Σε όλον τον κόσμο τώρα, μέσα στην πανδημία αυξήθηκαν οι ώρες που πέρασε ο μέσος κάτοικος του πλανήτη καθήμενος σε μια καρέκλα (λόγω της τηλεργασίας και όλων των άλλων 'τηλέ'), με τις ώρες να πολλαπλασιάζονται αν προσθέσετε εκείνες που καθίσαμε στον καναπέ, απέναντι από την τηλεόραση. Ναι, δεν περάσαμε πολύ καλά.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο AHA Journals στις 19/8, ασχολήθηκε με τη σχέση που μπορεί να έχει το παρατεταμένο άνετο καθισιό (αυτό με τα πόδια στο τραπεζάκι του σαλονιού) και τα εγκεφαλικά επεισόδια, σε νεαρά άτομα. Όπως είδαν οι επιστήμονες της American Heart Association, όσοι περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας καθήμενοι, έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με εκείνους που περιορίζουν την ξάπλα και κάνουν κάποια σωματική άσκηση.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις πληροφορίες που αφορούσαν την υγεία 143.180 ενηλίκων, ηλικίας από 40 χρόνων και άνω, χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου και καρκίνου, όπως αναφέρονταν στην Canadian Community Health Survey, από το 2000 έως το 2012. Το κάθε ένα άτομο παρακολουθείτο κατά μέσο όρο για 9.4 χρόνια.
Όσοι κάθονταν τουλάχιστον 8 ώρες κάθε μέρα και είχαν ελάχιστη σωματική δραστηριότητα, είχαν επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από τα άτομα που κάθονταν έως 4 ώρες και έκαναν τουλάχιστον 10 λεπτά άσκησης κάθε μέρα.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Raed Joundi (McMaster University, Καναδάς) εξήγησε ότι “ο καθιστικός χρόνος επηρεάζει τη γλυκόζη, το μεταβολισμό των λιπιδίων και τη ροή του αίματος, ενώ αυξάνει το ενδεχόμενο εμφάνισης φλεγμονών στο σώμα. Αυτές είναι αλλαγές που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού”.
Πώς να αναγνωρίσετε το επεισόδιο
Από τα 2.965 εγκεφαλικά επεισόδια που κατεγράφησαν σε μετέχοντες στη μελέτη, ενόσω αυτή ήταν σε εξέλιξη, το 90% ήταν ισχαιμικά επεισόδια. Δηλαδή, ο πιο συνηθισμένος τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως είπε ο Dr. Joundi. “Συμβαίνει όταν μια αρτηρία που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο, φράζει. Εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, τα εγκεφαλικά κύτταρα της συγκεκριμένης περιοχής πεθαίνουν από έλλειψη οξυγόνου”.
Όπως είπε η Kerry Stewart, καθηγήτρια στο Johns Hopkins University School of Medicine, στο αμερικανικό CNN στα συχνά συμπτώματα είναι η αίσθηση αδυναμίας στα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπο -ειδικά αν περιορίζονται στη μια πλευρά του σώματος σας-, η μπερδεμένη ομιλία, η δυσκολία στην όραση ή την ακοή. Εάν τυχόν αντιμετωπίσετε πολύ έντονο πονοκέφαλο που δεν συνδέεται με άλλη γνωστή πάθηση σας, επίσης μπορεί να είναι σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο
Η μείωση της καθιστικής (ξαπλωτής) ζωής και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είναι η λύση στο πρόβλημα. Όπως ενημερώνουν οι ερευνητές, διαπιστώθηκαν αλλαγές ακόμα και όταν μετέχοντες στη μελέτη έκαναν πολύ μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα τους. Όπως για παράδειγμα, να μην παίρνουν το ασανσέρ, αλλά να προτιμούν τις σκάλες.
Οι ενήλικες πρέπει να κάνουν μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα (βλ. αρκεί να ανέβουν οι παλμοί και να ιδρώσετε), για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα -όπως έχει ενημερώσει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο, αν αυτά τα 150 λεπτά αφορούν σε τουλάχιστον 10λεπτες δραστηριότητες -κάθε φορά.
Βοηθά επίσης, να μην καταναλώνουμε πολύ αλκοόλ -ουσία που συνδέθηκε με το 90% των εγκεφαλικών επεισοδίων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της έρευνας. Όπως σε ό,τι άλλο αφορά την υγεία μας, ναι ένα boost δίνουν α) η σωστή διατροφή, β) να μην καπνίζουμε και γ) να φροντίζουμε τυχόν προβλήματα όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πηγή:24/7 news