Προβλήματα λειτουργίας στο Νοσοκομείο Κιλκίς – Επιστολή γιατρών στον Κικίλια

Metrosport Team11 Νοεμβρίου 2020

Κραυγή αγωνίας απευθύνουν η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς και το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς.

Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η οποία κοινοποιείται επίσης στους Βουλευτές του λληνικού Κοινοβουλίου, στον Διοικητή 4 ης ΥΠΕ, Δημήτρη Τσαλικάκη και στον Διοικητή Γ.Ν. Κιλκίς, Ιωάννη Ανδρίτσο, κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το νοσοκομείο Κιλκίς.

Περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό, με σκοπό την άμεση της πολιτικής ηγεσίας.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα λειτουργίας Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς εν μέσω πανδημίας»

Κύριε Υπουργέ,

Θα θέλαμε να σας καταθέσουμε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό, με σκοπό την άμεση παρέμβαση σας.

Στο Γ.Ν. Κιλκίς υπηρετούν τέσσερις κατηγορίες ιατρών. Αυτές είναι οι εξής: οι ειδικευόμενοι (που είναι ασκούμενοι), οι μόνιμοι ειδικευμένοι, οι επικουρικοί ειδικευμένοι (που υπηρετούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου) και οι μετακινούμενοι ειδικευμένοι (από άλλους φορείς).

Αναλυτικότερα η κατάσταση έχει ως εξής:

α) στην κατηγορία των ειδικευόμενων ιατρών οι θέσεις είναι 52 και υπηρετούν 29 ιατροί, ενώ οι 6 από αυτούς είναι σε παράταση (δηλαδή ενώ έχει λήξη η θητεία τους αυτοί παραμένουν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες του Νοσοκομείου), άρα κενές θέσεις είναι 29 δηλαδή σε ποσοστό 55,76%.

β) Στην κατηγορία του μόνιμου ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού οι θέσεις είναι 88 και υπηρετούν 48 ιατροί, ενώ 1 από αυτούς είναι σε εκκρεμότητα και 1 έχει μετακινηθεί σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, άρα οι κενές θέσεις είναι 42 δηλαδή σε ποσοστό 47,72%.

γ) Για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες χρησιμοποιούνται οι επικουρικοί ειδικευμένοι ιατροί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Λόγω των αυξημένων αναγκών ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, φθάνοντας σήμερα να υπηρετούν 17 επικουρικοί ειδικευμένοι ιατροί.

δ) Επειδή όμως και πάλι δεν επαρκούν οι ιατροί, χρησιμοποιούνται και ιατροί με μετακίνηση από άλλους φορείς που είναι συνολικά 13.

Επίσης κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται περίπου 3 με 4 ιατροί από το Νοσοκομείο μας, οι οποίοι δεν αναπληρώνονται.

Η εξεύρεση ιατρών για την κάλυψη των αναγκών (με συμβασιούχους) είναι δυσχερής, γιατί δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Οι νέοι ιατροί έχουν επιλέξει το δρόμο του εξωτερικού, οπότε δεν υπάρχουν και ειδικευόμενοι ιατροί σε αναμονή, όπως συνηθίζονταν τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύουμε ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ούτε για τις μόνιμες θέσεις ειδικευμένων ιατρών στο Ε.Σ.Υ.. Ένα Ε.Σ.Υ. το οποίο δεν θωρακίζεται και δεν ενισχύεται με αποτέλεσμα να οδηγείται σε απαξίωση.

Εδώ και 10 χρόνια οι εμβαλωματικές λύσεις των επικουρικών ειδικευμένων ιατρών και των μετακινούμενων ειδικευμένων ιατρών δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά τα μεταθέτουν χρονικά. Ριζική λύση είναι η πρόσληψη μόνιμων ειδικευμένων ιατρών για να καλυφθούν οι ανάγκες στο Νοσοκομείο μας, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται, ενώ ο αριθμός των μόνιμων ειδικευμένων ιατρών συνεχώς μειώνεται (σχήμα οξύμωρο). Εδώ και χρόνια περιμένουμε το διορισμό πνευμονολόγου, νευρολόγου, γαστρεντερολόγου, παθολογοανατόμου, δερματολόγου, θέσεις που πιθανόν έχουν χαθεί ανεπιστρεπτί.

