ΠΟΥ: «Καμπανάκι» για ενδεχόμενη νέα πανδημία-Ποιος ιός μπορεί να την πυροδοτήσει

Metrosport Team21 Απριλίου 2024

Το «καμπανάκι» του κινδύνου για ενδεχόμενο ξέσπασμα νέας πανδημίας τα επόμενα χρόνια κρούουν οι επιστήμονες βάσει ερευνών, οι οποίες διεξάγονται και αναμένεται σύντομα να δουν αναλυτικά το φως της δημοσιότητας.

Διεθνής έρευνα, η οποία θα δημοσιευθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, αποκαλύπτει ότι το 57% των «ανώτερων» ειδικών σε θέματα ασθενειών πιστεύει ότι ένα στέλεχος του ιού της γρίπης θα είναι η αιτία της επόμενης παγκόσμιας επιδημίας θανατηφόρας μολυσματικής ασθένειας.

 Η πεποίθηση ότι η γρίπη αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή για μια νέα πανδημία βασίζεται σε μακροχρόνιες έρευνες που δείχνουν ότι εξελίσσεται και μεταλλάσσεται συνεχώς, δήλωσε ο Σον Σαλμάντον- Γκραρσία του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη, σύμφωνα με τον Guardian.

 «Κάθε χειμώνα η γρίπη εμφανίζεται. Θα μπορούσατε να περιγράψετε αυτές τις εξάρσεις ως μικρές πανδημίες. Λίγο πολύ ελέγχονται επειδή τα διάφορα στελέχη που τις προκαλούν δεν είναι αρκετά λοιμώδη – αλλά αυτό δεν θα ισχύει απαραίτητα για πάντα».

 Λεπτομέρειες της έρευνας – με στοιχεία από 187 ανώτερους επιστήμονες – θα αποκαλυφθούν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID) στη Βαρκελώνη το επόμενο Σαββατοκύριακο.

 Η επόμενη πιο πιθανή αιτία μιας πανδημίας, μετά τη γρίπη, είναι ίσως ένας ιός – που έχει αποκληθεί Νόσος Χ – και είναι άγνωστος στην επιστήμη, σύμφωνα με το 21% των ειδικών που συμμετείχαν στη μελέτη.

 Παράλληλα, πιστεύουν ότι η επόμενη πανδημία θα προκληθεί από μικροοργανισμό που δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί και που θα εμφανιστεί από το πουθενά, όπως έκανε ο ιός Sars-CoV-2, η αιτία του Covid-19, όταν άρχισε να μολύνει ανθρώπους το 2019.

 Ορισμένοι επιστήμονες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Sars-CoV-2 παραμένει απειλή, με το 15% των επιστημόνων που συμμετείχαν στη μελέτη να τον χαρακτηρίζουν ως την πιο πιθανή αιτία πανδημίας στο εγγύς μέλλον.

 Άλλοι θανατηφόροι μικροοργανισμοί – όπως οι ιοί Λασα, Νίπα, Έμπολα και Ζίκα – αξιολογήθηκαν ως σοβαρές παγκόσμιες απειλές μόνο από το 1% έως το 2% των ερωτηθέντων.

 Όπως σημειώνει ο Σαλμάντον- Γκραρσία , «η γρίπη παρέμεινε – σε πολύ μεγάλο βαθμό, η υπ’ αριθμόν ένα απειλή ως προς το ενδεχόμενο μιας πανδημίας στα μάτια της μεγάλης πλειοψηφίας των επιστημόνων του κόσμου».

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε φόβους για την ανησυχητική εξάπλωση του στελέχους H5N1 της γρίπης που προκαλεί εκατομμύρια κρούσματα γρίπης των πτηνών σε όλο τον κόσμο.

 Αυτό το ξέσπασμα ξεκίνησε το 2020 και οδήγησε στο θάνατο ή τη θανάτωση δεκάδων εκατομμυρίων πουλερικών και έχει εξαφανίσει εκατομμύρια άγρια πτηνά.

 Πιο πρόσφατα, ο ιός εξαπλώθηκε σε είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των οικόσιτων βοοειδών που έχουν μολυνθεί σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ, αυξάνοντας τους φόβους για τους κινδύνους για τους ανθρώπους.

 Όσο περισσότερα είδη θηλαστικών μολύνει ο ιός, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να εξελιχθεί σε ένα στέλεχος που είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, δήλωσε ο Ντάνιελ Γκόλτχιλ, από το Royal Veterinary College, στο Nature την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.