Προκαλούν τα Σκόπια: «Η χρήση του όρου “Μακεδονία” επιτρέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Metrosport Team11 Ιουλίου 2024

Συνεχίζονται οι δηλώσεις από Σκοπιανούς αξιωματούχους, που δυναμιτίζουν το κλίμα με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στην Voice of America ο υπουργός Εξωτερικών, Τίμτσο Μουτσούνσκι, η χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη νέα ηγεσία της χώρας δεν αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως τονίζεται στην ΕΡΤ, ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η χρήση του όρου δεν αποτελεί προσπάθεια εισαγωγής «διπλής ονομασίας» στο εσωτερικό της χώρας.

«Δεν πρόκειται για διπλή φόρμουλα. Ως κόμμα, έχουμε εκφράσει τη θέση μας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Από πολιτική άποψη, μιλώντας εκ μέρους του κόμματος VMRO-DPMNE, έχουμε δηλώσει ότι πρόκειται για μια ντροπιαστική και αναξιοπρεπή πράξη», είπε ο Μουτσούνσκι.

«Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε επίγνωση της συνταγματικής, νομικής και πολιτικής πραγματικότητας που συνοδεύει αυτή τη συμφωνία, καθώς και των υποχρεώσεων που ανέλαβε το κράτος από την άποψη του διεθνούς δημοσίου δικαίου», συμπλήρωσε.

«Δεν μπορούμε απλά να αγνοήσουμε αυτές τις υποχρεώσεις. Γι’ αυτό έχουμε δηλώσει ότι, ναι, πρόκειται για μια αναξιοπρεπή συμφωνία, αλλά είναι μια συμφωνία που έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε», σημείωσε ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων.

Η τοποθέτηση για τον όρο «Μακεδονία»

«Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δηλώνει πως θα χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία σε δημόσιες ομιλίες εντός της χώρας δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας. Αυτή είναι η δική μας ερμηνεία της συμφωνίας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «στο άρθρο 7 ορίζεται σαφώς πώς και τα δύο μέρη μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο τον όρο Μακεδονία όσο και τον όρο Μακεδονικός. Αυτοί οι όροι έχουν διαφορετική σημασία για κάθε μέρος».

«Από αυτή την άποψη, αναγνωρίζουμε ότι έχουμε υποχρεώσεις, τις οποίες σκοπεύουμε να σεβαστούμε και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι τις τηρούμε, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αυτή είναι η χρήση erga omnes για την οποία μιλάμε», ανέφερε ο Μουτσούνσκι.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.