσσεται ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. «Στη λίμνη Πολυφύτου προτείνετε να εγκατασταθούν κάποια πλωτά που θα καλύπτυν μεγάλο μέρος της λίμνης και δεν μπορούμε να είμαστε θετικοί αν δεν εξετάσουμε όλα τα δεδομένα. Η λίμνη είναι προς χρήση από όλους» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Στέργιος Κιάνας.

Η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει για το χωροταξικό βάζοντας στοπ στην άναρχη τοποθέτηση των ΑΠΕ αλλά και για χρήση του υδάτινου πλούτου, ενώ έχουν κατατεθεί ενστάσεις για την ιδιωτική επένδυση των πλωτών φωτοβολταϊκών όπου γίνεται λόγος για καταστροφικές περιβαλλοντικές και όχι μόνο συνέπειες, με έκδηλη την ανησυχία για την αλλαγή του μικροκλίματος στην περιοχή.

Η Τεχνητή Λίμνη Πολυφύτου διαμορφώθηκε κατά τη δεκαετία του ’70 μετά από την κατασκευή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΥΗΣ) Πολυφύτου. Καλύπτει επιφάνεια 74 χιλιομέτρων , είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, που κατασκευάστηκε από την ΔΕΗ, και έχει παραχωρηθεί στους κατοίκους των παραλίμνιων περιοχών, για αλιευτική και οικοτουριστική εκμετάλλευση. Εκτός από το φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και πολιτισμό χιλιετιών, η λίμνη στα νερά της φιλοξενεί 17 είδη ψαριών, τις γαλάζιες καραβίδες και 170 είδη πουλιών και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους με πολλές δυνατότητες αλιευτικής και της οικοτουριστικής εκμετάλλευσης, που αποτελούν στόχο και των τοπικών αρχών.

«Κάτω τα χέρια από τη λίμνη, έχουμε φτύσει αίμα για να την φέρουμε εδώ. Έχουμε άφθονη καραβίδα, ψάρια. Δεν μπορούν μέσα σε μια μέρα να βάλουν πλωτά και να μας καταστρέψουν τη λίμνη» λέει στην κάμερα της ΕΡΤ3 ο Νίκος Κουρτίδης πρόεδρος των ψαράδων της λίμνης Πολυφύτου, ενώ ο ερασιτέχνης ψαράς Αθανάσιος Στάμος πιστεύει ότι δεν θα ανταπεξέλθει η άγρια πανίδα μετά από μια τέτοια επένδυση. 

Και αν στόχος είναι να παραμείνει η Περιφέρεια στο κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων με επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες και η Δυτική Μακεδονία να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη ανάπτυξη, επιθυμία όλων είναι το όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.