Πρόκριση και, μάλιστα, με έναν θρίαμβο για τον ΠΑΟΚ, αλλά και με ταλαιπωρία…

Στέλιος Γρηγοριάδης18 Αυγούστου 2023

Αγαπητή Metrosport

Το έργο που παίχτηκε χθες στην Τούμπα ήταν πολύ ενδιαφέρον και για τον ΠΑΟΚ είχε αίσιο τέλος. Πρόκριση και, μάλιστα, με εντυπωσιακό σκορ. Το ότι στην κυριολεξία ταλαιπωρήθηκε για να πετύχει τον στόχο του έρχεται προφανώς σε δεύτερη μοίρα, αλλά για να λιγοστέψουν οι ταλαιπωρίες στη συνέχεια της σεζόν Λουτσέσκου και παίκτες πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν επίμονα και με επίγνωση των αγωνιστικών αδυναμιών της ομάδας. Στα ματς με τη Χάιντουκ δεν στοίχισαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα στοιχίσουν σε άλλα.

Ο οίστρος του Κωνσταντέλια, το ξέσπασμα του Ζίβκοβιτς στο δεύτερο ημίχρονο, η πολύ καλή παρουσία του Σαμάτα στο ίδιο χρονικό διάστημα, η καθοριστική συμβολή του Μπράντον και, φυσικά, η πολυτιμότατη συνεισφορά του Κοτάρσκι ήταν τα βασικά στοιχεία που επέτρεψαν στον ΠΑΟΚ και τον κόσμο του να πανηγυρίσουν αυτή την πρόκριση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι παίκτες δεν προσπάθησαν για το καλύτερο.

Πριν συμπληρωθούν δύο λεπτά αγώνα, οι παίκτες της Χάιντουκ αστοχούν σε δύο καλές ευκαιρίες. Στο 8’ ο Κουλιεράκης πέφτει μπροστά στον Λιβάι και αποτρέπει ένα σχεδόν βέβαιο γκολ. Στο 12’ όμως «μιλάει» ο Κωνσταντέλιας με ένα υπέροχο κλέψιμο της μπάλας και το πέναλτι που κερδίζει για να δώσει ο Σβαμπ το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ. Λίγο μετά, ο Κουλιεράκης πλασάρει μετά από εκτέλεση κόρνερ αλλά η μπάλα αποκούεται από το δεξί κάθετο δοκάρι. Ολα θα μπορούσαν να γίνουν πάρα πολύ δύσκολα από την αρχή, ωστόσο είχαν μπει οι βάσεις για την πρόκριση, ενώ θα μπορούσε με λίγη τύχη να γίνει και το 2-0.

Τα προβλήματα στην άμυνα ήταν εμφανή, όπως και η αδυναμία στην ανάπτυξη και τη δημιουργία ευκαιριών. Ουσιαστικά, μεσοεπιθετικά ο ΠΑΟΚ είχε μόνο τον Ντέλια. Νάρει και Ζίβκοβιτς δεν μπόρεσαν να δράσουν, ο Σαμάτα καταδικάστηκε στην αφάνεια, ενώ Τσιγγάρας και Σβαμπ έκαναν ό,τι μπορούσαν ανασταλτικά, όχι όμως και επιθετικά.

Ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε σαφώς βελτιωμένος στο δεύτερο ημίχρονο. Με ωραία προσπάθεια του Σαμάτα και σέντρα ακριβείας του Ζίβκοβιτς βγήκε φάτσα με το γκολ ο Ντέλιας αλλά έστειλε την μπάλα πάνω στον γκολκίπερ, ακολούθησε ένα άστοχο σουτ του Νάρει από πολύ κοντά και ενώ σ’ αυτές τις φάσεις θα μπορούσε να «καθαρίσει» το ματς, άρχισε να υποφέρει από την πίεση της Χάιντουκ και την προσπάθειά της να φτάσει στην ισοφάριση. Τότε, όμως, «μίλησε» ο Κοτάρσκι. 

Με τρεις θαυμάσιες επεμβάσεις κράτησε το 1-0, μέχρι να έρθει ένα ακόμη υπέροχο κλέψιμο της μπάλας από τον Μπράντον που μόλις είχε μπει στο παιχνίδι η πάσα του στον Ζίβκοβιτς και το σουτ από κοντά με το οποίο έγραψε το 2-0. Με το φάουλ που κέρδισε ο Οζντόεφ και την εκτέλεση του Ζίβκοβιτς που «τρύπησε» το τείχος μπήκε και το κερασάκι στην τούρτα. Ο Κοτάρκσι είχε φυλάξει την πιο θεαματική απόκρουση για το τέλος και έτσι η πρόκριση όχι μόνο ήταν γεγονός αλλά είχε επιτευχθεί και με θριαμβευτικό σκορ.

Η ιστορία έγραψε ήδη ότι ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στα πλέι οφ του Κόνφερενς Λιγκ. Αυτό που δεν θα γράψει ποτέ είναι οι… μαγικοί τρόποι που βρήκε ο ΠΑΟΚ για να μη δεχτεί γκολ από τη Χάιντουκ Σπλιτ σε δύο αγώνες, με δεδομένο μάλιστα ότι στην κροατική ομάδα παρουσιάστηκαν περισσότερες από δέκα ευκαιρίες, από πολύ καλές έως κλασικές. Στο Σπλιτ στάθηκε τυχερός με τα δύο δοκάρια, με την αστοχία των αντιπάλων και τις δύο κομβικές επεμβάσεις του Εκόνγκ, στην Τούμπα βασίστηκε στην άλλη κομβική επέμβαση του Κουλιεράκη, στις αποκρούσεις του Κοτάρσκι και επίσης στην αστοχία των παικτών της Χάιντουκ.

Η ουσία είναι προφανώς η πρόκριση, που κρατάει ψηλά το γόητρο, το ηθικό και την αισιοδοξία της ομάδας. Ουσία είναι επίσης ότι ο ΠΑΟΚ πέτυχε τρία γκολ χωρίς να δεχτεί κανένα απέναντι σε έναν αξιόλογο αντίπαλο σε 180 αγωνιστικά λεπτά. Ωστόσο, περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν πολλά και χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να ξεπεραστούν, όσο το δυνατόν, οι αδυναμίες στην αμυντική λειτουργία και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Οι επιτυχίες, όσο μεγάλες και να είναι, δεν πρέπει να σπρώχνουν κάτω από το χαλί τα προβλήματα που αποζητούν λύσεις.

Στέλιος Απ. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.