Αγωνία επικρατεί στην Άγκυρα εν όψει της κρίσιμης συνάντησης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον.
Η Τουρκία περιμένει έστω μια θετική δήλωση από την αμερικανική πλευρά για τα F-16 στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο θετικά, καθώς η Ουάσινγκτον βρίσκεται ενώπιον της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και των εμποδίων που θέτει για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Στο τραπέζι της συζήτησης των δύο υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να μπουν και αυτά τα θέματα με την Άγκυρα να περιμένει με αγωνία τα μηνύματα που θα στείλει ο Άντονι Μπλίνκεν.
Πρώην αρχηγός τουρκικής αεροπορίας: Αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας
Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, του ο πρώην αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ, εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει αεροπορική υπεροχή το 2025-2026.
«Τα ελληνικά Rafale, F-16 VIPER, αλλάζουν τα δεδομένα. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε άμεσα τα δικάς μας F-16. Tα ελληνικά F-35 θα μας βλέπουν ήδη πριν τα δούμε εμείς» λέει.
Ο Ουνάλ δήλωσε: «Εάν αποτύχει το σχέδιο μας για την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16 με δυνατότητα VIPER και τον εκσυγχρονισμό των 80 αεροσκαφών μας F-16, που βρίσκονται στο απόθεμά μας, και η Ελλάδα πραγματοποιήσει και τα τρία σχέδια, δηλαδή ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό F-16 και την αγορά των Rafale και αγοράσει και τα F -35, τότε στην περίπτωση αυτή όταν φτάσουμε στο 2025-2026, η ελληνική πλευρά σε μαχητικά αεροσκάφη θα έχει το πάνω χέρι το πλεονέκτημα σε μαχητικά αεροσκάφη.
Τα F-35 λόγω της δυνατότητας χαμηλής ορατότητας, με βλέπει εκείνος πριν τον δω εγώ... Αυτό του δίνει ένα πλεονέκτημα στο περιβάλλον της αεροπορικής εκστρατείας:
Τα Rafale και F-16/VIPER εξισορροπούν το ένα το άλλο. Γιατί και τα δύο έχουν δυνατότητες 4,5ης γενιάς. Το πρόβλημα εδώ είναι με τα F-35 5ης γενιάς. Στην περίπτωση αυτή, ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς θα βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κάτι που γίνεται πλεονέκτημα για την Ελλάδα.
Αν δηλαδή δεν μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε τα F-16, τότε η επιχειρησιακή υπεροχή στο πλαίσιο των μαχόμενων αεροσκαφών θα περάσει στα χέρια της άλλης πλευράς».
«Πρόλαβε ο Μητσοτάκης»
Τούρκοι δημοσιογράφοι σχολιάζουν, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, πως «ο Μητσοτάκης πρόλαβε το πακέτο των F-35 και το έβαλε απέναντι στο δικό μας πακέτο με τα F-16 - Η Τουρκία θα παραλάβει τα F-16 το 2028, η Ελλάδα όμως θα παραλάβει 40 F-35»
Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Haber Turk, Μετεχάν Ντεμίρ ανέφερε: «Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως πριν απο λίγους μήνες στην επίσκεψη του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ μπήκε η σκέψη και υπήρξε το αίτημα για την αγορά των F-35 απο την Ελλάδα και με μεγάλη ταχύτητα ετοιμάστηκε το πακέτο αυτό στο Κογκρέσο και το πρόλαβαν στο δικό μας πακέτο αγοράς των F-16. H Ελλάδα σχεδιάζει να αγοράσει 30 ή και 40.F-35 . Αλλά προσέξτε, η Τουρκία ήταν ιδρυτικό μελος του σχεδίου παραγωγής F-35, ήταν ένα απο τα εννέα μέλη και η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός χώρα.
» Εμείς τώρα θα περιμένουμε και την έγκριση του Κογκρέσου, και θα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τον Μπομπ Μενέντεζ τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου ο οποίο βάζει εμπόδια απο την άλλη θα μπούμε στη λίστα αναμανονής για την αγορά και παραλαβή των. F-16. Eίναι όπως τα αυτοκίνητα κάνεις παραγελία και περιμένεις. Tα F-16 θα τα παραλάβουμε το νωρίτερο το 2027 ή το 2028. Διότι υπάρχουν χώρες που προηγήθηκαν απο εμάς».
Ενόχληση για την συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ
Εξάλλου, Τούρκοι αναλυτές εξηγούν τους λόγους της ενόχλησης της Τουρκίας από την συνεργασία Ελλάδα - ΗΠΑ: «Οι Αμερικανοί θα προστατεύουν Κρήτη και Λάρισα, δεν θα μπορούμε να τους επιτεθούμε - Η ελληνική αεροπορία θα έχει μόνο επιθετική διάταξη προς την Τουρκία» σχολιάζουν.
Ο καθηγητής πανεπιστημίου του Αϊδινίου Οζγκιουρ Τορ ανέφερε: «Ας δούμε εδώ. Είναι η βάση της Σούδας, αν γίνει πόλεμος, μακάρι να μην γίνει, αλλά αν θα πρέπει να κάνουμε κάποια επιχείρηση προ τη Σούδα, η προς τη βάση της Λάρισας, τότε οι Αμερικανοί Θα προστατεύσουν αυτές τις περιοχές με τα δικά τους αντιαεροπορικα συστήματα καθώς εκεί θα διαθέτουν τις δικές τους δυνάμεις και τα δικά τους αεροσκάφη. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα τις δικές τις αεροπορικές δυνάμεις θα τις έχει σε επιθετική διάταξη και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Γι' αυτό θέλησα να σας το δείξω πάνω στον χάρτη».
ΠΗΓΗ: skai.gr