Πόσο πιθανός είναι ένας τυφώνας Μίλτον στην Ελλάδα - Τι λένε οι ειδικοί

Metrosport Team10 Οκτωβρίου 2024

Την ώρα που ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Μίλτον στη Φλόριντα, εύλογα προκύπτει το ερώτημα εάν ανάλογα φαινόμενα, δεδομένης της κλιματικής κρίσης, μπορούν να «χτυπήσουν» τη Μεσόγειο και, μεταξύ άλλων, την Ελλάδα.

Το φαινόμενο τυφώνων δεν είναι απίθανο να το ζήσουμε στην Ελλάδα, καθώς οι ειδικοί σημειώνουν πως η Μεσόγειος μπορεί να «γεννήσει» τέτοιας μορφής έντονες αναταράξεις. Διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι δεν θα φτάσουν στο μέγεθος του Μίλτον.

Ο Χρήστος Ζερεφός, εθνικός εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή ανέφερε: «Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών καταστάσεων που είναι συνέπεια της υπερθέρμανσης και της ατμόσφαιρας και ιδίως των ωκεανών θα συνεχιστεί και γι' αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να φυλασσόμεθα, να ξέρουμε τι θα κάνουμε».

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η Μεσόγειος μπορεί να «γεννήσει» τυφώνες, αλλά επειδή δεν διαθέτει αρκετή επιφάνεια ύδατος, δεν δύναται να δημιουργήσει κυκλώνες του μεγέθους του Μίλτον που «σάρωσε» τη Φλόριντα.

Ο Μιχάλης Διακάκης, επίκουρος καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είπε με τη σειρά του: «Ο Ιανός που ήταν από τους πιο πρόσφατους μεοσγειακούς κυκλώνες, έφτασε την κατηγορία 1 στη σχετική κλίμακα και για κάποιες ώρες το 2, αλλά καμία σχέση με τη 5 και τη σφοδρότητα που χτυπούν αυτή τη στιγμή ο Μίλτον τη Φλόριντα».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.