Τη φετινή χρονιά η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος βιώνει μια ιογενή πανδημία. Λόγω της φύσεως της νόσου δημιουργήθηκαν νέες ανάγκες για λειτουργία ειδικών ιατρείων, τακτικών και επειγόντων, αλλά και νέων κλινικών λοιμώξεων για τη νοσηλεία των ασθενών. Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω εργασιακή επιβάρυνση του ήδη μειωμένου ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού του Νοσοκομείου μας. Επιπλέον, ο αριθμός των συνάδελφων που ασθενούν ή είναι σε καραντίνα λόγω της πανδημίας, συνεχώς αυξάνεται (αριθμούν τους 25 μέχρι σήμερα) δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Η Παθολογική κλινική και η Κλινική των ύποπτων ασθενών με ιογενή λοίμωξη λειτουργούν με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες 3 μόνιμων ειδικευμένων παθολόγων, 1 επικουρικού ειδικευμένου παθολόγου και 2 επικουρικών ειδικευμένων παθολόγων ογκολόγων που συνεπικουρούν. Οι εν λόγω ιατροί είναι επιφορτισμένοι να παρακολουθούν όλους τους ασθενείς της Παθολογικής κλινικής, της Κλινικής των ύποπτων ασθενών με ιογενή λοίμωξη και των ασθενών της εφημερίας τους. Επιπροσθέτως δρομολογήθηκε η μετατροπή υφιστάμενης Κλινικής του Νοσοκομείου (Ορθοπεδική) σε Κλινική επιβεβαιωμένων ασθενών με ιογενή λοίμωξη. Η λειτουργία της παραμένει μετέωρη και αδύνατη με τους ήδη υπηρετούντες και εξουθενωμένους ιατρούς Παθολόγους. Η σκέψη της επιστράτευσης ιατρών άλλων ειδικοτήτων που υπηρετούν στο Νοσοκομείο μας είναι επιστημονικά απαράδεκτη, αφού δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών τόσο της Κλινικής των επιβεβαιωμένων ασθενών με ιογενή λοίμωξη, αλλά και των άλλων Κλινικών που υπηρετούν οι επιστρατευμένοι ιατροί.

Η σκέψη και μόνο της δημιουργίας μιας Κλινικής επιβεβαιωμένων ασθενών με ιογενή λοίμωξη σε ένα Νοσοκομείο που δεν διαθέτει Πνευμονολόγο, που δεν διαθέτει Νευρολόγο, που δεν διαθέτει Λοιμωξιολόγο, που δεν διαθέτει επαρκή αριθμό Παθολόγων, που δεν διαθέτει επαρκή αριθμό Νοσηλευτών, που δεν διαθέτει Μ.Ε.Θ., που δεν διαθέτει Μ.Α.Φ., και που στερείται επαρκούς υλικοτεχνικής υποδομής, είναι επικίνδυνη, επιστημονικά αδύνατη και θα οδηγήσει σε ιατρικά ατυχήματα, ιατρικά σφάλματα και σε κακές ιατρικές πρακτικές, μειώνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, και θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και των εργαζομένων.

Για να αναβαθμιστεί η προσφερόμενη φροντίδα υγείας του Νοσοκομείου μας, χρειάζεται αλλαγή του πεπαλαιωμένου οργανογράμματος με νέο, αύξηση του αριθμού των κλινών του Νοσοκομείου σε 257, δημιουργία μονάδας εντατικής θεραπείας, γενναία αύξηση του αριθμού του ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στους 143 και των ειδικευόμενων στους 65, καθώς και ανάλογες αυξήσεις του νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού. Ενέργειες που θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δυο εξάρσεις της πανδημίας.

Δυστυχώς οι συνθήκες εργασίας μας όσο περνάει ο καιρός χειροτερεύουν αντί να καλυτερεύουν. Παρ’όλο που σε καθημερινή βάση βιώνουμε την ποσοτική και ποιοτική μείωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας, την απαξίωση του λειτουργήματος μας, την αμφισβήτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, όλοι εμείς οι έντιμα εργαζόμενοι του Νοσοκομείου μας θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις καθημερινές μάχες για τη βελτίωση της ποιότητας της υγείας των πολιτών του νομού μας και της χώρας μας.

Πηγή: thestival.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.