Πόσο επηρεάζει η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση τις τιμές των καυσίμων

Παναγιώτα Απέργη19 Οκτωβρίου 2024

«Φωτιά» στις τιμές των καυσίμων φαίνεται πως βάζει η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, με τους βενζινοπώλες και τους καταναλωτές να αναμένουν μπαράζ αυξήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος ομοσπονδίας πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων, Θέμης Κιουρτζής, επεσήμανε ότι οι τιμές διάθεσης του πετρελαίου ξεκίνησαν από το 1,19 ευρώ/λίτρο. μια μέση τιμή που είναι ίδια ακριβώς με την έναρξη του πετρελαίου θέρμανσης για την ίδια περίοδο το 2021. 

«Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, κυβέρνηση είναι αυτή αποφασίζει, αλλά η λογική λέει ότι όταν ανεβάζεις τη θερμοκρασία με το πετρέλαιο θέρμανσης και ανάβεις τα καλοριφέρ για δύο ώρες, έχεις για άλλες δύο ώρες θέρμανση στο σπίτι. Με το κλιματιστικό σε δέκα λεπτά ξανακρυώνει το σπίτι. 

Διάβασα ότι η επιδότηση στα ξύλα θα είναι μεγαλύτερη από το πετρέλαιο θέρμανσης. Και αυτό δεν στέκεται γιατί όταν θέλουμε να έχουμε οικολογικό αποτύπωμα σαφώς δεν μπορούμε να καίμε ξύλα. Η κυβέρνηση αποφασίζει, εμείς ακολουθούμε, θυμίζω ότι η ομοσπονδία έκανε πρόταση στην κυβέρνηση να δώσει το επίδομα στην αντλία. Ο καταναλωτής θα αγόραζε φθηνότερα καύσιμα. Όταν είναι ακριβό το καύσιμο σίγουρα υπάρχει παραβατικότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, υποστήριξε ότι η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις τιμές των καυσίμων, δηλώνοντας απαισιόδοξος για την ενδεχόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου. 

«Λείπουν αυτήν την στιγμή περίπου 1 εκατ. βαρέλια από την Κίνα που τα έπαιρνε από το Ιράν και έχει βγει στη γύρα και ζητάει εναλλακτικά από τη Ρωσία ή από άλλους πόρους. Ήδη το Ιράν ανέβασε 1 δολάριο το πετρέλαιο εχθές και αυτό θα παρασύρει και τις άλλες τιμές. Το Ιράν ελέγχει τα στενά του Ορμούζ. Η μεγαλύτερη κίνηση πετρελαίου γίνεται από αυτά τα στενά. Έτσι και το Ιράν, ως αντίποινα προς το Ισραήλ και τον δυτικό κόσμο, κλείσει τα στενά έστω και για λίγο, θα έχουμε μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου», επεσήμανε ο ίδιος.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.